I Stortingsmelding nr. 27 om høyere utdanning foreslår Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet å avskaffe ordningen med at vitenskapelig ansatte kan søke en nasjonal komité om å få godkjent sin kompetanse som professorkompetanse og dermed få personlig opprykk til professorstilling.
- Jeg synes det er svært bekymringsfullt at regjeringen nå foreslår å fjerne ordningen som blant annet ble innført for å øke kvinneandelen blant professorer, sier Elisabeth Rogg, faglig leder ved Senter for kvinneforskning, til KILDEN. Etter at forslaget ble kjent, har det foregått en hektisk aktivitet blant de som jobber med kjønnsmaktspørsmål ved Universitetet i Oslo, og et av resultatene er organiseringen av et protestopprop.
Selv om ordningen ikke har ført til en høyere andel kvinnelige professor, har den vært gunstig for kvinner i forskning. Antallet kvinnelige professorer har økt betraktelig, og dette har vært viktig. Går man tilbake til ordningen hvor man må søke utlyste stillinger for å bli professor, vil det ta svært lang tid før de kvinnelige førsteamanuensisene og postdoktorene - som det nå er mange av - får mulighet til opprykk, til tross for at de har tilstrekkelig kompetanse.
- Å avvikle ordningen vil være et stort tilbakeskritt i kampen for likestilling i Akademia, advarer Rogg.
Senter for kvinneforskning sendte i forrige uke ut e-post til alle sine kontakter og oppfordret dem til å skrive under på et protestbrev. Senteret vil sørge for at brevene kommer fram til departementet.
Til nå er over 100 protestbrev oversendt til Senter for kvinneforsking, og de tar gjerne imot ditt også. Ønsker du å være med på protesten, klikker du på lenken under, skriver under på brevet og sender det så snart som mulig til Senter for kvinneforskning ved Brita Langeid, Postboks 1040, Blindern, 0315 Oslo.