Verdensreligioner i et kjønnsperspektiv

Som det første universitet i Norden har Universitetet i Oslo nå fått et eget professorat i kvinneteologi. Professor Ursula King er foreløpig tilsatt som gjesteprofessor i stillingen.

Professor Ursula King holder seminaret World religions - worlds of gender på Senter for kvinneforskning i Oslo torsdag 26. august 1999. Hun er gjesteprofessor i feministisk teologi ved Universitetet i Oslo.

King har et æresdoktorat i "divinity" fra Universitetet i Edinburgh. Hun har skrevet og redigert rundt 15 bøker og mange artikler (se utvalgte bøker etter intervjuet). Til daglig er hun professor i teologi og religionsstudier ved Universitetet i Bristol i England. Der leder hun the Centre for Comparative Studies in Religion and Gender. Fire doktorgrader fra dette senteret vil nå bli publisert fra Universitetet i Bristol.

Opprinnelig er Ursula King fra Tyskland, hvor hun også utdannet seg. Senere fulgte studier i Frankrike, India og Storbritannia. Hun begynte med å studere teologi, samt noe filosofi og religionsstudier. Den første graden hennes var en STL (Licentiate in Theology) fra Det katolske instituttet i Paris, hvor hun samtidig studerte filosofi ved Sorbonne. Deretter studerte hun til en MA i filosofi ved Universitetet i Delhi og hun tok senere PhD ved Universitetet i London.

Gjesteprofessorat i kvinneteologi i Oslo

- Du er gjesteprofessor i Oslo dette året. Hvor ofte vil du besøke Oslo?

- Mitt gjesteprofessorat er i første omgang for en treårsperiode. Jeg har foreløpig vært på besøk i Oslo to ganger, i januar og i april. Jeg vil så komme tilbake i august. Jeg planlegger å komme to ganger i året; to uker i mars og to uker i oktober. På mine besøk i Oslo har jeg så langt holdt forelesninger, ledet seminarer, veiledet hovedfagsstudenter og hatt møter med kollegaer. Fakultetet ønsker å bygge opp et tettere forskersamarbeid og kanskje arrangere noen konferanser og møter. I januar hadde vi et godt besøkt seminar hvor jeg holdt forelesningen Gender and Interreligious Dialogue, mens andre forelesere rettet oppmerksomheten spesielt på situasjonen i Norge og Sverige. Dette seminaret var vellykket og vi holder derfor kanskje et liknende møte i mars neste år.

- Hva er kvinneteologi?

- På engelsk skiller vi mellom "women doing theology" og "feminist theology". Det vil si at det er et skille mellom  kvinnelige teologer på den ene siden og feministisk teologi på den andre siden. Feministisk teologi har bygget opp sin egen metodologi og spørsmål ut fra kvinners forskjellige erfaringer, både historisk og i samtiden.

Religiøse kvinner

- Har kvinner en annen type religion enn menn, er de religiøse på andre måter enn menn?

- Det spørsmålet ville kreve en hel forelesning, men det er noen distinkte forskjeller - i språk, tanke, ritualer, holdninger til fortiden og tradisjoner, bønn, spiritualitet og til forståelsen av Gud.

- Hva er kvinners posisjoner i kristendommen og i andre religioner?

- Alle religioner er formet av et patriarkalsk rammeverk og ved menns tenkning. De hellige bøker er skrevet av menn, de religiøse lovene er skapt av menn, teologi har blitt utviklet av menn og så videre. Jeg tror at det kreves full deltakelse av både kvinner og menn, for å kunne utvikle en mer balansert og inkluderende måte å erfare og uttrykke religion på.

- Jeg har også utført forskning på andre temaer enn religioner i et kjønnsperspektiv, spesielt på moderne hinduisme, siden jeg bodde i India i 5 år og gjorde mine første studier etter hovedfaget der. I tillegg har jeg forsket mye på den franske tenkeren Pierre Teilhard de Chardin og jeg har utgitt tilsammen fire bøker om ham (se utvalgte bøker etter intervjuet).

- Hva betyr kvinne- og kjønnsforskning for deg?

- Jeg har vært aktiv i kvinnebevegelsen og oppmerksom på kvinnespørsmål i Kirken siden min studietid på begynnelsen av 1960-tallet. Kjønnsspørsmål er nå sentralt i forskningen min, fordi jeg mener at disse spørsmålene er viktige for å forstå og fortolke religioner. Jeg har også lansert en ny serie akademiske bøker om religion og kjønn, som jeg kommer til å være medredaktør for sammen med den amerikanske, buddhistiske forskeren Rita Gross, for forlaget Routledge in London/New York. Jeg vil også jobbe sammen med Senter for kvinneforskning ved Universitetet i Oslo. Jeg holdt allerede et foredrag der i januar og vil nå lede et seminar i august.

Professorat i kvinneteologi

Som det første universitet i Norden har Universitetet i Oslo nå fått et eget professorat i kvinneteologi. Ursula King er foreløpig tilsatt som gjesteprofessor i stillingen. Professoratet i kvinneteologi skal styrke det kvinne- og kjønnsteoretiske perspektivet innen teologisk undervisning og forskning ved Det teologiske fakultetet og er et prioritert område ved fakultetet.

Førstekonsulent Anne Marie Øveraas opplyser til KILDEN at det har kommet inn tre søkere til kvinneprofessoratet; Lene Sjørup, Jone Salomonsen og Kari Elisabeth Børresen. I komitéen sitter fagfolk fra universitetetene i Oslo, Bergen og Aarhus. En beslutning vil tidligst komme ved årsskiftet.

Utvalgte bøker av Ursula King

King, Ursula (ed.): Faith and Praxis in a Postmodern Age, Cassell, London 1998.
King, Ursula: Christian Mystics. The Spiritual Heart of the Christian Tradition, Simon & Schuster, New York 1998.
King, Ursula: Christ in All Things. Exploring Christian Spirituality with Teilhard de Chardin, Orbis Books, Maryknoll, New York og SCM, London 1997.
King, Ursula: Spirit of Fire. The Life and Vision of Teilhard de Chardin, Orbis Books, Maryknoll, New York, 1996.
King, Ursula (ed.): Religion and Gender, Blackwell, 1995.
King, Ursula (ed.): Feminist Theology from the Third World. A Reader, Orbis Books, Maryknoll, New York.

Mer informasjon

Seminaret World religions - worlds of gender finner sted torsdag 26. august 1999, kl. 9:30-12:00 på Senter for kvinneforskning, Universitetet i Oslo, i seminarrommet i 5 etasje, Sognsveien 70, Oslo. Faglig ansvarlig er Professor Gro Hagemann. 

Professor Ursula King

U.M.King@bristol.ac.uk

Department of Theology and Religious Studies
University of Bristol
3 Woodland Road
Bristol BS8 1TB, England
Telefon: 0044 117 928 7761
Telefaks: 0044 117 929 7850

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.