Norsk likestillingshistorie ble årets vakreste bok

Jubileumsboken Norsk likestillingshistorie 1814-2013 har vunnet gull i Grafills kåring av årets vakreste bøker. «Fargene representerer mangfoldet i likestillingskampen», sier juryen i sin uttalelse.
Designer Rune Døli har brukt fargespill og illustrasjoner som en rød tråd i boken om norsk likestillingshistorie. Dette gjorde den til en av de vakreste bøkene i 2013. (Foto: Grafill)

‒ Når man hører ordet likestillingskamp, tenker man ofte kun på kvinners stemmerett. Dette blir feil, historien handler om så mye mer enn det. Å kunne vise et stort spenn var derfor viktig. Jeg ville prøve å fange leserens oppmerksomhet fra første stund, sier Rune Døli, designer bak det omfattende verket Norsk likestillingshistorie 1814-2013.

Hvert år arrangerer Grafill konkurransen Årets vakreste Bøker. Formålet er å hedre utøverne i den visuelle delen av bokbransjen, og inspirere forlag, forfattere, grafisk designere og illustratører til å lage kvalitetsbøker i alle sjangre.

Jubileumsboken om norsk likestillingshistorie gikk helt til topps i kategorien for fakta og oppslag.

«Her har vi et vakkert objekt med gjennomgående god formgiving, typografi, repro, trykk og binding. Plakatreferanser plukker opp det politiske og gjør det til noe positivt. Fargene representerer mangfoldet i likestillingskampen, en fin idé. Dette er et omfattende verk, men det føles likevel oversiktlig, og inviterer til lesning. Høy klasse tvers igjennom», skriver juryen.

Les KILDENs artikkel om årets vakreste bok: Historien om likestillingslandet
 

En hektisk prosess

Bokprosjektet hadde begrensede midler og kort tidsfrist. Arbeidet startet i januar 2012, med 1,7 årsverk fordelt på de tre forskerne. Boken ble utgitt på dagen 100 år siden kvinner fikk allmenn stemmerett i Norge, 11. juni 2013.

Helt fra starten av prosjektet ble Døli tett involvert i prosessen sammen med forfatterne Hilde Danielsen, Eirinn Larsen og Ingeborg W. Owesen.

‒ Forsiden, som vi fikk mye ros for, var noe vi særlig jobbet mye med. Når det gjelder likestilling, er det vanskelig å finne et uttrykk som er åpent nok i forhold til bokas innhold. Vi hadde derfor en veldig grundig dialog rundt forsiden, sier Hilde Danielsen, prosjektleder for boken og forsker ved Uni Research Rokkansenteret.

For de tre forskerne ble det vanskelig å holde tårene tilbake da de fikk se det endelige resultatet til Døli.

‒ Vi ble så glade at vi ble helt rørt. Vi er veldig glade for denne prisen og legger all ære på designer, forteller Danielsen.

 

Et åpent uttrykk som beskriver likestilling

Helhetstenkningen rundt en bokproduksjon er sentralt i utvelgelsen av årets vakreste bøker, og Grafill ønsker at alle ledd i bokproduksjonen skal gis oppmerksomhet - fra forlag, forfatter, boktrykker, designer og illustratør. Dette har vært viktig i arbeidet med jubileumsboken.

‒ Vi har jobbet helhetlig med alle parter gjennom hele prosessen. Og vi jobbet mye med å få til et godt forhold mellom innhold og form.

‒ Vi vil også framheve bilderedaktør Tone Svinningen, og at forlag og oppdragsgiver våget å satse på dette designet, som var både kostbart og krevende, sier Danielsen.

Alle vinnerbøker stilles ut i Grafills lokaler, frem til slutten av april. Bøkene drar senere ut på turné i utvalgte norske byer, og gullvinnere sendes i tillegg til bokmessen Book Art International i Frankfurt og Best Book Design from all over the World i Leipzig.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.