- Utgangspunktet for oppgaven min er å diskutere om det er rom for kjønnsperspektiv i dokumentvitenskapelige analyser, ettersom dette til nå har vært relativt fraværende, forteller Anne Marit Aspenes. Hun leverte i vår masteroppgaven sin i dokumentasjonsvitenskap ved Universitetet i Tromsø. Dokumentasjonsvitenskap omfatter analyser av informasjon og kommunikasjon knytta til blant annet skriftlige og elektroniske medier eller visuelle uttrykk.
Hvorfor Rebecca?
Askepotthistorie eller psykologisk drama?
Likevel valgte du Maurier å ikke protestere på markedsføringa. Aspenes tror dette skyldtes at forfatteren på 1930-tallet brukte all sin energi på å forsørge seg sjøl og familien, ettersom mannen tjente dårlig som yrkesmilitær. Etter hvert brakte Rebecca du Maurier stor økonomisk suksess, og da spilte ikke lenger markedsføringa noen rolle.
Fra bok til film
Avkledd frigjøring
Aspenes bemerker at populærkulturelle dokumenter reflekterer sosiale og politiske aspekter ved tida de er lagd i.
Undervurdert forfatter
- Mitt ønske er at noen kommer med en ny oversettelse og markedsfører romanen slik det opprinnelig var tenkt fra forfatterens side – som et psykologisk verk.
Anne Marit Aspenes: Kvinner og dokumentasjon: Rebecca – en dokumentasjons-
vitenskapelig analyse av betydningen av kjønn. Universitetet i Tromsø, 2008.
Aspenes jobber nå som praktikant på Kvinnforsk – Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Tromsø.
Rebecca, første gang utgitt i 1938, er den britiske forfatteren Daphne du Mauriers (1907-89) mest kjente roman. Boka ble filmatisert av Alfred Hitchock i 1940 og av Jim O’Brien i 1997.
Handlinga foregår i England i mellomkrigstida. Fortelleren er ei ung, ikke navngitt kvinne som i Monte Carlo møter og gifter seg med den mye eldre, rike enkemannen Mr. de Winter. På mannens herregård, Manderley, må hun finne seg i å leve i skyggen av hans forrige kone Rebecca, som lovprises av alle rundt henne.
Dokumentasjonsvitenskap er studiet av produksjon, bruk og organisering av dokumenter. Som dokumenter regnes skriftlige og elektroniske medier, visuelle uttrykk, opptak av taler og konserter m.m. Utgangspunktet er at dokumenter er mediale produkt der form og innhold kan analyseres. For å øke kompetansen på dette feltet etablerte Universitetet i Tromsø (UiT) i 1996 dokumentasjonsvitenskap som eget studium. Studiet er tverrfaglig og er basert på både humanistiske, samfunnsvitenskapelige og teknisk-naturvitenskapelige disipliner.