10. - 13.juni gjennomfører alle EU-land valg til EU-parlamentet. I dag har EU-parlamentet 626 representanter, etter årets valg blir det - med alle de nye medlemslandene inne - 732 representanter. I dag er bare rett i underkant av 30 prosent av parlamentarikerne kvinner. EU har definert dette som et demokratisk problem, og vil ha flere kvinner inn der beslutningene tas.
Sosiolog Lise Østby sitter i Nord-Norge og skal følge med på hvordan kvinneandelen blir i parlamentet etter valget. Hun skal evaluere EU-prosjektet: ”Parity in decision-making. Women in the Hearth of Europe”. Målet for dette prosjektet er å øke kvinneandelen på valglistene og blant de valgte til EU-parlamentet fra medlemslandene Hellas, Ungarn og Italia.
Blant de dårligste i klassen
- Hellas, Italia og Ungarn er blant de landene som har lavest kvinneandel, derfor er det disse landene kampanjen skal drives i, forteller Lise Østby. Det er den greske organisasjonen KETHI som har initiert prosjektet. KETHI er et statlig finansiert forskningsinstitutt i Hellas. De jobber med sosial forskning som skal bidra til å øke likestiling og høyne kvinners status i samfunnet, både politisk og sosialt. De andre samarbeidspartnere til Kvinneuniversitetet Nord er de frivillige organisasjonene Shevolution i England, MONA i Ungarn og ARCIDONNA i Italia.
- Shevolution jobber med "empowerment", det vil si at kvinner skal ta makta. De jobber med å skolere kvinner på den politiske arena, og har tidligere drevet denne typen arbeid i Irak og Afghanistan, sier Østby. - Kvinneuniversitetet Nord sin rolle er å evaluere prosjektet. Vi er ikke direkte involvert i endringsarbeidet, påpeker hun.
”Vote Women”
Kampanjen vil ha noe ulik form i de tre landene, men en viktig del er å nå ut med informasjon til folk om at de må stemme på kvinner. ”Vote women” blir slagordet i radio- og tv-reklamer. Det er utarbeidet plakater og brosjyrer, både til befolkningen og til partiene. - Kampanjen omfatter to nivå. Det ene er å få flere kvinner inn på valglistene, det andre er å sørge for at de faktisk blir valgt inn. Opinionen skal påvirkes til å velge kvinnene. Befolkningen må læres opp til å se på kvinner som politiske aktører. Med den lave kvinneandelen i parlamentene, er det få kvinnelige forbilder, og folk er lite vant til å betrakte kvinner som politikere, som aktører der beslutningene tas. I mediene betraktes kvinner ofte som symboler og ikke reelle utøvere av makt, påpeker hun. - Evalueringen i seg selv bidrar ikke til endring, men vil være med på å skape oppmerksomhet og spre informasjon om prosjektet.
Skolering av kvinner
En viktig del av prosjektet er opplæring av kvinnelige politikere, for å gjøre dem dyktigere på den politiske arenaen. Shevolution skal holde kurs og seminar for kvinnelige politikere, blant annet i mediatrening og i å ta ordet i forsamlinger.
- Prosjektet har sitt hovedfokus rettet mot EU-parlamentet, men et bimål er at det også skal bidra til økt kvinneandel i de nasjonale parlamentene. I Hellas og Italia er kvinneandelen i de nasjonale parlamentene ti prosent, i Ungarn ni prosent, forteller Lise Østby.
Resultatene
Først skal Lise Østby følge valget til nytt EU-parlament. I rapporten hun utarbeider skal hun presentere bakgrunnen for ønsket om endring, og hun skal se om det faktisk ble noen endring etter kampanjen. Kort sagt – om det førte til at kvinneandelen i EU-parlamentet øker etter juni.
Hun skal også evaluere virkemidlene som blir brukt i kampanjen, og hun skal se på valgsystemene i de ulike landene. - Jeg håper også det blir mulig å ta tak i noen caser, gå kvalitativt i dybden og se om det skjer noen endringer i opinionen, sier Østby.
Prosjektet skal avsluttes på nyåret 2005, med en stor konferanse i Hellas der Lise Østby skal presentere rapporten sin.
Samarbeid
KETHI kom i kontakt med Kvinneuniversitetet i Steigen i fjor vår, gjennom Barne- og familiedepartementet. De ønsket å ha så bredt sammensatte samarbeidspartnere som mulig. Det er også et ønske om å ha samarbeidspartnere utenfor EU. Kvinneuniversitetet Nord har ikke samarbeidet med KETHI før, men samarbeidet vil trolig fortsette også etter at dette prosjektet er over.
- Det er veldig spennende å ha fått dette oppdraget. Kvinneuniversitetet Nord ligger mildt sagt i periferien i EU-sammenheng. Det er veldig positivt for oss at man ikke bare legger slike oppdrag til institusjoner i byene, mener Lise Østby. Hun tror også at Norge kan lære noe av EU-kampanjen.
- Mange norske politikere hadde sikkert hatt godt av kurs og skolering, og lære seg triks for å bli sett og ikke minst hørt. Selv om vi er heldige og har flere gode kvinnelige forbilder på den politiske arena, er kvinners spillerom begrenset også i Norge. Også her må vi kjempe for å bli sett som selvstendige og handlende aktører, sier Lise Østby.
Nye hersketeknikker
Det er store kontraster fra Norge til EU-landene Hellas, Italia og Ungarn. Hos oss er om lag 35 prosent av stortingsrepresentantene kvinner. Lise Østby tror norske erfaringer kan være nyttige å bringe videre. Men hun mener det er farlig å lene seg tilbake og tro at hos oss står alt så bra til. - Det er lett å tenke at her har vi full likestilling, nå kan vi være fornøyde. Men i kommunestyrene er kvinneandelen for eksempel svært varierende. Det er mye som er bra hos oss, men det er ennå en veg igjen å gå. Vi må ikke tro at vi er verdensmestre i likestilling, sier hun.
- På 1970-tallet definerte Berit Ås hersketeknikkene. Men mediesamfunnet har brakt med seg nye hersketeknikker overfor kvinnelige politikere. Det har dukket opp nye strategier for å holde kvinner tilbake. Fortsatt er det vanskelig å ha et feminint uttrykk og samtidig bli sett på som en maktperson. Et eksempel er debatten som oppsto da forsvarminister Kristin Krohn Devold lot seg avbilde i kjoler i et dameblad. Selv om kvinner når høye posisjoner, er det ikke alltid den samme statusen og tyngden som menn blir til del, følger med, sier hun.
- Kvinner som kommer i posisjoner, blir dessuten ofte konfrontert med hvordan de organiserer hjemmelivet og hensynet til barna. Men det er sjelden mannlige ledende politikere får slike spørsmål, sier hun. – Og det er fortsatt langt færre kvinner enn menn som uttaler seg i mediene.
Nå vil Kvinneuniversitetet Nord forske på nye hersketeknikker. I disse dager skriver de en søknad om EU-midler til et prosjekt, i samarbeid med Free University for Women i Italia og Kvinnofolkhøgskolan i Gøteborg. Berit Ås er en av initiativtakerne til dette.
- Dette er ei interessant problemstilling. Når de gamle hersketeknikkene er avslørt, dukker det opp nye strategier for å holde kvinner tilbake. Sentralt i vår søknad vil være å identifisere disse, å motvirke dette i praksis, og å bidra til at samfunnet ser kvinner som politiske aktører og handlende individer, ikke bare objekter, sier Lise Østby.
Lise Østby, er sosiolog og ansatt ved Kvinneuniversitetet Nord (KUN) i Steigen. Hun var ferdig utdannet ved Universitetet i Bergen i 2002, og har en master i Gender and Development, M Phil (Master of philosophy) Arbeidsområdene hennes er blant annet kjønn og utvikling, vold mot kvinner og demokrati.
Kvinneuniversitetet Nord er en stiftelse, som ble etablert i 1991. Den ligger i Nordfold i Steigen kommune i Nordland, og er et kunnskapssenter der kvinners erfaringer og kunnskap skal synliggjøres, verdsettes, videreutvikles og dokumenteres.