Hopp til hovedinnhold
Hjem Kilden

Toppmeny

  • Om Kilden
  • Nyhetsbrev
  • Norsk
  • English
Facebook Twitter

Hovedmeny

  • Nyhetsmagasinet
  • Prosjekter
  • Tidsskriftet
  • Hva skjer
  • Om kjønnsforskning

Søk

En glemt koffert fra et skeivt liv

En gammel, anonym skinnkoffert i et magasin i Halden satte tre ivrige museumsansatte på sporet av livet til «Den fektende damen».

Flyvertinnen og advokaten som tok likelønnskampen til EU

Da Europa åpnet grensene for fri flyt av arbeidskraft, gikk de samtidig med på et felles lovverk på arbeids- og sosialfeltet. Det skulle åpne nye muligheter for likestilling.

Feminisme trumfer miljø i TV-serien «Lykkeland»

De kvinnelige karakterene i «Lykkeland» får nye muligheter på grunn av det norske oljeeventyret. Men de negative miljøkonsekvensene blir ikke belyst, mener forsker.

– Kjønn er et tema det er lett å forvrenge

Å misforstå funn fra kjønnsforskningen kan utnyttes av kvinnehatere og motstandere av kjønnsforskningen, mener finsk professor.
Kronikk

Levekårene for skeive i Norge er bedre enn i 1972, men vi er ikke i mål

Skeivt kulturår 2022 markerer at det er 50 år siden straffelovens forbud mot seksuelle handlinger mellom menn ble opphevet. Statsministeren har gitt en unnskyldning til dem som ble kriminalisert av norske myndigheter, skriver Kirsti Malterud.

Bind, tamponger og mensapp har endret vårt syn på mensen

Ny bok om mensens kulturhistorie viser at den økonomiske utviklingen påvirker hvordan vi ser på menstruasjon.

Nye publikasjoner

DOKTORGRAD: Hverdag og verden er unge jenters psyke. En kontekstualisert forståelse av psykososiale helseplager blant unge jenter

Forfatter(e):
Janne Lund
Publisert:
2022

ARTIKKEL: Kuratoriske strategier i to norske kvinneutstillinger: «Eva Bull Holte & Marthe Elise Stramrud» og «Like Betzy»

Forfatter(e):
Frida Forsgren
Publisert:
2022

PHD THESIS: Women and Dissent: Opportunities, Barriers and Empowerment

Forfatter(e):
Ingrid Vik Bakken
Publisert:
2022

BOOK: Gender Inequalities in Tech-driven Research and Innovation. Living the Contradiction

Forfatter(e):
Gabriele Griffin (ed.)
Publisert:
2022

ARTICLE: Why Norway has more female local councillors than Denmark: a crack in the Nordic gender equality model?

Forfatter(e):
Segaard, Signe Bock, Ulrik Kjaer & Jo Saglie
Publisert:
2022
Flere publikasjoner »

‒ Hijaben er et verktøy for å utvide grensene for hva norsk er

Kvinner med hijab blir utsatt for rasisme og sexisme, men bruker også posisjonen til å sette sin egen standard for hva det vil si å være norsk. Det skriver Tonje Baugerud om i sin doktoravhandling.

En voldelig relasjon som aldri tar slutt

Hva skjer med de mødrene som bryter ut av et voldelig ekteskap, men som må fortsette å samarbeide med dem som har utøvd vold mot dem? Margunn Bjørnholt har vunnet pris for sin artikkel om temaet.

Seksualpolitikk bør handle mer om lyst, mener forsker

Politikk for seksuell helse må handle om abort, kjønnssykdommer og å sette grenser, men også om det positive ved sex, mener Anette Skilbred.

Kjønnsbalanse i høyere utdanning

– Sykepleie ser ut til å forbli kvinnedominert

Alle utdanningsinstitusjonene sier at de er opptatt av kjønnsbalanse, men det er litt uklart hvor viktig enkelte profesjonsstudier egentlig synes det er, mener forsker Jan Messel fra OsloMet.

– Sykepleie ser ut til å forbli kvinnedominert

Langvarige tiltak har fått flere jenter inn på datastudier

Alder påvirker om menn fullfører kvinnedominerte studier

Både klasse og kjønn påvirker utradisjonelle utdanningsvalg

Teknologifaga skrik etter fleire jenter

- Feil å framstille gutter som skoletapere

Jenter som velger realfag er ikke like

Jobbene til sjøs og langs kysten er mannsdominerte

Røff kultur og høy terskel for å varsle kan være med på å forklare den lave kvinneandelen i maritim næring, mener forskere bak ny rapport.
Kronikk

Vi må jobbe for mer likestilte byrom

Arkitekter og stedsutviklere må bli mer kjønnsbevisste, skriver Pia Haukali i sin kronikk.

Kvinnehistorie.no

1970-tallets kvinnekamp
Kildens kvinnehistoriske utstillinger
Kvinner på universitetet
Kampen for stemmerett
Tidslinje: Viktige årstall i norsk kvinnehistorie
Kvinner i krig og fred
Kvinnelige litterære skikkelser
Kvinner i fagbevegelsen

– Vi trenger skeive fortellinger

– Jeg er overrasket over at komme-ut-fortellingene fortsatt er så viktige, og at det oppleves så stressende og vanskelig også for unge i dag, sier forsker.

Kirken må endre seg for å romme flere skeive

– Vi må redefinere teologien og åpne for at familierelasjoner og seksualitet er mer flytende enn kjernefamilien, mener Eir Andreas Ihlang Berg, som har skrevet doktoravhandling om skeiv teologi.

– Sykepleie ser ut til å forbli kvinnedominert

Alle utdanningsinstitusjonene sier at de er opptatt av kjønnsbalanse, men det er litt uklart hvor viktig enkelte profesjonsstudier egentlig synes det er, mener forsker Jan Messel fra OsloMet.

Klimapolitikken kan forsterke ulikheter

Politikere bør tørre å tenke alternativt når de utvikler klimaløsninger, og få med kunnskap fra flere ulike grupper, mener Cicero-forsker.

– Kritikk setter forskningen i bevegelse

Alle fag trenger kritikk, både innenfra og i media. Men blir den usaklig og personlig kan det true ytringsrommet innad i akademia, mener svensk kjønnsforsker.

Kvinners alkoholbruk: Fra helgefylla til vinsmaking

For kvinner rundt tretti blir hjemmet en sentral arena for drikking. – Endringen i drikkemønster er en del av å tilpasse seg det fremtidige livet som mødre, sier sosiolog.

Nå skal menns liv i Norge under lupen

– Det er viktig at regjeringens nye mannsutvalg bryter opp fastlåste diskusjoner om menns problemer og løfter frem andre sider ved deres erfaringer, mener forskere.
Kronikk

Kvinnehelse på agendaen

Kvinner er ikke egentlig usynlige, det som er usynlig er hvordan og hvorfor kvinner skiller seg fra menn på en slik måte at det får konsekvenser for sykdom og helse, skriver Johanne Sommerschild Sundby.

Allmennleger savner helseforskning med kjønnsperspektiver

Hvordan får fastleger og helsesykepleiere tilgang til ny forskning på helse? De trenger mer relevant forskning og tid til å oppdatere seg, mener representanter for yrkesgruppene.
Kronikk

Kvinner må inkluderes i idrettsforskning

Hvis forskning basert på menn ukritisk blir anvendt på kvinner, er det en stor risiko for at kvinner ikke vil oppnå sitt egentlige potensial, skriver kronikkforfatterne.

Krig kan føre til mer likestilling, men også mer tradisjonelle kjønnsroller

I en krig må kvinner ofte ta vare på barn og eldre, men kan også gå inn i nye roller og ta økt ansvar. – Det handler om å kombinere forsørgerrollen med omsorgsrollen, sier Louise Olsson.

Likestillingsforskinga er i endring

Ei ny kartlegging viser fram trendar og behov i norsk forsking på likestilling og mangfald. – Det er ikkje gitt at tiltak som fungerer for kjønnsbalanse, også fungerer for mangfald, seier forskar.

Kvinner lever ikke opp til eget ideal om Facebook-bruk

Færre kvinner enn menn deltar i debatter på sosiale medier. Ny forskning viser at kvinner opplever Facebook som en offentlig arena de er forpliktet til å delta på, samtidig vegrer de seg.

Russejenter frykter å bli stemplet som «løse»

Mens menn er friere til å snakke om egne erfaringer i russetiden, prøver kvinner å fremstille seg selv bedre enn bildet av «den seksuelt uregjerlige kvinnen». Det skriver Eivind Grip Fjær om i sin doktorgrad.

Kvinnehelter og vanlige fangstmenn hentes frem fra polarhistorien

I to bøker ser forskere på polarhistorien med nye øyne. ‒ De etablerte polarheltene drysser melis over nasjonens polare historie, men det er vanlige folk som skaper den, sier Marit Anne Hauan.
Leder

Likestilling for fremtidens klima– og næringspolitikk 

Likestilling er en forutsetning for å løse klimautfordringene. Dette krever mer forskning – og at forskningen tas i bruk, skriver Linda Marie Rustad.
Kronikk

Teknologifaga skrik etter fleire jenter

Vi ønskjer å få fleire jenter til teknologifag, men korleis får ein dei dit, spør Hilde G. Corneliussen.

Kritiske kolleger kan hindre forskerne i å delta i offentligheten

Forskere frykter særlig kritikk fra kolleger og overordnete innenfor samme fagfelt, sier sosiolog Marte Mangset. I en ny bok har hun sett på hva som kan hindre forskere fra å uttale seg i media.

Vi vet lite om diskriminering på grunn av livssyn og seksuell orientering

Det forskes mest på etnisk diskriminering, men lite på diskriminering på LHBTIQ, religion og livssyn. Det viser en kunnskapsoversikt over forskning på diskriminering i Norge og Norden de siste ti årene.

Seksuelle krenkelser blant innvandrere er lite utforsket

En ny rapport støtter antakelsen om at personer med innvandrerbakgrunn sjeldnere oppsøker hjelp ved seksuelle krenkelser. – Men det mest slående funnet er mangelen på kunnskap, sier voldsforsker.

Tradisjonelle yrkesfag løner seg meir for menn enn for kvinner

Ein ny studie viser at menn som vel mannsdominerte yrkesutdanningar, får høgare løn, oftare fast jobb og bruker mindre velferdstenester enn kvinner i typiske kvinneyrke.

Friheten til å tro sikrer vårt seksuelle mangfold

Det kan virke som det er konflikt mellom religionsfriheten og menneskers mulighet til å leve ut seksualiteten sin. Det stemmer ikke, mener forsker.

– Vi må bli bedre til å tolke symptomer på autisme og ADHD hos jenter

Jenter tilpasser seg ofte bedre sosialt, og får senere diagnose. Det kan føre til angst, depresjon og spiseforstyrrelser.  

Kvinnelige ungdomspolitikere ønsker ikke synlige roller

En ny studie tyder på at unge kvinner og menn i ungdomspartiene har ulike ambisjoner. Kvinnene vil i mindre grad enn menn ha verv som statsminister, ordfører og lokalpolitiker.

Brevene viser oss en annen Camilla Collett

– Det Collett skrev til sønnene og venninnene sine, kan fortelle oss mer om hvem hun var enn brevene til Welhaven, Ibsen, Bjørnson, Kielland og Lie, sier Marius Wulfsberg. Han er redaktør for en fersk utgivelse av Colletts brev.

– Vi vet ikke sikkert hvorfor endometriose oppstår

Mer kunnskap om årsaker, mer finansiering og mer utdanning kan gi bedre behandling av tilstanden som rammer én av ti kvinner, mener spesialister.

Positive funn om likestilling blant unge i politiet

En ny studie viser at kjønn ikke har noen betydning i utøvelsen av yrket, verken for kvinner eller menn.

– Kvinners internasjonale karriere har sjelden forkjørsrett

Selv om det kommer flere kvinnelige forskere fra utlandet enn før, er det ofte vanskeligere for kvinner å flytte med seg familien til Norge, mener forsker Ingvild Reymert.

Litterære heltinner gir nytt blikk på livet i Arktis

Populærlitteratur om kvinnelige superhelter bryter med fastlåste forestillinger om kjønn og urfolk.

Likestilling er viktig for verdens syn på Norden

Norge bruker sitt gode omdømme som likestillingsland for å belyse andre politiske interesser i nord, ifølge Eirinn Larsen.

Vant masterpris for nylesning av japansk roman

Thea Johanne Prytz Hammarqvist har skrevet om en hundre år gammel japansk roman som utfordret ideen om heterofilt ekteskap som det eneste riktige for kvinner.

Nytt verktøy skal gjøre norske museer mer mangfoldige

– Håndboka retter seg mot de ansatte og har som mål å bedre kjønnsbalansen i museets samlinger, ustillinger og formidling, forteller Thea Aarbakke.

De fleste kvinner som dør av overdose har tatt piller

Mens heroinoverdoser er på vei ned, øker overdosedødsfall med smertestillende piller. Overdosedødsfall blant kvinner forårsakes nesten bare av piller.

De rettsløse «tyskerjentene» på Bjørøya

Stigmatiseringen av «tyskerjenter» under og etter krigen er et symptom på en dobbeltmoral med lange historiske røtter i Norge, mener Knut Erich Papendorf.

Eldre, syke kvinner ønsker fortsatt ansvar i hjemmet

Forventninger til kvinner, særlig i eldre generasjoner, er at de har mer ansvar for hus og hjem. ‒ Det kan være belastende når kvinnene selv har behov for omsorg og pleie, mener Katrine Staats som har forsket på kreftsyke kvinner.
Kronikk

Mange unge muslimer og kristne er redde for å ytre seg om religion i sosiale medier

De muslimske guttene opplever dette verst. De utsettes for et dobbelt stigma. Det er knyttet både til sosial ekskludering og stempling som ekstremist, skriver kronikkforfatterne.

– De fleste partnerdrap hadde forvarsler

Forvarslene handler for det meste om tidligere voldshendelser, ifølge Solveig Vatne. Hun har ledet to nasjonale partnerdrapsstudier.

Mest leste nyhetssaker i 2021

Fjorårets ti mest leste saker på Kilden kjønnsforskning.no handler blant annet om samiske kvinner, kvinnehelse, filosofi, vold mot minoriteter og tellekanter i akademia.

Popartisten Zayn spiller på maskuline idealer med mørk og seksualisert estetikk

Kai Arne Hansen har forsket på hvordan maskulinitet kommer til uttrykk hos musikere som Zayn, Lil Nas X, Justin Bieber og The Weeknd.

Samiske pasienter i psykisk helsevern blir møtt med stereotypier

Ansatte i psykisk helsevern ser ikke mangfoldet hos samiske pasienter, men møter dem ofte med fastlåste forestillinger om samiske kjønnsroller og kultur, ifølge Astri Dankertsen.
Kronikk

– Alle visste at uten en kvinne i heimen, var fiskerlivet nærmest umulig

På 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet ble det i forskningen lansert begreper som det skjulte fiske og bakkemannskap om fiskerikvinnene.

Ungdommers kjønnsidentitet formes i møte med andre

– Vi tror at kjønn er en veldig privat opplevelse, og at den bare oppstår innenfra. Men den henger også sammen med relasjonen til andre, sier Reidar Schei Jessen.

– Vi mangler et språk for å snakke om rasisme

En fersk doktorgrad viser at vi vet hva begrepene «brun», «svart», «hvit» og «norsk betyr», men ikke om og når vi kan bruke dem.

Vant pris for nytolkning av Cora Sandel-novelle

Heming H. Gujords analyse av en Cora Sandel-novelle fra mellomkrigstiden viser at tematikken er relevant også i dag. Han vant prisen for årets artikkel for 2020 i Tidsskrift for kjønnsforskning.

Langvarige tiltak har fått flere jenter inn på datastudier

For å skape kjønnsbalanse i IKT-studier har det vært viktig med offensive og kostbare tiltak over tid. Det viser forskere ved NTNU i en nylig publisert artikkel.

Blir begrepet «interseksjonalitet» misbrukt?

I en ny doktorgradsavhandling retter Amund Rake Hoffart et kritisk blikk mot hvordan teoretikere diskuterer interseksjonalitet i akademia.

Dagens transportsystem passer ikke for alle

Klimakrisen løses ikke bare med elbiler og teknologiske løsninger, ifølge Hilda Rømer Christensen. Hun mener man må tilpasse transportsektoren til flere gruppers behov.

Også menn møter barrierer i akademia

Kvinner blir oftere faglig nedvurdert, savner rollemodeller, mangler nettverk og har større omsorgsbyrde enn mannlige akademikere. Én av tre som opplever slike problemer er menn, men dette er lite forsket på, ifølge Lotta Snickare.

Kvinner er hardere rammet av tinnitus enn menn

Flere menn enn kvinner får øresus, men det får ofte større konsekvenser for kvinner. Kvinner har også høyere risiko for å arve alvorlig tinnitus, ifølge et forskningsprosjekt.

Kvinnelige høy­teknologi­gründere utfordrer normer i bransjen

De forstyrrer ordenen og må gjøre ting på en litt annen måte. Kvinner som starter høyteknologibedrifter, føler de ikke hører hjemme i den maskuline bransjen, viser ny forskning.

Dei som tilset topp­forskarar mister kjønns­balanse og mangfald av syne

Korleis sikre seg den beste kandidaten til eit professorat, og samstundes sikre kjønnsbalanse og mangfald? Ein ny studie viser korleis dei som tilset akademikarar i toppstillingar strevar med ulike forventingar.

Unge melder om mer seksuell trakassering

Nye tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt viser at en av seks unge kvinner opplever uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb. Konsekvensene kan være alvorlige.
Bla gjennom emner

Kalender

16 aug 2022

Hva kan vi forvente oss av det nye Mannsutvalget?

Arendal

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) har nedsatt et eget mannsutvalg. Hva kan – og bør – Mannsutvalget befatte seg med? Og hvor er det egentlig likestillingen trykker for menn i Norge i 2022? Reform – ressurssenter for menn arrangerer debatt, hvor Kildens direktør Linda Marie Rustad deltar sammen med forskere og samfunnsaktører.

Mer informasjon »
16 aug 2022

Kjønnsforskjeller i høyere utdanning: Hvorfor, hva har det å si, og hvordan fikser vi det?

Arendal

I dag er seks av ti studenter kvinner. Hvorfor er det slik, hvilke konsekvenser har det for studiene og senere i arbeidslivet? Akademikerne inviterer til seminar om kjønnsforskjeller i høyere utdanning under Arendalsuka. Blant innlederne er blant andre Åse Gornitzka, prorektor ved Universitetet i Oslo. 

Mer informasjon »
16 aug 2022

Forskerstafett: Hva vet vi om kvinneyrker, arbeidsmiljø og sykefravær?

Arendal

Sykefraværet i Norge er høyt og aller høyest er det i kvinnedominerte yrker i offentlig sektor. Vi har ennå ikke funnet svaret på hvorfor kvinner har høyere sykefravær enn menn. Fafo inviterer til forskerstafett om kvinneyrker, arbeidsmiljø og sykefravær under Arendalsuka. 

Mer informasjon »
Alle arrangementer

Ny rapport

Emner

  • Høyere utdanning
  • Akademia
  • Skole og barnehage
  • Arbeidsliv
  • Skeiv historie
  • LHBTI
  • Trans
  • Diskriminering
Se alle emner

Natur og likestilling

Tidsskriftet

Nr. 2/2022

Årets andre nummer er et temanummer om natur. Spørsmål om natur har alltid vært viktige i feministisk teori og kjønnsforskning, og natur som et vitenskapelig, politisk, kulturelt og etisk begrep har fått mer oppmerksomhet de siste årene. Bidragene i dette nummeret omhandler det nødvendige i å tenke med, tenke om eller helt avtenke begrepet natur, enten det dreier seg om økofeminisme, dødspositivitet, queer-feministisk naturpolitikk eller TV-serien Lykkeland.
Les

Motta nyhetsbrev

Skriv inn din e-postadresse og motta kjønnsforskning.nos nyhetsbrev annenhver uke.

Twitter

  • Kilden
    @kjonnsforskning
    3 dager 17 timer ago.
    Når man forteller om et menneske som ikke lever lenger er det viktig å holde seg til det man faktisk vet, selv om v… t.co/fXV8HzNM2R
    Reply Retweet Favorite
  • Kilden
    @kjonnsforskning
    4 dager 14 timer ago.
    Hvem kommer til orde i akademia? Vi gleder oss til digitalt lanseringsseminar kommende fredag, med bl. a.… t.co/QiKstRU5W6
    Reply Retweet Favorite
  • Kilden
    @kjonnsforskning
    4 dager 14 timer ago.
    Velkommen til digitalt lanseringsseminar fredag 12.08 10.00-11.15! Seminaret er gratis og åpent for alle, men husk… t.co/6JRmi0ZVUT
    Reply Retweet Favorite

Facebook

Kilden Informasjonssenter for kjønnsforskning

Instagram

Kilden

Kilden kjønnsforskning.no

Besøksadresse
Drammensveien 288
NO-0283 Oslo Se kart

Postadresse
Kilden kjønnsforskning.no
Norges forskningsråd
Postboks 564

1327 Lysaker

E-post
post@kilden.forskningsradet.no

Personvernerklæring

Kilden er en faglig uavhengig
avdeling i Norges Forskningsråd.

Fagpressen
Kildens nyhetsmagasin er medlem i Fagpressen.

Nettløsning: Ramsalt Media | Design: Iteo