1. På barrikadene med ultralyd for kvinners hjerter
Da Eva Gerdts møtte sitt første ultralydapparat, var det kjærlighet ved første blikk. I dag er hun verdensledende på feltet, med kvinnehjerter som sin spesialitet. Men hun må fortsatt kjempe om plass, penger og synlighet.
2. Hvorfor er vi så besatt av flinke piker?
Jenter som presterer høyt, har ambisjoner og får psykiske problemer, kategoriseres gjerne som for flinke. Men flink pike-syndromet er verken en klinisk diagnose eller et etablert fagbegrep. Hva er greia med de flinke pikene?
3. Psykologen med kjønnsbrillene
Få ting vekker så sterke følelser hos folk som det som har med kjønn å gjøre. Psykologiprofessor og kjønnsforsker Hanne Haavind (70) har brukt sitt yrkesliv til å se nærmere på hvorfor.
4. Gutter mest utsatt for skjult mobbing
Da HiOA-forskerne undersøkte mobbeproblematikk ved 20 skoler, fikk de høre at det store problemet var jentedrama. Men funnene deres fortalte en helt annet historie.
5. Oppdrar sønnene til bedre menn, så døtrene skal få mer likestilte liv
Norsk-pakistanske mødre som ikke har fått levd ut egne ambisjoner i arbeidslivet, vil noe annet for døtrene sine. Det preger særlig måten de oppdrar sønnene sine på.
6. Klar sammenheng mellom sexting og kjærestevold
Unge som sender digitale seksuelle meldinger, er langt oftere utsatt for vold i kjæresterelasjoner enn andre.
7. Snakk om privilegier
Er det mulig å ta inn over seg de privilegiene du nyter på bekostning av andre, uten å lukke øynene eller ønske å flykte? spør Thomas Walle.
8. Dansk adopsjonsforsker til Stavanger
Født i Korea, oppvokst i Danmark og nettopp flyttet til Norge. Lene Myong er opptatt av flere former for ulikheter enn kjønn.
9. Trosfrihet viktigere enn kvinners rettigheter
Diskrimineringslovgivningen står sterkere enn noensinne. Allikevel er religion- og trosfrihet fortsatt viktigere enn kvinners rettigheter i Norge, ifølge ny doktorgrad.
10. Høye emosjonelle krav gir økt sykefravær
Arbeidstakere som ofte må undertrykke følelser, har økt risiko for sykefravær.