Mannsforskning på programmet

I dag startet et tre dagers seminarprogram innen mannsforskning i Oslo.

25. og 26. oktober går forskerkurset "Menn og reproduktiv helse" av stabelen på Senter for kvinneforskning ved Universitetet i Oslo. Seminaret ønsker å rette oppmerksomheten mot sammenhengen mellom menns seksuelle og reproduktive atferd og den gjeldende maskulinitets kultur.

Antropologen Gary Barker har forsket på unge menn både i ghettoene i Chicago og Rio de Janeiro og vil holde en forelesning om "Socialization and sexual and reproductive health behavior among adolescent boys in Chicago and in Rio de Janeiro." Dr. Michael Mbizvo som jobber for WHO i Geneve og som har hatt ansvar for å utarbeide en politikk angående menn og reproduktiv helse for WHO, holder et foredrag med tittel "Men's role in reproductive health" hvor han vil snakke om menns rolle og ansvar i forhold til blant annet familieplanlegging, seksuelt overførbare sykdommer og mødredødelighet. Antropolog Margrethe Silberschmidt har forsket på menn og seksualitet i Kenya og Tanzania og vil forelese om "Masculinity and the social construction of sexuality". Daniel Wight, som også er antropolog, har studert både arbeiderklassegutter i Glasgow og menn i Øst-Afrika, og vil holde en forelesning med tittelen "Young men's sexuality in East Africa and Britain: similarities and contrasts". Forskerkurset arrangeres i samarbeid med Nettverk for forskning om menn og faglig ansvarlige for kurset er professor Johanne Sundby og stipendiat Joar Svanemyr, begge Seksjon for medisinsk antropologi, Universitetet i Oslo.

Onsdag 27. oktober kl. 10:00-15:00 arrangerer Nettverk for forskning om menn seminaret "Maskulinitet og seksualitet" i Likestillingssenterets lokaler i Grensen 5 i samarbeid med Institutt for samfunnsmedisin, Universitetet i Oslo. Innledninger ved Gary Barker, Margrethe Silbersckmidt og Daniel Wight.

Eivind Olsvik i Nettverk for forskning om menn sier til KILDEN at de ulike arrangementene denne uken er svært viktige for norsk mannsforskning fordi de setter mannsforskningen på dagsordenen. -"Det er av stor betydning at det er en kontinuitet og oppfølging på dette forskningsområdet. Hadde Nettverket hatt flere ressurser, hadde vi arrangert liknende seminarer oftere. Jeg håper det kommer mye folk på seminaret på onsdag som er åpent for alle", sier han.

Nettverk for forskning om menn har om lag 200 medlemmer i dag, både forskere og andre som er interessert i mannsforskning. Nettverket har fått støtte av Barne- og familiedepartementet hittil, først og fremst til nettverksbygging og informasjonsarbeid. Knut Oftung ved likestillingssenteret fungerer som koordinator for nettverket og han er blant annet redaktør for Nyhetsbrevet som nettverket sender ut.

-"Kjell Magne Bondevik ønsker å satse på mannsforskning, men det har ikke skjedd noe," sier Olsvik. -" Det er på tide at sentrale politikere setter dette på sin dagsorden og setter sine beslutninger ut i handling, ikke bare snakker om det. Det er viktig med økte ressurser til mannsforskningen og mer forskning. Det har skjedd mye på dette forskningsområdet i de siste årene. Vi ser for eksempel at det har vært en debatt i avisene de siste månedene om mannen og mannsrollen. Imidlertid er bildet av mannen dessverre ofte unyansert og generalisert. Derfor er det en viktig oppgave for oss å informere om mannen og mannsrollen. Mannsrollen endrer seg i takt med samfunnet og i dag er det ulike roller, mange nyanser og et stort mangfold. Vi opplever for eksempel at menn som ikke kjenner seg igjen i dagspressens beskrivelser av mannen, ringer oss både for å stille spørsmål og for å få informasjon."

Forskerkurs: Men and Reproductive Health

Mandag - tirsdag 25.-26. oktober kl 10:15-17:00, Sognsv. 70, Senter for kvinneforskning, Seminarrommet, 4. etg.

Innledninger ved dr. Gary Barker, Instituto Promundo, Rio de Janeiro, dr. Michael Mbizvo, WHO, Geneve, dr. Margrethe Silberschmidt, Universitetet i København og dr. Daniel Wight, Medical Sociology Unit ved Medical Research Council i Glasgow.

Paraplyprosjektet Reproduktive rettigheter arrangerer i samarbeid med Nettverk for forskning om menn et to dagers seminar med internasjonale gjester på temaet Menn og reproduktiv helse.

Seminaret vil belyse hvordan den seksuelle atferden må ses i lys av aktørenes relasjon både til seksualpartneren og eget kjønn, og ønsker å rette oppmerksomheten mot sammenhengen mellom menns seksuelle og reproduktive atferd og den gjeldende maskulinitets kultur. Spørsmål som reiser seg er i hvilken grad rnannsrollen eller den mannlige identitet gir rom for alternative atferdsmønstre innenfor en kultur hvor normene tilsier en undertrykkelse av kvinnen, og hvilke konsekvenser menns seksuelle atferd får for kvinnenes reproduktive helse?

Antropologen Gary Barker har forsket på unge menn både i ghettoene i Chicago og Rio de Janeiro og vil holde en forelesning om Socialization and sexual and reproductive health behavior among adolescent boys in Chicago and in Rio de Janeiro. Dr Michael Mbizvo som jobber for WHO i Geneve og som har hatt ansvar for å utarbeide en politikk angående menn og reproduktiv helse for WHO, holder et foredrag med tittel Men's role in reproductive health hvor han vil snakke om menns rolle og ansvar i forhold til blant annet familieplanlegging, seksuelt overførbare sykdommer og mødredødelighet. Antropolog Margrethe Silberschmidt har forsket på menn og seksualitet i Kenya og Tanzania og vil forelese om Masculinity and the social construction of sexuality. Daniel Wight, som også er antropolog, har studert både arbeiderklassegutter i Glasgow og menn i Øst-Afrika, og vil holde en forelesning med tittelen Young men's sexuality in East Africa and Britain: similarities and contrasts.

Foruten forelesningene blir det arrangert en workshop hvor doktorgrads- og hovedfagsstudenter kan presentere sine prosjekter for å få dem kommentert og diskutert av inviterte forelesere og øvrige seminardeltagere. For rner informasjon kontakt joar.svanemyr@samfunnsmed.uio.no, eller johanne.sundby@samfunnsmed.uio.no. Påmelding innen 5. oktober til Helle Granum, hellepg@sfk.uio.no, tlf. 22 85 89 37.

Senter for kvinneforskning, Postboks 1040 Blindern, 0315 Oslo, Sognsv. 70, 4. etasje, Telefon: 22 85 89 30, Telefaks: 22 85 89 50, http://wwworg.uio.no/www-other/sfk/ E-post: sfk@sfk.uio.no

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.