Med islam - for kvinner

Med argumenter hentet fra Koranen kan man komme nesten helt i mål når det gjelder likestilling mellom kjønnene, hevder jusprofessor og helseminister i en av Pakistans provinser, Shaheen Sardar Ali.

- Som kvinne har man mange lag av normer og lover som påvirker identitet og selvoppfatning. Hun må tilordne seg skikker og kulturen hun lever i, religionen hun tilhører, lover og grunnlov i landet hun bor og internasjonal lovgivning, som FNs menneskerettighetskonvensjon og kvinnekonvensjon. Alle disse lagene av ”lover” virker sammen og det er ikke mulig å fjerne et lag og bestemme at dette ikke lenger skal gjelde. Alle nivåene må samordnes og virke sammen, sier jusprofessor Shaheen Sardar Ali fra University of Peshawar i Pakistan. Ali er også avtroppende helseminister i en av Pakistans provinser, NWFP. I forrige uke holdt hun foredrag på seminaret Bidragsrelevant kvinnerett, på Avdeling for kvinnerett, Universitetet i Oslo.

Ali har som muslimsk kvinne vært for likestilling i mer enn 25 år. - Måten de ulike nivåene av lover, religion og kultur spiller sammen på, kompliserer situasjonen for kvinner, sier hun. Men vi må diskutere i de rommene vi har, ikke argumentere på tvers av det som utgjør et menneskes identitet, men sammen med det.

- Pakistan er en muslimsk stat, samtidig inneholder grunnloven mange paragrafer mot diskriminering av kvinner. Men det er lettere å være pakistansk kvinne i det offentlige rom, som politiker eller yrkesutøver, enn det er å være kvinne i den private sfæren, forteller Ali. - Koranen tolkes på hundrevis, tusenvis av måter. Og hva gjør man når religionen feiltolkes eller tolkes for smalt? Staten blander seg inn i islamsk lov når det passer, men bruker den som skjold mot endring når det passer bedre.

Shaheen Sardar Ali mener ulike strategier kan brukes for å bedre kvinners rettigheter:

FNs konvensjon for barns rettigheter sikrer både gutter og jenters rett til utdanning, helse og mat. Islamsk lovgivning argumenterer for at alle skal ha utdanning - også jenter. Begge vil ta vare på barna, så la oss gjøre det helt til de er 80 år, og styrke jenter og kvinners rettigheter med både FN og islam i ryggen, sier Ali.

Ali hevder at det er overensstemmelse mellom islam og FN-konvensjon for menneskerettigheter, men at ulike tolkninger av Koranen har ført til at kvinners menneskerettigheter krenkes. Ali forteller av at Koranens 6666 vers er det bare 6 som underordner kvinner til menn. En viktig strategi for muslimske kvinner er å ta fram vers som er feiltolket mot kvinner og se på dem i et feministisk perspektiv. Ali mener også at kulturbegrepet må avmystifiseres. - Når kulturbegrepet brukes som argument mot å gjøre endringer, hvem sin kultur snakker vi da om, er det min, er det elitenes, er det mennenes?

Ali mener også at kvotering av kvinner inn i politisk ledelse er en nødvendig strategi. Som helseminister i en provinsregjering fikk hun gjennom en kvotering på 33% kvinner i enkelte fora.

På spørsmål fra salen svarte Ali at hun er svært bekymret for det som nå bygges opp av motsetninger mellom vestlige land på den ene siden og muslimske samfunn på den andre. Nå er det viktigere enn noen sinne å klare å skille mellom vanlige muslimer og de fundamentalistiske, sier Ali. Og det er viktig å skaffe seg kunnskap om årsakene til fundamentalismen, der vesten også har spilt en nøkkelrolle.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.