At maktrelasjonen mellom mannlig veileder og kvinnelig student er problematisk, fikk tilskuerne under premieren på teaterstykket Oleanna - det store fellesarrangementet under fagkritisk dag ved Universitetet i Bergen onsdag - så å si føle på kroppen. Det intense dialogstykket av David Mamet hvor studinen Carol anklager veilederen sin for seksuelle trakassering, illustrerte ubehagelig godt den komplekse makt- og kjønnsrelasjonen, og viste hvordan språket kan brukes til å få makt over andre. Turboteateret fremførte på imponerende vis forestillingen på Universitetsbiblioteket for et stort og ivrig publikum. Etterpå ledet professor Siri Meyer en debatt om tematikken i stykket.
I tillegg til fellesarrangementet ble det i løpet av dagen holdt debatter og foredrag på ulike fag. På initiativ fra kvinnegruppen i Norsk studentunion (NSU) hadde fagene på Universitetet i Bergen i år en felles innfallsvinkel på sin fagkritiske dag, nemlig kvinne- og kjønnsproblematikk.
- Vi ønsket å få de ulike fagene til å vurdere seg selv med hensyn til de mange problemstillingene som knytter seg til kjønn. Både når det gjelder pensumlitteratur, forskning, ansettelser og relasjoner mellom ansatte og studenter er dette aktuelt, sier Tone Wasbak Melbye, leder av NSUs kvinnegruppe.
Langt fra alle fag ved universitetet tok NSUs oppfordring til å fokusere på kjønn på fagkritisk dag til etterretning, men Melbye er fornøyd.
- Jeg har ikke full oversikt over hva alle de forskjellige fagene har valgt å gjøre, men det er flott at i alle fall fag som sammenlignende politikk, antropologi, religionshistorie, medisin, medievitenskap og teologi tar opp temaet. Det ser dessuten ut som om interessen for arrangementene er stor, og det synes jeg er strålende, smiler Melbye, som har vært primus motor for NSU-tiltaket.
Storelosjen på studenthuset Det Akademiske Kvarter var så godt som full da fagutvalget ved sammenlignende politikk arrangerte debatt med tittelen Sex, kjønn og makt. I panelet satt valgforsker Frank Aarebrot, likestillingsombud Kristin Mile, bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet Lubna Jaffrey, Nina Berven fra Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved UiB, Tor Kinsarvik Engen, hovedfagsstudent ved Institutt for sammenlignende politikk og Ellen Hagen fra kvinnegruppen Ottar. I innledningene ble temaet belyst fra svært ulike vinkler, men FrP-saken ble naturlig nok en fellesnevner. Kristin Mile tok opp det betimelige spørsmålet om hvorvidt det er en sammenheng mellom kvinnesyn og risiko for overgrep, og spurte seg om det er tilfeldig at sexovergrepene skjer akkurat i FrP. Lubna Jaffrey påpekte på sin side at det som har skjedd i FrP ikke er noe uvanlig, men at saken har ført til at vi har fått en offentlig debatt om noe som vanligvis holdes i det private.
Arrangementene på de andre fagene var mindre og mer fagspesifikke, men også de preget av godt oppmøte og engasjerte studenter og ansatte. Av begge kjønn. Medievitenskap valgte å utsette sitt arrangement til 7. mars på grunn av en studietur på faget. Til gjengjeld blir hele dagen viet kvinne- og kjønnsforskningsproblematikk innenfor mediefaget med et solid og interessant program.
Tone Wasbac Melbye håper den fagkritiske dagen har spredt bevissthet om og interesse for kvinne- og kjønnsspørsmål blant studenter som kanskje ikke på forhånd så relevansen av dette temaet. I dette får hun støtte og ros fra faglig leder for Senter for kvinne- og kjønnsforskning ved UiB, Kari Wærness.
- Det er flott at NSU har fått i stand en fagkritisk med fokus på kvinne- og kjønnsperspektiver. Vi kan ikke tvinge på folk en interesse for disse spørsmålene, så et slikt arrangement er kjærkomment, sier Wærness.