Friends åpner for intime mannevenner

TV-serien Friends viser et annerledes vennskap mellom menn. Til tross for sterke homofobiske tendenser, ser vi et mannlig vennskap preget av intimitet og avhengighet utenom det vanlige, mener forsker.

- Når dette skjer i en så populær TV-serie, kan det utvide de snevre grensene for hva som er passende samkvem mellom ikke-homoseksuelle menn, sier Vegard Iglebæk som har skrevet mastergradsavhandling ved Universitetet i Manchester om vennskapet mellom Joey og Chandler i Friends.

Utgangspunktet for avhandlingen er den tradisjonelle oppfattelsen av det korrekte mannlig vennskapet: Det er preget av felles aktiviteter fremfor intimitet og personlig, følelsesmessig involvering. Blir menn intime med hverandre, går tankene mot homoseksualitet. Det finnes ingen mellomting. Ifølge Iglebæk blir det satt spørsmålstegn ved dette i Friends. Gjennom en sosiologisk analyse av en rekke scener fra TV-serien drøfter han vennskapet mellom de velkjente romkameratene Chandler og Joey.

- Chandler og Joey er ikke homofile. De opptrer innenfor en strengt heterofil sammenheng og preges av en klassisk homofobi. Likevel har de et vennskap hvor de viser usikkerhet, følelsesmessig avhengighet og intimitet. De er klar over hva de kan gjøre og ikke kan gjøre, men tøyer grensene og forhandler om en ny, akseptabel vennskapspraksis. For eksempel gir de hverandre gaver, klemmer hverandre og utrykker sjalusi i forhold til andre guttevenner.

Iglebæk mener at den populære TV-serien gjennom Chandlers og Joeys vennskap åpner opp for alternative maskuline identiteter både ved å vise et annereledes mannlig vennskap og ved å spøke med homofobien som de to preges av. På denne måten blir homofobi normalisert. Ifølge Iglebæk er dette viktig om vi skal komme noen vei i forhandlingene om en ny mannsrolle.

- Homofobi er svært utbredt og vanskeliggjør diskusjonen om menn, seksualitet og kjønnsroller. Menn vil ikke snakke om disse tingene i redsel for å bli tatt for å være homofil. Samtidig er det svært politisk ukorrekt - nesten skamfullt - å være homofob. Problemstillingen blir tiet ihjel. Homofobien må på bordet og behandles som det den er: helt normal. Slik kan den bekjempes. Det er det som skjer i Friends, og serien kan dermed ha en positiv effekt, påpeker Iglebæk.

Vegard Iglebæk leverte avhandlingen Masculinities in the television series "Friend". A different kind of male friendship? inn for Master of Art-graden ved University of Manchester, Faculty of Economic and Social Studies i september i år.

 

 

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.