Småbarnsmødre, arbeidstid og kontantstøtte

Flere småbarnsmødre har blitt deltidsarbeidende i perioden fra 1998 til 1999, men det er ikke blitt flere hjemmeværende blant mødre med yngste barn mellom ett og tre år.

Andelen uten tilknytning til arbeidsmarkedet er uforandret og det er liten reduksjon i andelen mødre som befinner seg i permisjon.

Dette er et av funnene i en analyse av hvordan den lønnede arbeidstiden for kvinner og menn med yngste barn mellom 1 og 3 år har endret seg etter at kontantstøtten ble innført. Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjennomført intervjuundersøkelsen.

I 1988 var det flere som var i fulltidsarbeid enn som var i deltidsarbeid, denne trenden er snudd til at det i 1999 var flere i deltids- enn i heltidsarbeid. Utviklingen de siste 15 årene har vært at andelen mødre i heltidsarbeid har økt, men med 1999 tallene har dette snudd. Blant kvinner med yngste barn i alderen 3-5 år, de som ikke har kontantstøtten som et alternativ, har derimot andelen i heltidsstilling økt i samme periode.

Fars arbeidstid er uendret i samme perioden. Mødrenes arbeidstid har blitt redusert med 1,5 timer per uke. Statistisk sentralbyrå fremhever imidlertid at det er vanskelig å si om økningen i deltidsarbeidende skyldes innføringen av kontantstøtten.

- Det kan også være at kontantstøtten blir et økonomisk bidrag kvinner tar med seg for å gjennomføre et valg de allerede hadde bestemt seg for før innføringen av kontantstøtten, heter det i SSB sin artikkel.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.