SKOK fyller ti år

Det er ti år siden bergenske kjønnsforskere fikk sitt eget senter. Denne uka er det jubileumsfeiring i to dager til ende.
SKOKs lokaler i Allégaten i Bergen.

Og Senter for kvinne- og kjønnsforskning (SKOK) ved Universitetet i Bergen har all grunn til å feire. Senteret seiler i medvind, skal vi tro senterleder Ellen Mortensen.

– Vi har mangedoblet staben, universitetet satser på oss og nå er vi til og med inkludert i Forskningsrådets kjønnsforskningsprogram! Vi har en høyt kvalifisert og motivert forskerstab av folk fra et bredt spekter av fagfelt, og en veldig kompetent administrasjon, forteller Mortensen.

Teorisatsing

Ellen Mortensen. Foto: Beret Bråten

Jubileet markeres 14. og 15 mai. Foruten bankett på Fløien og konsert med Unni Wilhelmsen, blir det et to dager langt internasjonalt symposium som har fått navnet «Theory Now». Til det har SKOK invitert det de betegner som noen av de mest nyskapende forskerne innen internasjonal kjønnsteori og feministisk teori. Blant innlederne er amerikanerne Marcia Inhorn,  Judith Halberstam og Pheng Cheah og svenske Ulrika Dahl.

– Vi har valgt innledere som reiser faglig viktige og til dels kontroversielle debatter, som transkjønnproblematikk og postkoloniale utfordringer, forteller Ellen Mortensen. At det er nyskapende kjønnsteori som står på programmet når SKOK feirer seg selv, vil neppe overraske noen. Senteret har de siste årene valgt seg teoretisk forskning som et satsningsområde.

– SKOKs forskere har en felles interesse for det teoretiske og metodiske og vi har nok en forse der i forhold til resten av det norske kjønnsforskningsfeltet. Vi er også en ressurs for hele Universitetet i Bergen på disse områdene. Samtidig er det mange av oss som har klart definerte empiriske prosjekter. Styrken er at vi jobber sammen om å utvikle kjønnsforskningen, erklærer Mortensen.

Lengre historie

Mortensen tok over som SKOK-leder i 2005. Da senteret ble opprettet for ti år siden, ble jobben gitt til professor og sosiolog Kari Wærness. Inntil da hadde Universitetet i Bergen hatt sentre både for samfunnsvitenskapelig og humanistisk kvinneforskning. Førstnevnte kom til allerede på 1970-tallet. Humanistene fikk sitt senter i 1975, med den nå verdensberømte litteraturviteren Toril Moi som første leder. Også den nesten like kjente, og nokså kontroversielle religionsforskeren Eva Lundgren, ledet Senter for humanistisk kvinneforskning i en periode.

Men et tverrfaglig senter fikk UiB først på plass i 1999, som det siste av de den gang eksisterende norske universitetene. Mortensen er overbevist om at egne sentre for kjønnsforskning er nødvendig for å styrke og utvikle forskningsfeltet.

SKOK holder til her i Ida Bloms hus, oppkalt etter den bergensbaserte pioneren innen norsk kvinnehistorie. (Foto: UiB)

– Kjønnsforskningen foregår jo både på sentre og rundt på instituttene, og slik skal det være, til gjensidig inspirasjon og med samarbeid på tvers. Men vi er et kraftsentrum for kjønnsforskning, og noe slikt er det sjelden man får til på instituttene. Hos oss får forskerne muligheten til å reindyrke forskningsvirksomheten i et miljø med spisskompetanse, sier Mortensen.

Vil gå globalt til verks

Mortensen har ledet senteret siden 2005. Da besto staben av 2,5 stillinger. I dag er tallet 10-11. Mesteparten er midlertidige stillinger.

– Tanken er at forskerne skal tilbake til sine fagmiljøer og bruke og spre kunnskapen der. Kjønnsforskning er jo ingen smal forskningsinteresse, men noe som er relevant i de aller fleste fag, sier Mortensen. Hun og staben har planene klare for årene som kommer.

– Vi vil fortsette satsingen på det teoretiske, men nå vil vi gå mer globalt til verks. Kritikken av vestlig dominans og eurosentrisme rammer kjønnsforskningen som alle andre fag, og vi vil stille de nødvendige spørsmålene. Stikkord er globale feminismer, forteller Mortensen.
 

SKOK

Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Bergen (SKOK) ble opprettet i 1999.

Er et tverrfakultært forskningssenter som har som sin viktigste oppgave å styrke kvinne- og kjønnsforskningen ved UiB.

Ledet av Ellen Mortensen siden 2005.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.