Et kunnskapssenter i Brüssel

Er du på jakt etter informasjon om kvinners politiske deltakelse i Belgia? Vil du vite mer om skilsmisser i Frankrike? Eller barnehager i Nederland? Da er kanskje dokumentasjonssenteret RoSa i Belgia stedet for deg.
Chris Zwaenepoel, direktør for RoSa-senteret i Brüssel. (Foto: Marte Ericsson Ryste)

Noen steinkast unna EU-institusjonene i Brüssel ligger RoSa, et dokumentasjonssenter for kvinnespørsmål, feminisme og kjønnsforskning. Senteret vokste ut av den nye kvinnebevegelsen på 1970-tallet, og har eksistert siden 1978.

I dag beskriver RoSa seg som et spesialbibliotek som dekker ulike kvinnespørsmål, feminisme, likestilling og kjønnsforskning. Men RoSa har også et arkiv med materiale knyttet til kvinnebevegelsen i Nederland på 1970-tallet.

Et samlingspunkt

- Ideen bak RoSa var å lage et senter der en skulle samle all informasjon som var relevant for kvinner i ulike faser i livet, som helse, seksualitet, betalt og ubetalt arbeid, utdannelse og familie, forteller direktøren for senteret, Chris Zwaenepoel, som har arbeidet ved senteret siden starten.

Det var psykologen Renee Van Mechelen som i sin tid tok initiativ til å opprette RoSa, fordi hun så det som et problem at det ikke fantes noe samlingspunkt for alt som ble skrevet om kvinner, feminisme og likestilling under framveksten av den nye kvinnebevegelsen. Og med støtte fra den nederlandske kulturministeren den gangen, ble senteret en realitet.

Ordenes biografi

Siden da har RoSa samlet og indeksert publikasjoner på nederlandsk, fransk, tysk og engelsk. I dag rommer biblioteket om lag 30.000 bøker, 1800 magasiner og tidsskrifter og om lag 100.000 artikler på nett. Alt sammen har emneord og kan gjenfinnes i bibliotekets katalog. I hvert fall med litt hjelp.

- Hvilke ord og begrep som brukes på dette feltet har endret seg ganske mye siden vi startet RoSa. Det nytter ikke å lete bakover i samlingene med søkeordet ”gender” (kjønn) og man må vite når man skal søke på feminisme og når man skal søke på kvinnefrigjøring. Derfor må de som jobber her også lære seg ordenes biografi. Og man må selvfølgelig være klar over at ulike språk bruker ulike begreper og ord.

Tilbud til alle

Zwaenepoel forteller at RoSa brukes av studenter, forskere, journalister og folk som er opptatt av feminisme og kvinnebevegelse. Men de legger også vekt på at biblioteket skal være et tilbud til alle – til mannen og kvinnen i gata.

RoSa dokumentasjonssenter. (Foto: Marte Ericsson Ryste)

- Vi vil gjøre det lettere å finne fram til informasjon, og gjøre forskning tilgjengelig utenfor universitetene. Derfor leser vi forskningspublikasjoner og lager sammendrag av dem, og vi utarbeider faktaark om ulike aktuelle tema, som kvinner i politikken og arbeid.

RoSa har også utarbeidet en nettside med praktisk informasjon til enslige forsørgere, og en førstehjelpsside for unge feminister (begge på nederlandsk).

- Vi er politisk uavhengige, og tar ikke standpunkt i debatter. Men vi gir folk informasjon, slik at de har et grunnlag for sine standpunkt og meninger, forteller Zwaenepoel.

Stikk innom

Er du i Brüssel er det bare å stikke innom RoSa. Her finner du bøker på nederlandsk, fransk, engelsk og tysk. Biblioteket skal samle alle utgivelser knyttet til kvinnespørsmål, feminisme, likestilling og kjønnsforskning på nederlandsk, samt utgivelser på fransk i Belgia. Men biblioteket har også materiale fra andre europeiske land.

RoSa har også alle kjønnsforskningspublikasjoner utgitt i Belgia, og en omfattende samling periodika og tidsskrifter som blant annet dekker alle de viktigste kjønnsforskningstidsskriftene samt feministiske magasin i Europa.

RoSa dokumentasjonssenter. (Foto: Marte Ericsson Ryste)

På nett

Om du ikke har mulighet til å titte innom RoSa i Brüssel er det likevel en rekke tjenester som kan være interessante å benytte seg av via deres nettsider. For selv om hoveddelen av RoSa sitt nettsted er på nederlandsk, har de også en egen engelsk og fransk side.

NB! Hver dag samler RoSa aktuelle nyhetsartikler fra viktige internasjonale og europeiske aviser. Artiklene er på originalspråkene. Du kan følge med på denne oversikten på nett, eller du kan abonnere på den, og få nye lenker rett i mailen hver dag.

Europeiske informasjonssentre

Dette er den første artikkelen i en serie om informasjonssentre i Europa som KILDEN vil presentere i tiden framover.

RoSa
  • RoSA - Documentation Centre and Archives on Feminism, Equal Opportunities and Women’s Studies.
  • RoSa står for Role and Society og ble opprettet 26. oktober 1978.
  • ROSA er åpent for alle, er du i Brüssel kan du stikke innom i åpningstiden.
Nettressurser
  • Nyhetstjeneste: på nett eller via e-post
  • Søk: i samlingen deres via nettsøk med engelske søkeord.
  • Faktaark: RoSa har utarbeidet en rekke tematiske faktaark. Flere av disse er oversatt til engelsk og er tilgjengelige via nettsiden deres.
  • Tidslinje: RoSa har en tidslinje med milepæler i belgisk kvinnehistorie på engelsk.
  • Send spørsmål, RoSa prioriterer å svare på spørsmål fra brukere.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.