Podkast

Kjønnsavdelingen 15 - Er gud feminist? Kjønn og religion

Er det vanskelig å være feminist og religiøs? Og hvilke likestillingsutfordringer finnes i islam og kristendommen? Episode 15 handler om religion, kjønn og feminisme.
Anne Hege Grung, Namra Saleem og Birte Nordahl er gjester i episode 15 av Kjønnsavdelingen. Foto: Mari Lilleslåtten

Hør podkasten i appen du vanligvis lytter til podkaster i, eller via soundcloud nederst i saken.

Er religioner kvinneundertrykkende? Eller er de en kilde til rettferdighet og kvinnefrigjøring? I Norge tilhører omtrent 73 prosent Den norske kirke, mens SSB anslår at 4 prosent er muslimer. I episode 15 av Kjønnsavdelingen ser vi nærmere på ideer om kjønn i de to største religionene i landet.

Patriarkalske tradisjoner

– Tradisjonelt sett kan vi si at islam og kristendommen er patriarkalske tradisjoner som står i et paradoks. På den ene siden anerkjenner de mannen og kvinnen som verdifulle og skapt av gud, og på den andre siden har de lagt til rette for kjønnede maktstrukturer, som går i kvinners disfavør.

Det sier Anne Hege Grung, førsteamanuensis i teologi ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Hun har studert kjønn innenfor islam og kristendommen, og undersøker hva som avgjør hvilke roller kvinner og menn har.

– Det handler om hvordan man tolker hellige tekster og om hvem skal ha rett til å tolke dem.

Det er noen viktige forskjeller mellom de to religionene.

– I islam er alle skapt like, men man har ut fra Koranen, og annen tradisjonslitteratur argumentert for forskjellige roller.

– I kristendommen har man begrunnet forskjeller mellom menn og kvinner gjennom deres forhold til Gud. Kvinner får frelse gjennom menn, eller gjennom barnefødsler. De får også skylden for syndefallet. Dette har man brukt for å begrense kvinner.

Les mer: Finner likestilling i Koranen og Bibelen

Mener Jesus var feminist

Grung har forsket på hvordan kvinner i islam og kristendommen finner støtte for likestilling i sine religioner. I et prosjekt satt kristne og muslimske kvinner sammen for å diskutere sine hellige tekster.

– De kristne kvinnene mente det var opplagt at Jesus var feminist og for likestilling. De mente at når noen tekster stred mot det, trengte man ikke ta hensyn til dem.

Muslimene i Grungs studie forholdt seg litt annerledes til selve tekstene.

– Koranen er Guds ord, så man kan ikke bare ta bort tekster. Men de sa at Koranens egentlige mening er rettferdighet mellom menn og kvinner, og at andre tolkninger blir feil. De ansvarliggjorde tolkerne.

I begge de to store religionene har kvinner fått mer frihet. Grung knytter det til konteksten, og mener endring skjer både innenfra og utenfra.

Les mer: – Begrunner likestillingsidealer ut fra islam

Ingen motsetning

– Jeg er den jeg er, jeg er feminist først og fremst. Det burde ikke være sånn at jeg må si at jeg er muslimsk feminist, sier Namra Saleem.

Hun er forfatter og journalist, og blir ofte omtalt som en del av en «bølge» av muslimske feminister i den norske offentligheten.

– Men det har blitt sånn at det er et statement, som om muslim og feminist er en motsetning. Mange tror at det er uforenlig – men det er det ikke.

Birte Nordahl har samme opplevelse av å måtte forklare seg.

– Det er helt vanlig å si at feminisme og religion er selvmotsigende, men det er det på ingen måte nødvendig at det er. Det måtte jeg bli teolog for å bli helt bombesikker på.

De mener feminismen må ha plass til de religiøse.

– Interseksjonell feminisme handler for eksempel om å tenke litt utenfor seg selv. Det blir veldig snevert hvis feminisme kun skal inneholde hvite sekulære feminister, sier Saleem.

De tror feminister har vært med på å endre religionene ved å tolke dem på nytt.

– I kristendommen har det vært veldig viktig å få revet ned forestillingen om at Gud er mann. Er ikke heller Gud utenfor kjønn, eller har flytende kjønn? Det er like mange kvinnelige beskrivelser av Gud i Bibelen, men så har de patriarkalske seiersbildene av Gud som konge og hersker vunnet frem, sier Nordahl.

Hun understreker at å se religionen gjennom en feministisk linse ikke betyr at religionen er en annen, men at man forstår ting på en ny måte.

– Jeg føler feminismen har påvirket hvordan jeg velger å tolke religionen min, sier Saleem.

Nordahl er enig.

– Av og til føler jeg feminismen må hjelpe troen min, og av og til er det ting i den kristne skattekista som hjelper feminismen, sier hun. 

Les mer: De ulikestilte andre

Hør intervjene med Anne Hege Grung om forskjeller og likheter mellom synet på kjønn og likestilling i islam og kristendommen, og med Namra Saleem og Birte Nordahl om tro og feminisme: 

Du finner Kjønnsavdelingen i podkastappen på din telefon, f.eks. «Podkaster» på i Phone, «Stitcher», «Acast», «Beyondpod», «Pocketcast» e.l. på Android-telefoner.

Følg Kjønnsavdelingen på SoundcloudiTunes, Facebook og Instagram.

Kjønnsavdelingen

En podkast om kjønn og likestilling.

Forskere og samfunnsdebattanter inviteres til å diskutere aktuelle utfordringer i et kjønnsperspektiv. 

Du finner Kjønnsavdelingen i podkastappen på din telefon, f.eks. «Podkaster» på iPhone, Spotify, «Stitcher», «Acast», «Beyondpod», «Pocketcast» e.l. på Android-telefoner.

Finn flere episoder

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.