I kø for å studere kjønn, feminisme og likestilling

Cand.mag-grad og hovedfag er på vei ut. Bachelor og Mastergrad kommer. Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo er i høst det eneste i landet som tilbyr et flunkende nytt Bachelor-program om kjønn, feminisme og likestilling. Nylig forelå søkertallene til dette studiet. Og her blir det trangt om plassen!
Beatrice Halsaa, faglig leder ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning i Oslo, kan til høsten ønske nye studenter velkommen til et flunkende nytt BA-program.

Senter for kvinne- og kjønnsforskning har anledning til å ta inn studenter til 26 plasser. Søkertallene viser at femti kommende studenter har kjønn, feminisme og likestilling som sitt førstevalg. I tillegg har 414 studenter dette programmet på andreplass eller lavere på sin ønskeliste. Kanskje finnes de heldige som får plass blant de femti, kanskje er de heldige å finne blant de 414. Kanskje får Senter for kvinne- og kjønnsforskning tillatelse til å ta inn flere enn 26. Uansett er faglig leder ved senteret, Beatrice Halsaa, svært tilfreds med antallet søkere.

- Studiet gir rom for å reflektere over betydningen av kjønn, og formidler kunnskap om hvordan andre har sett betydningen av kjønn. Jeg tror mange ser dette programmet som et spennende studietilbud, med et godt faglig innhold. Det er nok ikke de som tar sikte på en bratt karrierestige og masse raske penger, som søker hos oss, sier hun.

- Hva venter studentene fra høsten av?

- Vi tilbyr et program der studentene kan velge mellom to retninger, eller linjer som vi ville kalt det før: Retning 1 er Likestilling, retning 2 er Kjønn med fagfordypning. Likestillingsretningen er den mest praktiske og direkte yrkesrettede. Hit vil de søke som ser for seg en framtidig jobb i offentlig eller privat sektor, der de vil arbeide med likestilling og/eller trenger et kjønnsperspektiv, forteller Beatrice Halsaa.

Retning 2 er bedre egnet for de som vil fortsette til videre studier. BA-programmet i kjønn, feminisme og likestilling blir ikke videreført i en egen Mastergrad, eller hovedfag. Men Senter for kvinne- og kjønnsforskning har inngått avtale med 16 andre program ved Universitetet i Oslo, dit studentene kan søke seg for opptak til Mastergrad. Dette er fag som historie, sosiologi, kriminologi, filosofi og arkeologi. Dessuten kan studentene søke opptak ved Mastergraden i Trondheim (se omtale seinere i artikkelen).

- For å kunne inngå slike avtaler har vi krevd at de andre programmene skal tilby minst ett eget emne med kjønnsperspektiv. Slik fungerer vårt BA-program også som en brekkstang for å få kjønnsperspektivet inn på andre fag, sier Halsaa.

Også vekttallene er på vei ut. De erstattes med studiepoeng. En BA-student vil ta 3 emner på ett semester, noe som gir 30 studiepoeng. Ett års studie vil med andre ord gi 60 studiepoeng. Men pensum og arbeidsmengde er ikke vesentlig større enn dagens krav for ett års studier ved universitetet.

- Kvalitetsreformen eller utdanningsreformen som vi kaller den, har gitt oss en helt ny terminologi og medført mye arbeid. Men den har også gitt oss unike muligheter til å jobbe tverrfaglig og synliggjøre de studietilbudene vi har ved Senter for kvinne og kjønnsforskning. Vi gleder oss virkelig til å ta imot de nye studentene til høsten, understreker Beatrice Halsaa.

Bergen, Trondheim, Tromsø

Oslo er med sitt program i kjønn, feminisme og likestilling eneste mulighet for den som ønsker å ta en Bachelorgrad basert på kvinne- og kjønnsforskning fra høsten av. Tilsvarende muligheter finnes enda ikke i Bergen, Trondheim og Tromsø. I Bergen jobbes det med å få på plass et BA-program i kvinne- og kjønnstudier, med planlagt studiestart våren 2004. I fjor tok Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved Universitetet i Bergen inn et nytt kull studenter til Master of Phliosophy in Gender and Development. Disse studentene vil ha avlagt sine eksamener og skrevet sine oppgaver neste vår. Søknadsfrister for nye mastergradsstudenter i kjønn og utvikling er 15.desember 2003 for utenlandsstudenter og 1.april 2004 for norske studenter. Studenter i Bergen tilbys også moduler i kvinne- og kjønnsteori. Dette er et samarbeid mellom Filosofisk Institutt og Seksjon for allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Senter for kvinne- og kjønnsforskning i Trondheim lager Mastergrad i Tverrfaglige kulturstudier sammen med Senter for teknologi og samfunn. Her vil det være et felles teoretisk grunnlag i form av kurs med vekt på ulike kulturanalytiske tilnærminger, og et felles metodekurs med utgangspunkt i samfunnsvitenskap og humaniora. Etter disse studiene vil man kunne spesialisere seg i enten teknologi- og vitenskapsstudier eller kjønnsstudier. Eller man kan velge å kombinere dersom interessene går i retning av kjønn og teknologi eller feministisk vitenskapsteori. Masteren vil bygge på avlagt BA-grad. Søknadsfrist til Masterstudiet i Trondheim er 1.juni, men her er ingen adgangsbegrensning.

Ved Senter for kvinneforskning og kvinner i forskning, Universitetet i Tromsø, har de heller ingen BA-program klart fra høsten av. Men de jobber med det og sikter seg inn mot 2004. Fram til det nye tilbudet er klart går de videre med årlige doktorgradskurs, vekttallskurs og en seminarrekke i feministisk teori.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.