Nyhetsmagasinet
Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.
Samiske kvinner tier om vold for å beskytte familien
Tette familiebånd og små bygdesamfunn der alle kjenner alle, kan hindre samiske kvinner fra å anmelde vold i nære relasjoner, viser ny forskning.
Er unge menn blitt mer religiøse?
Unge har begynt å gå mer i kirken, og særlig blant gutta ser man en økning. Fenomenet får forskerne til å undre seg.
Gayatri Spivak fikk Holbergprisen
– Prisen og anerkjennelsen er veldig aktuell. Fagfelt som handler om feminisme, likestilling og marginaliserte grupper er under press, sier UiO-professor Tonje Vold.
Kjønnsforskning styrker demokratiet
Vi må kjempe for grunnforskningen, faglig mangfold og demokrati i akademia. I denne kampen kan sentrene for kjønnsforskning ta et særlig ansvar, skriver Rebecca Lund.
– Straff er ikke nok for å stoppe volden
Straffenivået har økt, og stadig flere former for vold er blitt kriminalisert. Men rettssystemet alene kan ikke løse alt, advarer professor i kriminologi May-Len Skilbrei.
Påvirker Putins antitransbevegelse den norske debatten?
Vi bør ikke bli for trygge på at våre samfunn er vaksinert mot russisk påvirkning, og vi bør være særlig på vakt når debatten går om LHBTI, skriver kronikkforfatterne.
– Englekurs og bøker om selvhjelp tetter hull i velferdsstaten
Det er slående hvor mange kvinner som går på yogatimer og forsøker seg på alternativ healing, forteller Suvi Salmenniemi. Hun forsker på den terapeutiske kulturen.
Trumps angrep på akademia rammer også internasjonalt
Så langt er medisinsk forskning hardest rammet, særlig på kjønn og ulikhet. Men forskningen på kjønn innen samfunnsfag og humaniora vil lide på sikt, spår norske forskere.
‒ I musikktimen kan nesten alt knyttes til kjønn
Den nye læreplanen setter kjønn, kjønnsroller og seksualitet som kompetansemål. Men det varierer hvordan lærere bruker dette i undervisningen, opplever Eirik Skjelstad.
Kjønnsforskning – et politisert fagfelt under press
Kjønnsforskningen som felt består av både brede og smale studier, emner og temaer. Selv om ikke alt er like relevant for alle, er det kritisk om denne kunnskapen skulle forsvinne, skriver forfatterne av denne kronikken.
Voldtektsmyter fra antikken lever videre i dag
Det var overraskende, sier doktorgradsstipendiat Sotiria-Rita Koutsopetrou-Møller. – Jeg trodde forskjellen mellom antikken og nåtiden skulle være større.
NYTT FRA KILDEN:
Årets første nummer er et åpent nummer. Men selv om artiklene er varierte, retter alle seg mot brennhete temaer i samfunnsdebatten. Artiklene illustrerer bredden i kjønnsforskningsfeltet og undersøker på ulikt vis hvordan makt virker. Du kan lese om transmaskulines erfaringer med å diskutere eget ønske om reproduksjon under behandling for kjønnsinkongruens. Du kan også lese en diskursiv analyse av kristenkonservativ mobilisering mot undervisning om kjønn i skolen, samt om hvordan kjønn og motstand kan virke mobiliserende i likestillingsarbeid i akademia.
Voldtektsmyter fra antikken lever videre i dag
Det var overraskende, sier doktorgradsstipendiat Sotiria-Rita Koutsopetrou-Møller. – Jeg trodde forskjellen mellom antikken og nåtiden skulle være større.
Forskere avdekker nye kreftformer hos de første oljearbeiderne
De jobbet uten verneutstyr og pustet inn farlige stoffer. Ny forskning viser tydelige sammenhenger mellom tidlig offshorearbeid og ulike krefttyper.
Forskere er kritiske til ny barnelov
Regjeringen vil modernisere barneloven, men møter motbør fra forskningsmiljøene.
Sykefraværsdebatten: – Det er helsefremmende å jobbe
Men mer helsefremmende kan det bli, sier forsker og utvalgsmedlem i Kvinnearbeidshelseutvalget. Arbeidslivet må tilpasses kvinners livsfaser dersom sykefraværet skal ned, var blant konklusjonene.
Simone Weil var kritisk til å knytte identitet til kropp
Simone Weil var kristen mystiker og radikal tenker. Men et feministisk ikon? – Weil forholdt seg ikke til noen -ismer, verken politiske, filosofiske eller religiøse, sier forsker og navnesøster Simone Kotva.
Hva skjer?
Kroppspress i skeive miljøer – rapportlansering
Hvordan påvirker kroppspress oss – og hva kan vi gjøre med det? Likestillingssenteret og Senter for likestilling ønsker velkommen til lanseringen av rapporten «Kroppspress i skeive miljøer» under årets Pride House i Oslo. Rapporten er basert på en spørreundersøkelse lansert under fjorårets Pride House. På arrangementet vil hovedfunnene fra rapporten presenteres, etterfulgt av en interaktiv workshop og diskusjon: Hvordan kan vi ivareta oss selv og hverandre i møte med kroppspress? Det deles konkrete verktøy og refleksjoner for å styrke fellesskap, selvfølelse og motstandskraft.
Beskytt skeive barn og unge på kristne privatskoler
Panelsamtale arrangert av Skeivt kristent nettverk om hvordan skeive barn og unge opplever skolemiljøet på norske privatskoler med religiøst/kristent verdigrunnlag. Det finnes lite forskning i Norge som belyser hvordan skeive elever på kristne privatskoler har det, og i panelsamtalen vil det løftes frem erfaringer, utfordringer og muligheter for inkludering i disse skolemiljøene. I panelet sitter rådgiver ved Likestillingssenteret Silje Mathisen, psykologspesialist Liv Marit Nesset, lektor Emilie Nancy Eiken og professor ved Institutt for pedagogikk, religion og samfunnsfag på Høgskulen på Vestlandet Gunn Vedøy. Panelet ledes av Liv-Iren Westnes.