– Hets og sjikane av politikere er et demokratisk problem

Forskning viser at mange politikere som opplever uønsket oppmerksomhet ikke stiller til gjenvalg. Av disse er kvinner i flertall.

 

Marte Winsvold, forsker ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo
– De fleste politikere er innstilt på å tåle en del. Det kan gjøre at de har en høy terskel for å si fra, sier Marte Winsvold. Foto: Institutt for samfunnsforskning

Rundt en tredjedel av norske politikere opplever uønsket oppmerksomhet, som hets og sjikane, forteller Marte Winsvold, forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

– Det kan gjøre at de som rammes trekker seg fra politikken eller endrer atferd, for eksempel unngår å delta i debatter eller gå på talerstolen. Men det kan også medføre at mange velger å ikke bli politikere.

Winsvold er en av bidragsyterne til et kapittel om temaet i den ferske boka Lokalvalgene 2023: maktforskyvning og normalisering.

Av politikere som opplever hets og sjikane, er det cirka 35 prosent som får uønskede meldinger på e-post eller SMS og 30 prosent som får spredt ondsinnet informasjon om seg selv i, for eksempel, sosiale medier, forteller forskeren.

– Kun 5 prosent av utvalget vi har sett på hadde vært utsatt for ubehagelige tilnærmelser, 2 prosent hadde vært utsatt for fysiske angrep, og 1 prosent fysisk skade av eiendom.

Kvinner hetses for kjønn, menn for sak 

Winsvold og kolleger fant ingen kjønnsforskjeller blant politikerne i sitt utvalg. Men de viser til tidligere studier, både i Norge og internasjonalt, som har funnet tydelige kjønnsforskjeller i hvem som blir utsatt for hets og sjikane og hvordan de takler det.

– Andre studier viser at den viktigste forskjellen i typen hets, er at kvinnelige politikere ofte opplever mer kjønnet og seksualisert trakassering, mens mannlige politikere oftere opplever sjikane knyttet til sakene de fronter, sier hun.

– I tillegg ser det ut til at kvinner oftere får hets og sjikane muntlig, mens mannlige politikere i større grad enn kvinner er utsatt for fysiske eller voldelige tilnærmelser. 

Deltakerne i studien til Winsvold og kolleger knyttet ikke erfaringene med hets spesifikt til kjønn. 

– Verken tallene fra representantpanelet eller intervjuene vi gjorde viser nevneverdige forskjeller blant menn og kvinner i typer eller omfang av uønsket oppmerksomhet, sier hun.

– De kvinnelige informantene fikk spørsmål om hvorvidt hets var knyttet til kjønn, og enkelte sa de følte rommet for å uttale seg skarpt var mindre som kvinne.

Mer om forskningen:
  • Marte Winsvold er statsviter og forsker ved Institutt for samfunnsforskning og en av forfatterne av kapittelet: «Hvor mye skal man egentlig tåle? Lokalpolitikeres opplevelse og håndtering av negativ oppmerksomhet, hets og sjikane» i boka Lokalvalgene 2023.
  • Utgivelsen er en del av de norske lokalvalgundersøkelsene, som har blitt gjennomført siden 1995 på oppdrag fra Norges forskningsråd. De øvrige kapittelforfatterne er Mads Thau ved Institutt for samfunnsforskning, Ragnhild Muriaas ved Universitetet i Bergen og Vibeke Wang ved Chr. Michelsens institutt.
  • Studien er basert på dybdeintervjuer med et utvalg politikere i norske kommunestyrer om deres erfaringer med uønskede opplevelser og hvordan de håndterer dem. I tillegg til tall fra Norsk representantpanel, som undersøker hets, personangrep og trusler mot norske politikere.

Mer hets i byen enn på landet

Tidligere studier som har sammenliknet hets og sjikane mot stortingspolitikere med den som rammer lokalpolitikerne, har også sett en liten forskjell.

– Selv om det ikke er så stor forskjell, blir stortingspolitikere oftere utsatt for hets og sjikane enn lokalpolitikere, utdyper Winsvold.

– Vi mister noe hvis bare de mest hardhudete blant oss velger politikken.

– Det handler antakelig om at stortingspolitikere er mer eksponerte, at det er større konflikter rundt politiske saker i de store byene. Men også at det bor flere mennesker der.

Hun forteller at overordnet sett er det mer konsensus rundt politiske saker i små byer.

– Ofte er det bred enighet om de viktige sakene i små byer og på bygda på tvers av partier. For eksempel i saker som veibygging, skoler og helsetilbud.

Vanskelig å anmelde hets

I forbindelse med lokalvalget i 2023 ble det ikke rapportert inn en eneste sak om hets eller sjikane mot politikere, ifølge Winsvold.

– Det handler nok om mangelen på et mottakerapparat. Hadde det vært bedre ville nok flere hendelser blitt anmeldt. Men partiene som har et støtteapparat for uønskede hendelser er i mindretall, sier hun. 

– De fleste hendelsene er dessuten ikke direkte ulovlige, og derfor ofte vanskelige å melde fra om.

– Men hvordan håndterer politikerne hets og sjikane, og er det noen kjønnsforskjeller her?

– De fleste politikere er innstilt på å tåle en del. Mange er nok også hardhudete. De har jo allerede vært gjennom en rekke valg- og nominasjonsprosesser. Det kan gjøre at de har en høy terskel for å si fra, forteller Winsvold. 

– Vi ønsker at alle stemmer skal høres. Det er jo et grunnleggende trekk ved demokratiet. Vi mister noe hvis bare de mest hardhudete blant oss velger politikken.

Winsvold peker på funn i tidligere studier, både i Norge og internasjonalt, som også viser at kvinner og menn takler hetsen ulikt.

– Her fant man blant annet at kvinner i større grad slutter med å gå fra dør til dør og sensurere seg selv mer enn menn når de opplever hets. Mange studier har også sett at flere kvinner enn menn trekker seg fra politikken, sier hun.

Hvem står bak hetsen?

Nærmere 80 prosent av hetsen mot politikerne kommer fra privatpersoner, forteller Winsvold. 

– Men en tredjedel av den hetsen og sjikanen de opplever kommer fra andre politikere, og cirka 7 prosent kommer fra kolleger i partiet. 

Flere av deltakerne oppga dessuten at de var blitt utsatt for hets, sjikane og «heksejakt» fra media, forteller Winsvold.

– Det skal ikke være slik at man må tåle hets for å være politiker.

– De opplevde dette som en stor belastning, men er likevel forsiktige med å snakke om det ettersom alle ønsker en fri presse, understreker hun.

Et annet funn er at tilfanget av uønsket oppmerksomhet mot politikere har økt med sosiale medier.

– Det handler nok om tilgjengelighet. Kanalene har endret seg. Tidligere kom hetsen via telefon og flere opplevde fysiske tilnærmelser.

En faktor som kan spille inn på funnene er at det å kartlegge politikerhets er relativt nytt, påpeker Winsvold.

– De første undersøkelsene ble gjort i 2014. Antakeligvis fordi man først og fremst har tenkt på det å være politiker som et privilegium, noe man ønsker seg og slåss for. 

Økt hets med sosiale medier

– De om lag 40 lokalpolitikerne vi intervjuet i Nord-Norge gir klart uttrykk for at politikerne opplever mer hets nå enn tidligere. Mange opplever også hetsen som grovere, skriver Hilde Bjørnå på e-post til Kildens nyhetsmagasin. 

Hilde Bjørnå, professor i statsvitenskap ved UiT - Nord universitet
– Både mannlige og kvinnelige politikere opplever hets, men kvinner, og særlig yngre, er mest utsatt, sier Hilde Bjørnå. Foto: UiT

Bjørnå er professor i statsvitenskap ved UiT – Norges arktiske universitet og intervjuet lokalpolitikere i en studie fra 2023, sammen med kollegaene Hans-Kristian Hernes og Beate Steinve

– Sosiale medier blir oppgitt som hovedgrunn til økningen, fordi det er lett å nå ut og gi tilbakemeldinger, forklarer hun.

– Både mannlige og kvinnelige politikere opplever hets, men kvinner, og særlig yngre, er mest utsatt.

Bjørnå og kolleger fant også at mennene taklet hetsen bedre enn kvinnene.

– Vesentlig flere menn enn kvinner mener det er noe de må tåle som politikere. Kvinner tar gjerne hetsen mer inn over seg, de syns det er ødeleggende. Men både menn og kvinner syns det verste er å oppleve at deres barn, ektefelle og venner reagerer på hetsen.  

Trenger støtte

– Hva kan man gjøre for å hindre hets og sjikane av politikere på sosiale medier?

– Politiske partier kan utvikle et apparat for å lære lokalpolitikere hvordan de skal forholde seg til sosiale medier. For eksempel ved å forberede lokalpolitikere på hets i sosiale medier, samt gi støtte til dem som blir utsatt for hets. 

Også Bjørnå ser hets mot politikere som et klart demokratisk problem.

– Det gjør at flere – særlig kvinner – vurderer å ikke stille til gjenvalg. Dersom det kun er de mest hardhudete som stiller til valg så får vi ikke den representasjonen av bredden i befolkningen som vi trenger, sier hun. 

– Det skal ikke være slik at man må tåle hets for å være politiker. Og det er overhodet ikke bra at ved å påta deg et politisk verv så risikerer du at familie og venner blir berørt av ufine og ufiltrerte utsagn. 

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.