– Vi brente aldri BH-er, men jeg har ikke brukt en BH siden 1971, forteller Gro Nylander i den nye episoden av «Kjønnsavdelingen: Kvinner som forandret Norge».
Blide og beinharde
Hun var med på å starte en av de første nyfeministiske grupperingene i Norge, «Blid men beinhard».
På slutten av 60-tallet oppstod bevegelsen Women’s Liberation. I 1968 skapte de internasjonale overskrifter da de kåret en sau til Miss America. Og tråden ble plukket opp også her i Norge. På det tidlige 1970-tallet skjøt den nye kvinnebevegelsen fart.
En av spydspissene var nyfeministene.
For det er på denne tiden at begrepet «patriarkat» finner veien ut i populærkultur, aviser og den bredere offentligheten.
Lytt til Kjønnsavdelingen: Kvinner som forandret Norge der du hører podkast:
Spotify | Acast | Apple podcasts
NY EPISODE AV KVINNER SOM FORANDRET NORGE: Det personlige blir politisk: 70-tallets nyfeminister
Ingen massebevegelse
– Det var jo ikke en stor massebevegelse, dette her. De hadde vel på det meste kanskje 1000 medlemmer i hele Norge, forteller Kildens hushistoriker, Trine Rogg Korsvik.
– Men de gjorde veldig mye ut av seg. De kuppet kommunestyrer, arrangerte bevisstgjøringsgrupper og aksjonerte for både stort og smått. Og de samlet seg rundt slagordet «det personlige er politisk».
– De var ikke redde for å virke aggressive.
Men hvor nytt nyfeminismen var, kan diskuteres, forteller Tone Hellesund. Hun er professor ved UiB, og bidrar også i episoden.
– De nye feministene skulle knuse patriarkatet, og de var ivrige etter å vise det i offentligheten. De var ikke redde for å virke aggressive, de gikk hardt ut, sier hun.
– Mye hardere enn de gamle kvinnesakskvinnene som de mente var for høflige og for servile overfor patriarkatet.
Mange av nyfeministene var lesbiske. Og synet på sex og seksualitet, menn og lesbisk teori var også noen av de vanskelige spørsmålene som kvinnebevegelsen bar i seg.
Hør hele episoden der du hører podkast.
Les mer om 70-tallets kvinnebevegelse på kvinnehistorie.no, blant annet: