Programkoordinator Kjell Soleim ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning i Bergen sier i en e-post til KILDEN at de nå annonserer faget med forbehold om at det blir budsjettmessig dekning for å begynne allerede neste år. -"På grunn av den finansielle usikkerheten har vi latt være å annonsere programmet i utenlandske medier: via word of mouth har vi likevel har vi fått inn godt over hundre foreløpige søknader. Saken er ikke avklart før universitetsbudsjettet er vedtatt midt i desember, men det er umulig å vente så lenge med å sette i gang søknadsprosessen, så vi har valgt å annonsere med forbehold."
Senter for kvinne- og kjønnsforskning skal koordinere det to-årige masterstudiet, som er et samarbeid mellom institutter ved Det historisk-filosofiske fakultet, Det medisinske fakultet, Det psykologiske fakultet og Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Studiet vil føre frem til graden Master of Philosophy in Gender and Development (M.Phil.).
Det historisk-filosofiske fakultet ved universitetet i Bergen oppnevnte 21.juli 1997 en tverrfakultær styringsgruppe med mandat til å utarbeide studieplan og utrede ressursgrunnlaget for en tverrfaglig mastergrad innenfor feltet "Gender and Development". Styringsgruppen ble sammensatt av representanter fra Det historisk-filosofiske fakultet, Det medisinske fakultet, Det psykologiske fakultet og Det samfunnsvitenskapelige fakultet, og den hadde 8 møter i løpet av høsten 1997 og våren 1998. Gruppens arbeid munnet ut i et forslag til studieplan, som ble fremmet 2.april 1998. Arbeidsutvalget for Det historisk-filosofiske fakultet vedtok 28. april 1998 studieplan for Mastergrad i Gender and Development i samsvar med gruppens forslag, og sendte forslaget videre til behandling i Det akademiske kollegium, som vedtok opprettelse av den nye graden på møte 27. august 1998. Utdannings- og forskningsdepartementet godkjente graden i brev fra 4. mars 1999.
Målet med det tverrfaglige studietilbudet er at studentene skal forstå kjønnets betydning i utviklingsspørsmål, og at de skal bruke kjønn som analytisk kategori i forskningen sin. Den første delen av studiet består derfor av obligatoriske kurs i feministiske og kvinne- og kjønnsforskningsteorier og metode. Deretter skal studentene velge tre valgfrie kurs fra et variert utvalg av kjønnsrelaterte områder, for eksempel sosialteori, medisinsk etikk, sosialøkonomi og psykologi. De første to semestrene er tilegnet dette kursprogrammet, mens de to siste semestrene skal brukes til forskning og oppgaveskriving. I studieplanen vektlegges det at det er optimalt om studentene baserer sin forskning på feltarbeid i studentenes hjemmeregioner. I tillegg til dette studieopplegget vil det avholdes et seminar om oppgaveskriving og metodeproblematikk gjennom hele programmet.
Ønsker du mer informasjon om det nye masterstudiet, ta kontakt med Programkoordinator Kjell Soleim, Senter for kvinne- og kjønnsforskning, Postboks 7800, 5020 Bergen, e-post: Kjell.Soleim@hkv.uib.no