Den første kvinnen

Mandag 6. mars åpner en utstilling om kvinner i Finland på Høgskolen i Finnmark, Alta. Utstillingen er laget i forbindelse med at Finland nå har fått sin første kvinnelige president, Tarja Halonen.

Utstillingen som varer frem til 17. mars er laget av førsteamanuensis Vappu Inkeri Pyykkö ved finskfaget, Høgskolen i Finnmark.

"Den første kvinnen" er tema for utstillingen, som presenterer den første kvinnen i Finland som var universitetsstudent, doktor, parlamentsmedlem, forsvarsminister eller president. Utstillingen presenterer i tekst og bilder finsk utdanningshistorie fra 1640 og den politiske utviklingen i Finland siden finske kvinner fikk stemmerett ved parlamentsvalget i 1906.

Det første universitetet i Finland ble stiftet av en 14 år gammel jente i Åbo i 1640. Hun het Kristina Augusta og var dronning av Sverige (1632-54) og storfyrstinne av Finland. Dronning Kristina Augusta var tydelig interessert i utdanning. Hun hadde selv filosofen Descartes som lærer hjemme og skaffet seg et stort bibliotek. Det hører også med til historien at hun ble en av tidens mest lærde personer. Men, alle lærere og studenter ved det nye universitetet i Åbo var menn. Ikke før 1870 ble en kvinne student, ved Helsingfors universitet. Det var Maria Tschetschulin. I 1901 var 14 prosent av studentene kvinner. I dag er over 50 prosent av studentene på doktorgradsnivå i Finland kvinner. 14 prosent av professorene er kvinner.

Det er dekan Gudlaug Jørgensen som åpner utstillingen kl. 12, Rom 2035 BSF 2. etasje.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.