Professor i jus, Frances Raday, åpner konferansen med sitt plenumsforedrag. Raday var i tre år, fra 2000 – 2003, medlem av FNs Committee for the Elimination of Discrimination Against Women (CEDAW). Hun stiller spørsmål ved hva som skjer i nasjonalstater og i det internasjonale samfunnet, når likestillingskrav kommer i konflikt med kulturell praksis og religiøse normer. Dette skjer over hele verden – enten det handler om hvorvidt det skal være lov å ikle seg skaut på franske og tyrkiske universiteter, eller om kvinner skal tillates å be ved særskilte jødiske helligdommer.
– Der det er motstrid mellom kulturell praksis eller religiøse normer og retten til likestilling mellom kjønnene, må retten til likestilling ha det normative hegemoniet, mener Raday. På internasjonalt nivå er et slik hierarki av verdier gjort til del av avtaleverket. Dette forplikter nasjonalstatene. Men om det følges opp i praksis avhenger av politisk vilje. Domstolene kan ikke overlates ansvaret for å sikre kvinners menneskerettigheter, det er regjeringenes plikt å innføre likestillingsforpliktelser, framhever Raday.
Tirsdag åpner Titia Loenen andre konferansedag med sitt plenumsforedrag. Hun er professor i jus og kjønn ved Utrecht University i Nederland. Hennes forskning konsentrerer seg blant annet om menneskerettigheter, internasjonal, europeisk og nederlandsk anti-diskrimineringslov og familierett.
Neste plenumsforedrag holdes av Patricia McFadden. Hun er opprinnelig fra Swaziland, men bor og arbeider i Harare i Zimbabwe – hvor hun har bygget opp et senter for feministiske studier. McFadden er sosiolog og kjønnsforsker. Hun har undervist på universitetsnivå siden 1976, og driver opplæring i kjønnsspørsmål i FN-systemet. Hennes utgangspunkt er den afrikanske kvinnebevegelsen.
– Det å skape en egen afrikanskhet for afrikanske kvinner må bli en sentral oppgave for Den afrikanske kvinnebevegelsen i det 21.århundre, og afrikanske kvinner må ikke henvises til å måtte oppnå sin afrikanskhet gjennom noen menn, skriver McFadden i boken Afrikanere om Afrika.
Onsdag holder Rachel Eapen Paul første plenumsforedrag. Hun er rådgiver ved det norske Likestillingssenteret, kriminolog og har mange års erfaring både fra den internasjonale og norske kvinnebevegelsen. Fra det ståstedet innleder hun på konferansen med utgangaspunkt i spørsmålet: "Hvordan er det å være svart og feminist i Norge?"
Uma Narayan, som er professor i filosofi ved Vassar College, USA, holder konferansens siste plenumsforedrag: "The Politics of Rescue, the Politics of Forgetting and Global Institutional Racism: Casting Some Light on the Dark Side of Contemporary Feminism".
Konferansen avsluttes med debatt – der alle som har holdt foredrag i plenum motes til ordveksling under ledelse av professor i jus: Shaheen Sardar Ali.
Deltakerne på konferansen kan også velge blant ni ulike workshops. Noen smakebiter fra det som skal legges fram og diskuteres her, kan du lese om gjennom å følge lenkene i boksen 'Se også'.