Det omstridte kurset heter Arctic Norway: Aspects of history, culture and government og er et samarbeidsprosjekt mellom instituttene for historie, sosialantropologi og statsvitenskap. Målgruppen er utenlandske studenter og målet er å gi dem grunnleggende kunnskap om nord-norsk historie, kultur og samfunnsliv.
Styret ved Kvinnforsk (Senter for kvinneforskning og kvinner i forskning) har sett nærmere på kurset og er kritiske til fraværet av faglitteratur på pensum som eksplisitt tar opp kvinne- og kjønnsperspektiv. Styret mener at dette er en kritikkverdig måte å presentere Nord-Norge på overfor utlendinger som har et bilde av Norge som foregangsland innenfor kvinne- og likestillingspolitikk.
Styreleder Halldis Valestrand uttaler til KILDEN at det ved Universitetet i Tromsø er gjort mange omfattende studier på nordnorske kvinner, men at disse ressursene ikke brukes i kurset om det arktiske Norge. Hun er kritisk til kursholdernes forsvar om at det bak kursbeskrivelser og pensumlister finnes kvinneperspektiv, og mener at kurspresentasjonen usynliggjør nordnorske kvinner i historien og kulturen.
- Utlendinger synes norsk likestilling er spennende, derfor er det er synd at kurset ikke byr på dette, sier Valestrand.
Kursarrangørene, representert ved Bjørn-Petter Finstad og Richard Holt, hevder i siste nummer av Universitetet i Tromsø sin internavis at de mannlige foreleserne på kurset ikke utelukker kjønnsperspektivet, og at kvinner er tema i forelesningene. De innrømmer allikevel at pensumlista ikke holder kvinnemål, og er med på å forandre på denne.
Kurset kritiseres også sterkt for bildebruken i plakaten som markedsfører kurset. Det er valgt et bilde av menn på isen med hakapik og geværer, omgitt av døde, oppskårne og blodige seler.
Fredrik Fagertun, som i internavisa forsvarer bildet på plakaten, skriver at meningen med bildet av selfangerne har vært å vekke oppsikt og provosere, og at reaksjonene fra utlandet har vært delt mellom raseri og gratulasjon. Han mener at bildet heller ikke befester tradisjonelle kjønnsroller, fordi selfangst var en tradisjonell, nordnorsk næringsaktivitet med en arbeidsdeling som også kom kvinnene til gode.
Kvinnforsk varsler flere gjennomganger av Tromsøs studietilbud for å sikre at kvinne- og kjønnsperspektivet ivaretas.
Nina Kristiansen, KILDEN