48 000 kvinneartikler digitalisert i Peru

Kvinnedokumentasjonssenteret CENDOC-MUJER i Lima har gjort tilgjengelig 26 årganger kvinnerelaterte avisartikler i en database som nå blir distribuert til et nett av kvinneorganisasjoner over hele Peru.

Sammen med andre elektroniske biblioteksressurser har 17 medlemsorganisasjoner mottatt avisartikkeldatabasen Warmi (”kvinne” på indianerspråket quechua) på CD ROM. Nettverket Red de Información de la Mujer (RIM) strekker seg fra Puno ved Titicaca-sjøen i sør via Cusco ved Macchu Picchu i fjellområdene midt i landet til Iquitos i Amazonas-jungelen nær grensen til Bolivia og Brasil. Finansiering får de fra Kvinnefronten i Norge.

Tidligere denne måneden var ledere fra alle organisasjonene samlet i Lima på et seminar om en nylig utført evaluering av prosjektet. Til stede fra Norge var Agnete Strøm, internasjonal ansvarlig i Kvinnefronten. KILDEN var invitert til det sommerhete Lima for å presenterte historie, erfaringer og planer for kvinnedokumentasjonsarbeid i Norge.

Nettverket RIM består av informasjonsavdelingene i peruianske kvinneorganisasjoner. Det ble dannet på initiativ fra CENDOC-MUJER i 1998. Målet er å desentralisere informasjon om kvinne- og kjønnsspørsmål som tidligere bare fantes i Lima. Peru er et land preget av fattigdom, nasjonal splittelse og sterk sentraliseringen etter tiår med terrorisme og autoritære regjeringer. For eksempel finnes det 500 bibliotekarer i Peru, mens bare 4 av dem jobber i provinsene. I RIM får kvinneorganisasjoner over hele landt opplæring i bibliotek- og dokumentasjonsarbeid. Kompetansen blir dermed desentralisert.

Biblioteksarbeidet i RIM utføres utfra et feministisk perspektiv. Det vil si at publikasjonene analyseres og registreres med kvinne- og kjønnsspørsmål for øye. På denne måten kan organisasjonene bruke informasjonen til å øke mulighetene for kvinnefrigjøring rundt omkring i landet.

Ved hjelp av biblioteksressursene de mottar i nettverket kan RIM-medlemmene spre informasjon fra hele Peru til egen region.

Det er stor etterspørsel etter informasjon om kjønnspørsmål ute i regionen, og brukergruppene er flere: forskere, studenter, lærere, skolebarn og kvinner og menn som arbeider i ulike typer NGO-er.

På oppdrag fra Kvinnefronten har prosjektet nylig blitt evaluert av chilenske Virginia Quevedo. Hun har lang erfaring med kvinneprosjektarbeid og brenner sterkt for bruk av informasjon og dokumentasjon som midler i kvinnekampen. Selv lager hun daglige radioprogrammer med kjønnsrelaterte temaer som blir spredt til 35 ulike radiokanaler over hele Chile.

Kvinnedokumentasjonsnettverket i Peru karakteriserte Quevedo som et originalt prosjekt som inspirerer hele kvinnebevegelsen i Latin-Amerika. I evalueringen kom det fram at dokumentasjonssentrene selv mener at de har blitt mer profesjonelle gjennom RIM: De har fått bedre registreringsmidler- og systemer, mer bibliotekfaglig kompetanse, mer materiale, flere brukere og dermed større spredning av informasjonen de sitter på. Organisasjonene mener også at nettverket har bidratt til å styrke kvinners stilling fordi informasjonsspredning fører til bevisstgjøring omkring kjønnsspørsmål.

Quevedo konkluderte evalueringen sin med at RIM er et vellykket prosjekt og anbefalte videreføring. Hun kom også med en rekke forslag til hvordan nettverket kan ivaretas og styrkes. Blant annet ble organisasjonenes ledere oppfordret til å delta mer i RIMs arbeid enn de har gjort til nå. Quevedo mente dessuten at medlemsorganisasjonene burde utnytte hverandres kompetanse bedre og dermed bli mer uavhengig av CENDOC i Lima.

CENDOC-MUJER er et feministisk fundert kvinnedokumentasjonssenter som ble grunnlagt i 1985 av norske Helen Orvig. Orvig har bodd i Lima i 46 år, og var inntil nylig CENDOCs leder. I dag drives senteret av bibliotekaren Gladys Cámere.

De 48 000 peruianske avisartiklene i fulltekst - CD-en Warmi, - kan kjøpes hos CENDOC-MUJER for 40 US$.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.