Maud Eduards fra Stockholms universitet engasjerte tilhørerne med sitt spørsmål om det er positivt eller negativt at begrepet feminisme inkluderes i det politiske dagligspråket. Eduards hevdet at det eksisterer en konflikt mellom feminisme og likestillingspolitikk.
- En byråkratisering av kvinners problemer vil føre til at makten til å forandre opphører. Det er den kritiske handlingen som avgjør, og som kvinner må holde fast ved.
Eduards hevdet også at når feminisme blir synonymt med likestillingspolitikk blir den tømt for sitt innhold. Feminisme må stå frem som en markør mot menn og mannsmakt.
- Vi må gjøre menn synlige som motstandere, sa hun.
Ifølge Eduards er det slik at kvinner først ansees som gode medborgere når de samarbeider med menn under den hetronormative harmonimodellen.
- Den demokratiske kvinnen som vil samarbeide med menn skaper begrensninger og barrierer. Kvinner må agere på andre premisser og ta avstand fra den mannlige kulturen. Harmoni er motsatsen til det som kreves for å endre kjønnsmaktsrelasjonene, hevdet Eduards.
Innlegget til Eduards ble møtt med både applaus og kritikk.
- Det er ikke mennene i seg selv vi må yte motstand mot, vi må tvert imot se på de politiske og økonomiske kreftene som bidrar til å reprodusere kjønnsmaktsrelasjonen, var en av kommentarene fra salen.
Problemer knyttet til kjønnsmaktsrelasjonen ble også utforsket i Hanne Haavinds innlegg om kvinners posisjoner i dagliglivet og deres såkalte valg av livsstil.
Det er en utbredt holdning at likestilling i dag er idealet for de personlige forhold og de hverdagslige rutiner. Men dette er en holdning som ikke blir realisert, hevdet Haavind.
Haavind stilte salen spørsmålet: Hva hindrer par i å lage et liv som følger av dette prinsippet? Hun påpekte at det at vi oppfatter valg og preferanser som personlige, får stor betydning for de posisjoner kvinner tar i dagliglivet. Den nære koblingen som gjøres mellom kvinne/mor og barn får betydning for hennes preferanser. Moren gjør fortsatt seg selv til den ansvarlige, mens far fort blir for feminin hvis det er han som initierer husarbeid og lignende.
Flere og flere erkjenner at de velger motsatt av idealet og dette resulterer i en skjev arbeidsfordeling mellom han og henne, understrekte Haavind.
Haavind påpekte behovet for å løfte blikket mot hvordan arbeidsmarkedet og staten forutsetter at en av foreldrene er hjemme.
Ofte er det strukturelle forhold som virker inn på; hva som passer best, det som bare blir sånn eller det som føles personlig. Hvordan kvinner er posisjonert i dagliglivet må sees i lys av slike helhetlige og sammenfattende prosesser, hevdet Hanne Haavind.
Den nordiske kjønnsforskningskonferansen Subjekt, politikk og kjønnskonstruksjon Det likestilte Norden som fremtidsverksted ble avhold i Stockholm og samlet om lag 150 forskere, journalister, politikere og studenter for å diskutere de nordiske landenes likestillingspolitikk i et kritisk perspektiv.
Konferansen besto av to plenumsforedrag og en rekke workshops.