`Gutter er gutter`

Homofobi er ikke redselen for homofile, men redselen for å bli oppfattet som en som står på siden av det stereotype maskuline ideal. Homofobi er hatet som gjør unge menn og gutter ’streite’. Homofobi gjør unge menn og gutter til voldsmenn. Det mener Dr. Michael Kimmel. Nylig besøkte han Likestillingssenteret i Oslo.
Michael Kimmel besøkte nylig Likestillingssenterer og holdt en engasjert innledning om gutter, vold og homofobi (foto fra Michael Kimmels hjemmeside)

 Han var invitert av Nettverk for forskning om menn, Senter for kvinne- og kjønnsforskning, Likestillingssenteret og Reform for å snakke om sitt arbeid innenfor et lite omtalt men svært aktuelt forskningsfelt; gutter, vold og homofobi. Kimmel tegnet et bilde av hvilke problemer som kan oppstå når unge amerikanske menn ikke finner seg til rette innenfor en streng heteronormativ, hegemonisk maskulinitet.

Hans utgangspunkt var de såkalte ’random schoolshooting’ episodene som har funnet sted i USA siden 1982. Kimmel er spesielt opptatt av undersøke hvilke likhetstrekk og karakteristika de involverte guttene har hatt, for det er gutter som har vært involvert i alle disse skyteepisodene. Gutters kjønn gjøres i alt for liten grad til et poeng og til gjenstand for analyser innenfor forskning om gutter, hevdet Kimmel. Å se guttenes kjønn gir andre og mer presise innfalsvinkler til å forstå disse hendelsene.

De aktuelle guttene kommer alle fra middelklassefamilier bosatt i forstatsmiljøer, og hadde i følge Kimmel også andre felles trekk. Alle hadde vært utsatt for mobbing, alle var sjenerte, flinke, tynne og uinteresserte i sport. Flere hadde interesser knyttet til filosofi, teater og musikk. I følge Kimmel ble guttene marginalisert som `nerds` og var åpenbart ikke konforme i forhold til tradisjonelle kjønnsstereotypier.

Kjønnskonformiteten, eller redselen for å bli oppfattet som homofil, legger sterke føringer på de amerikanske guttenes utforming av maskulinitet, hevdet Kimmel.

Homofobi en form for kjønnspolitisering, eller det som kan beskrives som gutters overvåkning av hverandres maskulinitetsutforming. Det minste avvik fra det som oppfattes som heterofil maskulinitet blir umiddelbart plukket på.

I følge Kimmel kan en ikke si at skoleskyteepisodene er en nasjonal trend. Hendelsene må sees i lys av den lokale skolekultur, den lokale kjønnskultur og våpenkultur. Skyteepisodene har først og fremst funnet sted i såkalte ’Bush stater’, i stater der President Bush innhentet flest stemmer.

Hvorfor gutter og ikke jenter?

At vold er kodet som maskulint så Kimmel som den viktigste årsaken til at det kun er gutter som utfører slike handlinger. Kimmel mente slåssing og utprøving av fysiske krefter fortsatt sees som en normaltilstand for gutter, og at det derfor er en tendens til å naturalisere gutters fysiske vold ovenfor andre.

Kimmel var opptatt av å forebygge at gutter løser sine problemer ved hjelp av vold. Han mente det er viktig å synliggjøre og ta i bruk ressurser i lokalmiljøet. Det å ha en spesiell venn å gå til, gjerne en voksen person, kan forebygge slike skyteepisoder, mener han. Å ha en guttevenn, en venn som kan bekrefte ens maskulinitet og som gjør at en ikke blir satt totalt utenfor gruppen, var også viktig - i følge Kimmel. Det samme gjaldt gutters behov for å ha jentevenninner som kan bekrefte guttenes heteroseksuelle maskulinitet.

I følge Kimmel er det nærliggende å forstå guttene som har forårsaket disse hendelsene som deseksualisert. De befinner seg i et ingenmannsland mellom de kjønnede kodene, det vil si de stereotype oppfatningene av maskulinitet og femininitet. Kimmel understreket at gutter bør oppdras til å blir fedre. Å gjøre guttenes omsorgspotensiale til en naturlig del av deres maskulinitet, kan bidra til å gi dem et annet syn på seg selv som menn, mente han.

Michael Kimmel

Dr. Michael Kimmel er sosiolog og ansatt ved Institutt for Sosiologi ved S.U.N.Y på Stony Brook.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.