Udramatisk navnebytte

Nå sier også Oslo ”Senter for kvinne- og kjønnsforskning” når de tar telefonen. Etter en lang nettdebatt har styret vedtatt å navnefølge søstersentrene i Trondheim og Bergen.

- De ansatte har i grunn ikke snakket så mye om navnet siden vedtaket, sier informasjonskonsulent og styremedlem ved det som inntil i dag het "Senter for kvinneforskning" ved Universitetet i Oslo. Etter et år med debatt om navneendringen på senterets hjemmesider har de fleste fått sagt det de mener. Og det nye navnet ”Senter for kvinne- og kjønnsforskning” skapte vel verken det helt store jubel- eller sinneutbruddet hos de ansatte.

I juni i fjor ble styret enig om at senteret måtte vurdere et navnebytte og at det skulle drøftes gjennom en bred debatt. Siden da har det kommet inn ti forskjellige navneforslag. ”Amazonia”, ”Senter for feministiske kjønnsstudier” og ”Senter for kjønnsstudier” er noen av dem. Etter en runde med uttalelser på møtet fredag, kom styret fram til at det kun skulle stemmes over to alternativer: ”Senter for kvinne- og kjønnsforskning” og administrasjonens forslag: ”Senter for tverrfaglige kjønnsstudier”. Det første alternativet vant med sju over to stemmer.

- Det kom ikke som noen overraskelse, sier Nina Heilman. – "Senter for kvinne- og kjønnsforskning" hadde etter hvert utviklet seg til det beste alternativet for de fleste

Styreleder Kjersti Ericsson mener den lange diskusjonen på nettet har fungert avklarende og at det allerede før vedtaket var bred enighet om hva som var det beste navnet. Årsaken tror hun ligger i at navnet tar opp i seg flere hensyn.

- Bakgrunnen for hele navnediskusjonen var at mange følte at feltet har forandret seg og at navnet måtte endres i tråd med det. Feltet inkluderer nå flere temaer og perspektiver enn det som tradisjonelt har blitt kalt kvinneforskning. Et navnebytte måtte derfor inkludere dette nye, og det gjør det gjennom begrepet ”kjønn”, sier Ericsson til KILDEN.

Et annet moment som styret måtte ta hensyn til, var ønsket om å beholde forankringen i senterets historie og det som var grunnen til at sentertet i sin tid ble opprettet, nemlig behovet for å synliggjøre kvinner og forskning om kvinner.

- Dette er ikke noe vi har lagt bak oss, og derfor var det fornuftig å beholde ordet ”kvinne” i navnet, sier styrelederen.

Administrasjonen ved senteret startet den praktiske gjennomføringen av navnebyttet allerede i dag, men opplyser at det kan ta noe tid før det nye navnet er fullstendig implementert.

Forkortelsen for senteret blir heretter SKK i stedet for SFK. På engelsk blir senteret hetende Center for Women’s Studies and Gender Research.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.