Psykolog Magne Raundalen innledet mandag på den første Mannskonferansen i regi av Reform - Ressurssenteret for menn. Raundalen var opptatt av hva slags menn vi produserer i dette samfunnet. Hva gjør vi med guttene, og hva veileder vi dem til, var hans åpne, men kritiske spørsmål.
- Krisevarslene har nådd oss ganske lenge om at gutter er blitt skolens tapere. De stiller med genetiske ulemper, og i stedet for å se på guttenes startvansker, blir de møtte med sosiale fornærmelser. Guttefiendtlige samfunn får samfunnsfiendtlige gutter. Og når guttene er slått ut, setter politiet dem inn, var Magne Raundalens provoserende innledning.
For konferansedeltakerne var det - til tross for 30 år med likestillingsarbeid - forstemmende å bli presentert for Raundalens eksempler på hvor uforandret kjønnsrollene er og hvor tidlig de gjør seg gjeldende.
- Det er greit hvis de på fødeklinikken slipper opp for rosa tepper og tuller pikebabyene inn i lyseblå tepper, sa Raundalen. Fedrene tar da begeistret imot guttejentene. Men ikke prøv å tulle rosa tepper rundt guttebabyene. Da kommer fedrene med sterke reaksjoner. De skal ha seg frabedt en slik mulig homsesønn.
Allerede fra halvannet års alder vet vi nå at barn har en ganske klar formening om at de har et kjønn som gutt eller jente, fortsatte Raundalen, og understreket at fra 3-4 års alder er kjønnsrollene ganske stabile. Da har jentene begynt å lære seg å ta ordrer og beskjeder, mens guttene får lov å utvikle aggressive sider og en betydelig jenteforakt.
Leker og aktiviteter er viktige områder som former barna våre mye mer enn vi tror. Og resultatet av de kjønnsdelte aktivitetene er at jentene får utviklet språket gjennom omsorg og kommunikasjonsleker, mens det er lite språk i guttenes "tarzan-leker".
Raundalen fortalte at det i en kommune på Vestlandet nylig ble avholdt en gutteuke for jenter i barnehagen. Det var greit, men da det skulle være jenteuke for guttene ble det tatt opp i kommunestyret.
Den kjente barnepsykologen kunne ikke annet enn å beklage at uvitenhet, frykt og irrasjonelle handlinger får lov til å styre mye av våre liv. Men han framhevet at vi har en gyllen sjanse når barna er mellom 8 og 12 år til å justere og bearbeide kjønnsrolleholdninger som kan bli en hemsko for fremtiden.
Fedre må også leve langsomt
Konserndirektør for Manpower, Truls Frogner, innledet om menn som arbeidstakere og menn som fedre. Han spurte om fornyelsen av arbeidslivet åpner for nye mannsroller eller om blir det renessanse for de gamle. Manpower-direktøren mente at arbeids- og privatlivet byr dagens menn på mange og annerledes utfordringer enn hva gårdsdagens menn, fedre og ektefeller måtte håndtere.
- Menn skal være problemløsere både i yrkeslivet og familielivet. Det krever dristighet og ydmykhet. Med dagens krav til omstillingstempo er det nesten uunngåelig at det kan oppleves om kaos, sa Frogner.
Samfunnet gjennomgikk enorme forandringer i forrige århundre. Mye skjedde på grunn av tekniske oppfinnelser, men kloke folk har regnet ut at hele 2/3 skyldes innsatsen fra humankapitalen eller enkeltindividers kreative bidrag til utviklingen, framholdt Frogner. 1900-tallets endringer blir likevel som sakte kino i forhold til hva vi kommer til å oppleve i dette århundret med nano- og genteknologien som eksempler.
- Det er godt å være mann, hevdet Truls Frogner og mente det vil være viktig for menn fremover å fortsette å være entreprenører, eventyrere og forskere. - Samtidig må vi være til stede og ta mer ansvar for våre barn. Dessuten må vi lære å ta vare på oss selv. Og ikke minst må menn innse at vi ikke blir større av å tråkke på andre.
Mestring var et nøkkelord for Truls Frogner. For å kunne håndtere endringer og utfordringer i tiden fremover mente han at det blir viktig å lære å prioritere, slik at ikke andre gjør de viktigste valgene for oss. I tillegg mente Frogner at det – iallfall i perioder – kan være smart å velge å leve livet langsomt.
Reform – Ressurssenter for menn, som arrangerte Mannskonferansen, ble etablert i 2002. Reform springer ut av Krisetelefonen for menn og har nært samarbeid med behandlingstilbudet Alternativ til Vold. Forskning omkring tema som virkningen og effekten av våre tillærte kjønnsroller, pågår i dag ved mange høgskoler og alle våre universitet. Gjennom sitt arbeide ønsker Reform å trekke veksler på ny kunnskap som opparbeides og formidle den i egnede fora. Reform har prosjektstøtte fra Barne- og familiedepartementet.