Bare menn evaluerer Forskningsrådet

KUF har i høst holdt en høy likestillingsprofil. Likevel har de gitt oppdraget med å evaluere Norges forskningsråd til et ekspertpanel som utelukkende består av menn. Avgjørelsen har vakt sterke reaksjoner.

– Det er temmelig oppsiktsvekkende at Kirke-, utdanning- og forskningsdepartementet (KUF) ikke sikrer en høyere andel kvinner i evalueringsutvalget når de selv har gitt både Forskningsrådet og universitetene påpakning for ikke å følge likestillingslovens § 21 om minst 40 prosent kvinner i alle offentlige styrer og utvalg, sier professor ved Senter for kvinneforskning, Universitetet i Oslo, Harriet Bjerrum Nielsen.

Hun stiller dessuten spørsmål ved om utvalget har kompetanse og vilje til å sikre at et tverrgående kjønnsperspektiv kommer med i evalueringen slik de er pålagt.

Rektor ved Universitetet i Tromsø Tove Bull tok opp spørsmålet på prosjektets oppstartsmøte på KNA-hotellet onsdag. Representanter for departementene, Norges forskningsråd og Forsknings-Norge for øvrig var til stede da det britiske firmaet som skal utføre prosjektet, Technopolis, og det internasjonale ekspertpanelet presenterte sitt opplegg. Bull uttrykte overraskelse over at et så viktig panel er 100 prosent maskulint.

– Mangelen på kvinner i utvalget kan føre til at sentrale perspektiver ikke kommer fram og vil helt sikkert føre til kritikk innenfor forskningsmiljøene. Dette kan bli et problem for evalueringens legitimitet, sa Bull. Hun uttalte videre at hun nektet å godta forklaringen om at det ikke finnes kompetente kvinner på dette feltet.

Ekspedisjonssjef Grete Ek Ulland i KUF svarte for departementet. Det var tydelig at det ikke var første gang denne kritikken kom opp.

– Vi mener Technopolis og panelet oppfyller disse kravene til kvalitet, legitimitet og uavhengighet. Vi har påpekt at kjønn, likestilling og det regionale perspektivet skal bringes inn i evalueringen, og vi vil – uten å detaljstyre – insistere på at dette skjer.

Ek Ulland uttrykte usikkerhet i forhold til om KUF har gjort nok i forhold til likestilling i denne saken, men påpekte at det ikke finnes mange nok kvinner med kompetanse på forskningsevaluering i Europa.

Panelmedlem Peter Drenth, professor i psykologi ved Free University i Amsterdam, foreslo å utvide rådet med et kvinnelig medlem.

Møtet på KNA-hotellet markerte oppstarten på evalueringsprosjektet som skal være gjennomført innen 15. desember 2001.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.