Podkast

Kjønnsavdelingen 17 – Overgangsalder, kjerringliv og alder­dommens likestillings­utfordringer

Hva skjer med kjønnsrollene når vi blir eldre? I episode 17 av Kjønnsavdelingen snakker vi om overgangsalder, den eldre kvinnens plass i kulturen og likestillingsutfordringer i alderdommen.
Kirsten Thorsen (t.v.), Margery Vibe Skagen og Wencke Mühleisen er gjester i episode 17 av Kildens podkast Kjønnsavdelingen. Foto: Mari Lilleslåtten.

Hør podkasten i appen du vanligvis lytter til podkaster i, eller via soundcloud nederst i saken.

– Kvinner lever lenger enn menn. Kvinner overlever menn, og eldre kvinner kommer derfor i en kvinneverden med få menn.

Det sier Kirsten Thorsen ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse og OsloMet – Storbyuniversitetet om kjønnsforskjeller blant eldre. Aldringsforskeren og psykologen understreker at det er mange forskjeller mellom menn og kvinner når de møter alderdommen, spesielt når det gjelder helse.

– Kvinner lever lenger enn menn.

– Kvinner har oftere depresjon, smerter, muskel- og skjelettlidelser. Og de tar innpå menn når det gjelder lungekreft. Kvinnene lever ofte lenger, men med dårligere helse enn jevnaldrende menn.

Les mer: Vi vet for lite om kvinners helse

Myter og stigma

Det er ikke bare de fysiske og medisinske sidene som er ulike for menn og kvinner i livets middagshøyde. De forstås og fremstilles også ulikt i kulturen. Wencke Mühleisen, forfatter og kjønnsforsker, knytter dette særlig til spørsmål om reproduktivitet og attraktivitet.

– Menn kan konvertere erfaring, kompetanse og alder til erotisk attraktivitet når som helst i livet. Kvinner kan ikke det. Ikke ennå i hvert fall, selv om jeg ser tegn til endringer, sier hun.

I en ny bok har Mühleisen undersøkt hvordan kvinnen i og etter overgangsalderen forstås i vitenskap og kultur.

– Overgangsalderen har mange myter og stigma knyttet til seg. Dette handler om en forestilling om kvinners begynnende aseksualitet og et forfall som ender med døden, bemerker hun.

– Det er store strukturelle forskjeller i muligheter for kjærlighet og seksualitet for kvinner og menn etter hvert som de blir eldre.

Margery Vibe Skagen, førsteamanuensis i fransk litteratur ved Universitetet i Bergen leder et forskningsprosjekt om aldring i kulturhistorien. Hun ser at fenomenet overgangsalder er fraværende i litteraturen.

– Kvinner er enten unge, eller forbi overgangsalderen.

I gamle tekster har hun funnet fremstillinger av den eldre kvinnen som gjerne har vært preget av hysteri eller galskap, eller hvor hun er sidestilt med barn. Kvinnene er ofte marginaliserte, eller gitt en positiv rolle.

– De kan være idealiserte bestemødre. Eller så er de hekser, furier, eller også gode feer.

Les også: Ville helst skrive skjønnlitteratur

Skamfull kvinnelig seksualitet

Mühleisen ser flere bevis på at man tidligere ikke har forstått den eldre kvinnen som et seksuelt vesen.

– Man har jo antatt at kvinner etter overgangsalderen ikke føler lyst, men det er ikke sant. De har veldig få muligheter til å finne partnere, det er det som er problemet.

– Det er store strukturelle forskjeller i muligheter for kjærlighet og seksualitet for kvinner og menn etter hvert som de blir eldre, slår Mühleisen fast.

– Det var så tydelig hvor ukontrollerbart det fremsto med kvinnelig seksualitet etter overgangsalderen.

Hun får støtte av Kirsten Thorsen:

– Den viktigste grunnen til at eldre kvinner ikke har så mye kjønnsliv, er at de er alene. Mens menn oftere finner seg yngre partnere. Det er mye forsømt seksuell lyst og seksuelle behov blant eldre enslige kvinner. De ønsker seg både seksuell kontakt og gode samliv.

I medisinske tekster tilbake til 1870-tallet har Vibe Skagen funnet advarsler fra leger om en spesiell type kvinne.

– De beskrev hvordan kvinner som ellers var ærbare, plutselig kunne bli angrepet av alle slags spasmer og sterke erotiske følelser, sier hun.

– Det var så tydelig hvor ukontrollerbart det fremsto med kvinnelig seksualitet etter overgangsalderen, hvor den ikke har noen funksjon. Det ble sett på som perverst.

Mühleisen mener mange av de gamle oppfatningene om eldre kvinner og seksualitet henger igjen i vår tid, og at dette er et paradoks.

– Det er interessant å se hvordan vestens seksualisering og ikke minst kommersialisering av seksualiteten, i liten grad henger sammen med den seksuelle frigjøringen man forestilte seg på 70-tallet.

Hør Wencke Mühleisen og Margery Vibe Skagen snakke om de middelaldrende og eldre kvinnenes plass i kulturen. Om besøk på skjønnhetsklinikker og om utviklingen mot mer mangfold i fremstillinger av eldre i populærkultur. Kirsten Thorsen snakker om kjønnsforskjellene i alderdommen, om ensomhet og samliv og om likestillingsutfordringer for eldre:

Du finner Kjønnsavdelingen i podkastappen på din telefon, f.eks. «Podkaster» på i Phone, «Stitcher», «Acast», «Beyondpod», «Pocketcast» e.l. på Android-telefoner.

Følg Kjønnsavdelingen på SoundcloudiTunes, Facebook og Instagram.

Bonus! Mühleisen og Vibe Skagen om mor-datter-forholdet i litteraturen

Hvordan endrer forholdet mellom mor og datter seg når moren blir gammel og syk? Og er bøker av døtre som skriver om erfaringer med den syke og døende moren i ferd med å bli en egen sjanger? I dette klippet snakker litteraturforsker Margery Vibe Skagen og kjønnsforsker og forfatter Wencke Mühleisen om Mühleisens bok "Jeg skulle ha løftet deg varsomt over" og bøker av Simone de Beauvoir og Annie Ernaux. Klippet er et tillegg til episode 17. 


Les mer om eldre og seksualitet: Blir mykere med åra
Les kronikker av Wencke Mühleisen: Feminismen og alfakvinnenJeg har en drøm

Kjønnsavdelingen

En podkast om kjønn og likestilling.

Forskere og samfunnsdebattanter inviteres til å diskutere aktuelle utfordringer i et kjønnsperspektiv. 

Du finner Kjønnsavdelingen i podkastappen på din telefon, f.eks. «Podkaster» på iPhone, Spotify, «Stitcher», «Acast», «Beyondpod», «Pocketcast» e.l. på Android-telefoner.

Finn flere episoder

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.