Dette viser en analyse som Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort av mødres svar på spørsmålet om grad av tifredshet/misnøye med arbeidsdelingen i hjemmet. Svarene er gitt i forbindelse med undersøkelsen av barnefamiliers tilsynsordninger, yrkesdeltagelse og økonomi etter innføringen av kontantstøtte.
En av konklusjonene er at mødre med lang universitetsutdanning, uansett partnerens faktiske og relative innsats hjemme, og uansett egen og partnerens arbeidstid, sjeldnere enn andre uttrykker tilfredshet med arbeidsdelingen i husholdningen.
Analysen viser at mødre fremdeles utfører mesteparten av arbeidet i hjemmet. Menns deltakelse har økt først og fremst når det gjelder omsorgsarbeidet og ikke husarbeidet. Småbarnsmødre flest vurderer arbeidsdelingen hjemme ganske positivt. Dette skyldes i følge SSB at opplevelsen av familien som et felles prosjekt er viktigere enn at de enkelte oppgavene fordeles likt.
- Mange vil trolig legge større vekt på at den samlede arbeidsinnsatsen er noenlunde lik, og at man får anerkjennelse for det arbeidet man gjør, enn at innsatsen både hjemme og ute skal være lik til en hver tid, heter det i SSBs artikkel.
Kvinner med lengere universitetsutdanning skiller seg på denne måten ut, dette kan blant annet skyldes at utdanningsnivået har betydning for krav og ideal om likestilling i hjemmet.