Women’s Worlds - viktig møteplass

Lise Nordbrønd, daglig leder av KVINNFORSK (Senter for kvinneforskning og kvinner i forskning) ved universitet i Tromsø og Gerd Bjørhovde, prorektor ved Universitetet i Tromsø, har fulgt Women’s Worlds-konferansene gjennom mange år. Nå planlegger de for Seoul i 2005.
Lise Nordbrønd og Grace Bantebya Kymuhendo

Bjørhovde og Nordbrønd sto i spissen da Universitetet i Tromsø hadde ansvaret for Women’s Worlds-konferansen i 1999, henholdsvis som leder og administrativ leder. Og de deltok også ved Makerere Universitetet i Kampala i 2002. Nordbrønd som utsendt medhjelper i planleggingen av arrangementet de siste par månedene før det gikk av stabelen. 

Women’s Worlds-konferansene er et ektefødt barn av 1970-tallets kvinnebevegelse. Et resultat av behov akademikere og forskere hadde for å drøfte kvinne- og kjønnsspørsmål på tvers av landegrenser og fagskiller. Den første konferansen ble avholdt ved årsskiftet 1981-82 i Hafia i Israel. I 2005, samles kvinner fra hele verden til konferanse i Seoul. Der er tema ‘Globalization and Gender from Women's Perspectives’. Tre universiteter, hvorav ett kvinneuniversitet, samarbeider om arrangementet. For første gang skal Women’s Worlds-konferansen avholdes i Asia.

– Det blir spennede å se hva de kommer til å fokusere på og hvilke spørsmål de vil reise til debatt, sier Lise Nordbrønd. Hun skal dit, uansett.

Tema for konferansen i Kampala i fjor sommer: ’Gendered Worlds: Gains and Challenges’ motiverte forskere, organisasjoner og kvinnebevegelsen generelt til å reflektere over status og utfordringer framover, mener Nordbrønd. Hun opplevde godt forberedte diskusjoner knyttet til konferansens 18 tema. Tema som spente fra utdanning, til helse, globalisering, økonomi, arbeid, teknologi, media, politikk, fred, familie og kultur. Flere bøker og andre publikasjoner ble lansert. WW02 ga kunnskap og inspirasjon til å fortsette å utvikle Sør-Sør-nettverket og nettverk mellom nord og sør. Og senhøstes 2002 kom førsteutgaven av det feministiske nett-tidsskriftet for hele Afrika, Feminist Africa, ut på nettet.

En sak for hele Uganda

– De siste ukene før kongressen i Kampala, ble arrangementet plutselig et nasjonalt anliggende, forteller Nordbrønd.

– Fra presidentkontoret og nedover ble det et sterkt engasjement. Dette førte til bred lokal påmelding så vel som at 34 kvinnelige parlamentarikere tok aktivt del. Samtidig førte dette til brede diskusjoner, særlig i media, om Women’s Worlds, om ’dem og oss’ og om legitimiteten av slike arrangement. Landsbykvinner mente at det som foregikk på universitetskampus ikke hadde noe med dem å gjøre, enda tema som Kjønn, helse og utvikling engasjerte hundretalls av deltakerne. Det er da jeg tenker, sier Nordbrønd, er at når leger eller eksperter (menn) i landbruket har kongresser, er det ingen som spør om dette er nyttig for pasientene og bøndene. Det er akseptert at dette er legitime forum for kunnskapsutveksling, men for kvinner og særlig kvinnelige akademikere gjelder det (foreløpig) ikke. Kravet er heller ganske sterkt om at når kvinner med utdanning møtes, skal man bevise at det gir resultater, til alle kvinner, om så nesten der og da.

Sekretariat til Makerere

Siden den spede begynnelsen for den verdensomspennende organisasjonen for kvinneforskere WOWS (Worldwide Organization for Women’s Studies) som ble dannet under Women’s Worlds-konferansen i Adelaide i Australia i 1996, har sekretariatsfunksjonen vært lagt til Nederland. Nærmere bestemt til Utrecht-universitet der også den europeiske kvinneforskerorganisasjonen WISE (Women’s International Studies Europe) er plassert. Etter konferansen i Uganda er det nå vedtatt at sekretariatet skal flyttes til Makerere-universitetet.

– Dette er et lite, men prinsipielt viktig skritt videre, som vil styrke samarbeidet over kontinenter og landegrenser, sier Gerd Bjørhovde.

– Det som gjør det mulig å overføre sekretariatet fra Nederland til Uganda er blant annet de betydelige investeringene som ble gjort i forkant av konferansen, sier Bjørhovde. Før Women’s Worlds 2002 holdt de ugandiske kvinneforskerne til i brakker. Da konferansen åpnet, kunne man samtidig innvie deres nye senterbygg med undervisningsrom, kontor og bibliotek. Norad har vært med på å finansiere dette. Nå gir det ringvirkninger, ikke bare lokalt for de mange studentene som sogner til instituttet, men til fordel for hele det internasjonale kvinneforskermiljøet, understreker Bjørhovde.

To bein å stå på

Women’s Worlds står på to bein: forskningssida så vel som den aktivistiske likestillingsfoten. Det er både en styrke og et problem.

– Vi så at finansieringskilder avslo å støtte oss fordi vi enten var for mye eller for lite av aktivisme/likestilling eller forskning, sier Lise Nordbrønd.

– En del ’teoretikere’ finner ikke kongressen interessant for seg, og det kan synes som om en del av Beijing+5 og FN-folkene, som blant annet har politiske resolusjoner som et av sine arbeidsverktøy, heller ikke finner at WW-forumet er noe for dem. Vi mener likevel det er viktig – og i dag enestående – å ha begge ståsted, sier Nordbrønd.

Solidaritetsideologien som prinsipp for WW er også vesentlig. I alt 400 delegater fra Sør fikk støtte til å kunne delta i Kampala, mot kun 80 i 1999. Helt sentrale bidragsyterne til solidaritetsfondet både i 1999 og 2002 er Norad og Sida.

Fra universitetet i Tromsø ble det dessuten prioritert å gi stipend til åtte hovedfagsstudenter slik at de kunne delta og presentere sitt materiale på kongressen.

Forskjellige måter å gjør det på

Kampala og Tromsø løste organiseringen av kongressen noe forskjellig.

– Da vi oppsummerte Tromsø-kongressen ble det sagt at den hadde hatt en for flat struktur slik at det (av og til) ble uklart hvem som gjorde hva. I Uganda fantes ikke flat struktur. Der var det totalansvar til kongressansvarlig, Grace Bantebya Kymuhendo, forteller Nordbrønd

– Da vi skulle rekruttere frivillige i Kampala, noe som er absolutt nødvendig for å arrangere en kongress av slikt omfang, ble det en heftig debatt om vi i det hele tatt kunne greie å få de 200 personene vi trengte, men viktigst: hvordan ha kontroll og tillit til at de frivillige faktisk ville gjøre jobben på en skikkelig måte. Bakteppet var et stadig tilbakevendende tema i alt kongressarbeidet, nemlig ’sikkerhet’ – at området og Makerere/Kampala ikke skulle være en sikkerhetsrisiko. Prinsippet var ’high, but friendly security’. Med enorm fattigdom og mye våpen er vold et stadig større problem for mange.

– Tross stor skepsis fra sikkerhetshold fikk vi anledning til å søke etter frivillige, og til alles overraskelse, forteller Nordbrønd, meldte flere hundre, meget kvalifiserte, seg til dugnadsinnsatsen. Jeg tror at en av de mest positive opplevelsene for meg og mange i sekretariatet og universitetsledelsen var å se alle frivillige som tok ansvar og viste kreativitet.

’Gender mainstreaming’

Women’s Worlds gir innspill og tanker det er viktig å ha med videre.

– Beijing og Nairobi fikk satt gjennomgående kjønnstenkning, ’gender mainstreaming’, på dagsorden, og nå er det et av kriteriene for økonomisk støtte i FN-systemet, Verdensbanken og i alt bistandsarbeid. Men det ble heftige diskusjoner i Kampala om ikke kvinne- og kjønnsperspektivet dermed har en tendens til å bli nøytralisert. Det blir et spill for galleriet og det faktum at kvinner er undertrykt blir nærmest helt borte. Dette er diskusjoner det er viktig å ha oppmerksomhet omkring hele tiden, understreker Lise Nordbrønd.

– For meg var det tankevekkende, sier Gerd Bjørhovde, at begreper som feminist/feminisme, nå kunne brukes uten at det kom innvendinger. For 10 år siden var ofte reaksjonene fra kvinner i utviklingsland: ’Dette er vestlige begreper som er fremmede for oss.’

– Det understrekes riktignok at også mennene må være med og høres i kampen for et bedre liv, men forståelsen for at det kreves egne løsninger for jenter og kvinner og for kvinnenes viktige rolle så ut til å gå dypt, kanskje til og med dypere enn den ofte gjør her i nord, mener Bjørhovde.

– Verden er på samme tid blitt uendelig stor og veldig liten og vi trenger hverandre, understreker Lise Nordbrønd og Gerd Bjørhovde.

De har sterk tro på den solidariske møteplassen for aktivister og forskere som Women’s Worlds representerer.

Siden 1981-82 er Kvinneforskerkonferansene avholdt følgende steder i verden:

Women’s Worlds, the 1st International Interdisciplinary Congress on Women – University of Haifa, Israel (1981-82)

2nd – University of Groningen, Nederland (1984?). Tema: Strategies and Empowerment.

3rd - Trinity College, Dublin, Irland (1987). Tema: Visions and Revisions.

4th - Hunter College, New York City (1990). Tema: Realities and Choise

5th - University of Costa Rica, San Jose (1993). Tema: Search, Participation, Change.

6th - University of Adelaide, Australia (1996). Tema: Think Global, Act Local.

7th - Universitetet i Tromsø, Norge (1999). Tema: Genderations.

8th - Makerere University, Kampala, Uganda (2002). Tema: Gendered Worlds: Gains and Challenges.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.