Tror på kjærligheten

Unge kvinner tror på kjærligheten, hevder sosiolog Lena Berg. Når de snakker om seksualitet, handler det nesten alltid også om kjærlighet og parforhold. Den svenske sosiologen har gjennom intervjuer og gruppesamtaler med 15-årige jenter utforsket deres syn på seksuelt samvær med gutter. Dette skriver hun om i siste nummer av Kvinneforskning.

I samtalene forsøkte Lena Berg å få de unge jentene til å sette ord på sine tanker om seksuelle forventninger, opplevelser og erfaringer uten å blande inn kjærlighetsforhold. Det viste seg å være vanskelig.

- Jentene kunne ikke, eller ville ikke, snakke om seksualitet atskilt fra følelser, skriver Berg.

De forstår kjærlighet som noe helt igjennom godt, noe som gjør seksuelt samvær med gutter etterlengtet og selvfølgelig. I tillegg gjør kjærligheten seksuelt samvær risikofritt i forhold til negativ ryktespredning.

Mye har kampen for kvinnefrigjøring og likestilling endret. Men når 15-åringene i Lena Bergs undersøkelse forteller, er det fortsatt slik at en jente som har seksuell omgang første kvelden, risikerer å bli oppfattet som 'brukt'. Hun er ikke en man blir forelsket i. Parforhold bygget på kjærlighet er ikke for jenter som praktiserer one-night-stands. Derfor gjelder det å være det Berg kaller 'lagomtjei', det vil si å være en jente som er akkurat passe tilgjengelig, som ikke er 'hore' og som ikke er 'prippen' - men noe midt imellom. Berg viser til at jenter som har flere seksuelle forbindelser utenfor et parforhold, lett betraktes som 'lette på tråden'. Det jentene gjør, deres seksuelle handlinger, forventes å si noe om hvem de er.

- Tilfeldige seksuelle forbindelser framstår ikke som en risikofri valgmulighet for jentene. De kvinnelige informantenes muligheter til å praktisere risikofri sex er begrenset til parforhold der det er overenstemmelse mellom følelser og handlinger, skriver Berg.

For gutter gjelder ikke de samme reglene. Hvis en gutt har flere seksuelle forbindelser sier ikke dette noe om hvordan han er, innerst inne. Hans indre følelser behøver ikke komme til uttrykk i handlinger. Guttene kan ha seksuelle forbindelser uten å være forelsket.

Kjærlighet som medisin

For 15-åringene Berg intervjuet er det viktig å kunne stole på gutten de er sammen med. En positiv seksuell opplevelse forbinder de med et følelsesmessig engasjement mellom partene. At jentene selv er forelsket og at gutten svarer på disse følelsene. Gutten skal vise at han er glad i og liker henne, da forventer hun at han vil noe mer enn kun å tilfredsstille seg selv. Berg tolker jentene slik at de forventer at forhold bygget på følelser og kjærlighet omvandler gutters fokus på egne seksuelle behov - til mer fokus på jentenes seksuelle nytelse og tilfredsstillelse. Kjærlighetsbasert tosomhet framstår som løsningen på at gutter ofte er ute etter seksuelle 'egotripper'. Hvis han bare har de rette følelsene, hvis det bare er kjærlighet og forelskelse med i bildet, forventer jentene større ømhet og oppmerksomhet i det seksuelle forholdet.

Jentenes ansvar

Hva skjer så hvis jentene sier nei til sex?

15-åringene Lena Berg intervjuet, har erfart at et nei ikke alltid tolkes som et nei - og at gutter som er 'tent' kan bli sure dersom jenta ikke vil. Et nei oppfattes ikke som endelig, men som noe det kan forhandles om. Og dersom jenta sier nei, er det lett å bli oppfattet som 'prippen'. Hennes lyster synes ikke å bety så mye. En av jentene sier: 'Det er nok derfor mange jenter går med på å ha sex, selv om de ikke vil. Slik har jeg følt det noen ganger - det er like bra å få gjort det. Slik at han ikke blir sur.'

- Informantene forventer ikke at gutter inviterer eller først spør om de har lyst til å ha sex, før de tar et seksuelt initiativ. Og jentene synes ikke å reagere noe særlig på dette. Det virker som de går ut fra at det er deres ansvar å nekte, dersom de ikke har lyst, skriver Lena Berg.

Hvordan tolke 'troen på kjærligheten'?

-Informantenes tillit til den gode, forandrende og pålitelige kjærligheten kan tolkes som at jentene vil bryte med gutter det ikke 'føles riktig' med, mener Berg. Den engelske sosiologen Anthony Giddens mener at likestilt følelsesmessig utbytte er nødvendig for at kjærligheten skal holde. Kjærligheten utvikles bare i den grad intimiteten utvikles. Gjensidig seksuell nytelse blir en nøkkelfaktor for hvorvidt forhold opprettholdes eller oppløses. Dersom intimitet og kjærlighet mangler, er det lov å gå.

Men, understreker Berg, det kan også tolkes motsatt: Troen på kjærligheten kan medføre at gutters fokusering på egne seksuelle behov omtolkes, og gis andre navn. Hun viser til den norske psykologen Hanne Haavind som påpeker at den stadig pågående diskusjonen i samfunnet om likestilling, gjør at menns overordning over kvinner har byttet navn og blitt usynelig. Nå heter det kjærlighet, valg, enighet, lojalitet, nødvendighet, trivsel, logikk osv. Haavinds tolkning, skriver Berg, er at parprosjektet handler om å få menns dominans over kvinner til å framstå som noe annet: som menns og kvinners personlige forhold til hverandre. At de intervjuede jentene forstår parforhold bygget på forelskelse og kjærlighet som en slags garanti for en seksuell praksis bygget på ømhet og omtanke, kan gjøre det vanskelig for dem å se at utnytting kan forekomme i kjærlighetens navn, understreker Lena Berg.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.