– Gratulerer med gjev utnevnelse! Hva tenker du om denne store, og svært velfortjente, hederen?
– Jeg er overveldet og veldig takknemlig. Og jeg ante ingenting om det, så det kom som en stor overraskelse, sier Kristin Skjørten på telefon.
Skjørten er kriminolog og voldsforsker, og blir i dag kåret til ridder av 1. klasse av St Olavs Orden. Hun får utmerkelsen for sitt livslange arbeid mot vold i nære relasjoner, fra hun var med å starte Norges første krisesenter og landets første behandlingstilbud for menn som utøver vold, via forskning på utøvere og utsatte, til barnefordelingssaker der vold er en del av bildet.
Sterke historier
Skjørten ser på prisen som en anerkjennelse av vold i nære relasjoner, både som fagfelt og som alvorlig samfunnsproblem.
– Jeg opplever at dette er en heder, ikke bare til meg, men til alle som står på og jobber innenfor feltet, både som forskere og praktikere.
– Hva er du mest stolt av når du ser tilbake på hva du har fått til?
– Det er vanskelig å trekke frem en enkelt ting. Jeg begynte å jobbe i krisesenter rett etter at det første ble startet opp i Oslo i 1978, og fortsatte å jobbe der ved siden av studiene, forteller hun.
– Jeg ble slått av de sterke historiene til kvinnen jeg møtte der, og tenkte at slik kan vi ikke ha det.
Føler seg heldig
Gjennom sin forskerkarriere har Kristin Skjørten nærmet seg vold i nære relasjoner fra tre posisjoner – den utsattes, utøverens og barnas. Fra de voldsutsatte kvinnene gikk veien videre til overgriperne. Det ble tema for Skjørtens doktorgradsavhandling med tittelen Voldsbilder i hverdagen: om menns forståelse av kvinnemishandling, som hun disputerte med i 1993.
– Jeg føler meg heldig som har fått jobbe med viktige temaer som det også trengs mer kunnskap om, sier hun.
– Heldigvis er vold i nære relasjoner i dag formelt satt på dagsorden og det er mange dyktige folk på feltet. Og det kommer mange unge og engasjerte folk etter oss.
– Vi må fortsette å jobbe for at ting skal gå riktig vei, med å motarbeide vold og styrke kvinners rettigheter.
«Kristin Skjørten er ikke redd for å undersøke og utfordre etablerte sannheter, Det er likevel ingen tvil om at forskningen hennes også har et sosialt siktemål. Kjernen i hennes førtiårige virke er ønsket om at voldsutsatte skal bli møtt med anerkjennelse og respekt, at livene deres skal bli bedre», skriver Anne Bitsch i ett portrettintervju med Skjørten fra 2018.
I dag er Skjørten delvis pensjonist, men hun har fortsatt et kontor ved Insititutt for offentlig rett ved UiO, hvor hun er ansatt som gjesteforsker.
– Jeg har gått ut i pensjon, og ikke av med pensjon. Jeg kommer til å fortsette å jobbe litt, sier hun.
– Hva tenker du er de viktigste temaene når det gjelder vold og relasjoner fremover? Hvor brenner det mest?
– Det har skjedd veldig mye bra på feltet. Det finnes mange tiltak og hjelpetilbudet er blitt bedre. Vold i nære relasjoner er satt ettertrykkelig på dagsorden. Men vi kan ikke ta noe for gitt. Vi må fortsette å jobbe for at ting skal gå riktig vei, med å motarbeide vold og styrke kvinners rettigheter.
- Født 1958
- Norsk kriminolog og voldsforsker.
- Kåret til ridder av St Olavs orden av 1. klasse 8. november 2024.
- Har ledet Norges største forskningsprogram om vold i nære relasjoner på Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.
- Har vært sentral i utviklingen av Norges første krisesenter i 1978 og opprettelsen av Europas første behandlingstilbud for menn som utøver vold i nære relasjoner, Alternativ til vold, i 1987.
- Var den første til å gjennomføre en større undersøkelse med utøverperspektivet i Norge. Disputerte i 1993 med avhandlingen Voldsbilder i hverdagen. Om menns forståelse av kvinnemishandling. Har de senere årene fokusert på barnefordelingssaker der det foreligger påstander om vold.