Sprikende protestanter mot øremerking

Under en debatt om likestilling ved UiO 28. april gav gruppen som går mot kollegiets vedtak om øremerking seg selv tilnavnet "protestantene". Under debatten viste det seg at det eneste de tilstedeværende protestantene hadde felles var selve protesten.

Forskningsmagasinet Apollon arrangerte fredag et debattmøte som følge av den opphetede debatten om Universitetet i Oslos kollegievedtak om å øremerke tre faste vitenskapelige stillinger samt 30 postdoktorstipend for kvinner over en fireårsperiode. Siden en gruppe stipendiater ved HF-fakultetet anmeldte UiO for brudd på likestillingsloven via en kronikk i Dagbladet, har temperaturen vært høy.

Blant fredagens innledere var professor og daglig leder ved Senter for kvinneforsking, UiO, Harriet Bjerrum Nielsen, professor ved Filosofisk institutt, UiO, Arne Johan Vetlesen og en av de anmeldende stipendiatene, Katrine Lund Ore.

Bjerrum Nielsen ga en grundig og veldokumentert redegjørelse for hvorfor det er riktig å øremerke stillinger for kvinner i akademia i dag. Moralfilosof Vetlesen, som har skrevet under på et opprop som går i mot kollegievedtaket, var enig i at det står dårlig til med kjønnsfordelingen ved UiO, men mente at øremerking og kvotering er urettferdig mot menn, og at kvinner som blir kvotert inn vil bli stemplet som B-forskere. Ore på sin side så på kollegiets vedtak som en latterliggjøring av likestillingskampen innenfor akademia og brukte tallmateriale som bevis: Øremerkingen vil kun føre til en økning fra 15,8% til 16,5% kvinnelige vitenskapelig ansatte.

Det var stort engasjement fra tilhørerne i debatten som fulgte straks etter innledningsrunden. Først ut var de selvutnevnte protestantene, og motivasjonspriket for protesten som innlederne Vetlesen og Ore hadde gitt oss en anelse om, ble bekreftet. Argumentene strakk seg fra det såkalte bruddet på likestillingsloven via tanken om at om 10 år har fordelingen ordnet seg av seg selv, til det minimale prosentmessige utslaget tiltaket vil gi samt ettermiddagens kanskje mest ytterliggående utsagn: Likestilling har ingenting i akademia å gjøre. Her er det fag som teller.

Protestantenes sprikende argumentene ble grundig imøtegått av "katolikkene", og spriket ble naturlig nok kommentert. Blant talerne i salen var kvinne- og kjønnsforskerne Birgit Brock-Utne, Torill Steinfeldt og Elisabeth L'orange Fürst.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.