Søkelys på menn i prostitusjon

Når temaet er prostitusjon, forsvinner ofte mennene ut av bildet. Dette skjer til tross for at de både er kunder, halliker, bakmenn og prostituerte. May-Len Skilbrei leder Nettverk for prostitusjonsforskning i Norden. I april 2005 står hun i spissen for konferansen Men in prostitution: perspectives, identities and problems.
May-Len Skilbrei står i spissen for konferanse om menn i prostitusjon. (foto: Ida Irene Bergstrøm )

– Det er et problem at det kun fokuseres på kvinner i prostitusjon. Halliker og bakmenn finnes det nesten ingen forskning om. Kundene slipper som regel unna både i forskning og debatt. Og mannlige prostituerte blir tatt lett på, avfeid med at de er få, eller at dette dreier seg om ufarlig moro. Det er en tendens til å forstå mannlige prostituerte som helt annerledes enn de kvinnelige, sier Skilbrei.

En akademisk arena for diskusjon om prostitusjon

– På konferansen skal det legges fram ny forskning om menn i prostitusjon, forteller May-Len Skilbrei. Innledere fra flere land og disipliner vil presentere ny empiri og teoretiske blikk på kjønnete identiteter, likestilling og makt. Både Danmark, Finland, England, Norge og Sverige vil være representert.

– Vi ønsker å lage en akademisk arena for å diskutere prostitusjon, et forum hvor vi også kan presentere og diskutere teori. De fleste debattene som foregår på dette feltet er styrt og preget av politikere og sosialarbeideres møte med prostitusjon. Forskere har på sin side egne behov for å diskutere prostitusjon, og for å frambringe ny kunnskap uten like eksplisitte politiske og moralske motiver, sier Skilbrei. Det betyr ikke at politikere, praktikere og organisasjonsfolk ikke er velkommen, men at det er forskningen som skal føre ordet.

Skilbrei mener det er et problem at kjønn i liten grad problematiseres i prostitusjonsforskning.

– Prostitusjon sees ofte på som et uttrykk for menns makt over kvinner. Det tas for gitt at kvinner selger sex, mens menn kjøper. Å ta prostitusjon alvorlig som forskningstema, bør innebære å bryte opp det tatt for gitte. Blir partenes opplevelse av makt, og vår analyse av makt, de samme hvis det er menn som selger og kvinner som kjøper. Eller hvis det er menn som selger til menn og kvinner som selger til kvinner? Gjør ”kjønnet” noe med makten? Man kan utforske prostitusjon uten å ta maktrelasjonene for gitt, mener Skilbrei.

Viktig for kjønnsforskningen generelt

May-Len Skilbrei mener prostitusjonsforskningen har mye å bidra med til kjønnsforskningen generelt.

– Hva betyr det å være mann og kvinne? Hva handler seksualitet om når vi ser det med et annet blikk og fra et annet ståsted enn det vi pleier, spør hun, og fortsetter:

– Jeg mener en slik konferanse er interessant også for kjønnsforskere som arbeider med helt andre temaer og problemstillinger.

– Prostitusjonsforskning handler om alt fra konkrete lokale kontekster til globale sammenhenger. Det ser vi også i forskningen som gjøres i Norden. Når nordiske menn forlater sitt hjemland og drar til Baltikum, Russland eller Thailand, senkes terskelen for å kjøpe sex. Å kjøpe sex av andre enn norske kvinner i Norge, synes å gjøre det mer akseptabelt for enkelte. Hvorfor er det slik? spør Skilbrei. Hva skiller norske og utenlandske kvinner fra hverandre i kundenes øyne? Hva tenker menn om makt i møte med ulike kvinner? Hva er sammenhengen mellom økende avstand fra hjemmet og økende aksept for å kjøpe sex?

Norden er i også arena for trafficking. I hvilken omfang og hvordan dette foregår er det forsket svært lite på.

– Det er virkelig behov for et større forskningsprosjekt som kan gi et bedre overblikk over hva som skjer i trafficking, understreker May-Len Skilbrei.

– Vi vet lite om kundene, og de som organiserer andres prostitusjon vet vi enda mindre om. Sjokket er ofte stort når halliksaker ender i retten og vi får høre hvordan verden ser ut fra hallikenes ståsted. I høst har den første menneskehandelssaken gått i en norsk rettsal. Da har vi fått et visst innblikk i hvordan disse mennene har operert. Kanskje vi etter hvert kan skape kunnskap om dette også før slike saker når retten.

Skilbrei er svært opptatt av at det gis ressurser til å skape og utvikle forskersamarbeid over landegrensene.

– I Italia har de for eksempel mye kompetanse om nigerianske kvinner, som er det siste tilskuddet på Oslos prostitusjonsmarked. Det krever mye å ha oppdatert kunnskap blant norske forskere, og hvis vi som samfunn mener at prostitusjon er viktig å ha kunnskap om, behøves det ressurser for å få det til, understreker sosiologen.

Innledninger og diskusjon

Konferansen vil bli organisert med plenumsforedrag og med rikelig tid til debatter. Foreløpig er følgende innledere klare:

· Ingrid Smette har studert norske menn som kjøper sex. I intervjuer med prostitusjonskundene har de blant annet snakket om likestilling. Hvordan forholder disse mennene seg til det norske likstillingsprosjektet?

· Anne-Maria Martilla arbeider med en doktoravhandling om finske menn som reiser til Baltikum for å kjøpe sex. Hun gjør feltarbeid blant mennene, både mens de er på vei med båt til Tallin, og etter at de er framme ved reisens mål.

· Claus Lautrup er sosiolog ved Videns- og formidlingscenter for socialt udsatte i København. Han holder på med en studie av menn som selger sex til menn.

· Don Kulick forsker på kjønn, seksualitet og prostitusjon i Sverige, men har tidligere blant annet studert transvestitter som selger sex til menn i Brasil. Kan slik prostitusjonen forstås innenfor samme rammer som heterofil prostitusjon?

· Jackie West, sosiolog fra Universitetet i Bristol, arbeider med prostitusjon som gråsoneøkonomi og fagorganisering av prostituerte.

· Joan Phillips fra Policy Studies Institute i London, skal presentere sitt empiriske arbeid om menn som selger sex til kvinnelige turister på Barbados.

· Nicola Mai forsker på albansk migrasjon, og vil på konferansen snakke om albanske mannlige prostituerte i Italia.

Nettverk

Nettverk for prostitusjonsforskning i Norden består av ni forskere fra Norge, Danmark og Finland. Nettverket er to år gammelt og hittil har de brukt tiden til å blir kjent med forskere og sosiale tiltak i de nordiske landene, og til å rekruttere medlemmer som holder på med empiriske forskningsprosjekter.

To av nettverkets seminarer har vært lagt til Sverige. I den forbindelsen har de møtt svenske forskere, og vil inkludere disse hvis nettverket får penger til å finansiere videre virksomhet. Faglig representerer fra sosialantropologi, sosiologi, kriminologi og pedagogikk.

De har også vært i Russland og Estland og arrangert seminarer og møter med forskere og sosialarbeidere der. Nettverket er i gang med å skrive bok om prostitusjon. Den skrives på engelsk og planen er å få den utgitt internasjonalt.

Konferansen:

Har du tips om forskning som bør presenteres på konferansen, eller ønsker å delta, ta kontakt med May-Len Skilbrei ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi. Telefon: 22 85 01 10 . E-post: m.l.o.skilbrei@jus.uio.no

Konferansen er finansiert av Norges forskningsråd, Kjønnsforskningsprogrammet; Kunnskap, grenser, endring. Konferansen arrangeres av Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo, og går av stabelen 21. og 22.april 2005 på Håndverkeren i Oslo.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.