Fremtidsstudie av kvinner i Distrikts-Norge

Året 1999 er distriktskvinnenes år og Kommunal- og regionaldepartementet har bevilget 1,1 mill. kroner til en fremtidsstudie av kvinner i Distrikts-Norge fram mot år 2010.

Kvinner vil ikke stå fram og redde distriktene hvis det ikke tjener dem. Her må bygdene ta ansvar, uttaler Sissel Fredriksen til Finnmark Dagblad. Hun sier videre at "studiet ønsker å sette fokus på aktørene i dette. Distriktskvinnene sine egne syn og ønsker skal høres. Det har alltid vært slik at disse kvinnene skal være flittige og nøysomme og ta det de får. Derfor har deres stemme vist seg via flyttebilletten, ikke politisk. Det er tungvint å bråke, men lett å trekke seg tilbake. Denne undersøkelsen vil kunne fortelle hva som skal til for å beholde kvinnene i Distrikts-Norge".

Sissel Fredriksen er amanuensis på økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Finnmark og engasjert kvinneforsker. Hun vil, sammen med Sigrid Skolnes, lede forskningsprosjektet, som gjennomføres ved Høgskolen i Finnmark, i samarbeid med bl.a. Norsk institutt for by- og regionsforskning.

Fredriksen sier videre til Finnmark Dagblad at:

"Konkret ønsker vi i vårt framtidsilde å gi tre ulike scenarier.

- Først vil vi ta for oss hva som vil skje om vi ikke gjør noe, men lar kvinnekår og bosetting i distriktene gå sin gang.

- Det andre opplegget er et livsplanscenarie. Her setter vi fokus på hvilke planer de unge kvinnene har for framtida si.

- Til sist vil vi gjøre en tverranalyse vi har kalt visjonsscenariet. Hvordan er det mulig å skape distrikter som forutsetter "det gode kvinneliv". Jeg tror vi må tenke i nye rammer. Til nå har det vært bevisste strategier i Distrikts-Norge. De som kopier sentrum og de som henger fast i det tradisjonelle, at kvinner på tilpasse seg. Vi må finne alternative løsninger som passer for distriktene og for kvinnene.

Vi må endre bildet av distriktskvinnene fra problem til ressurs, mener Sissel Fredriksen. Hun sier at den rådende urbane ideologien - det å ha, bli, gjøre, være, på alle plan- ikke har levekår i distriktene. Den unge kvinnen idag ønsker heller ikke å innrette seg etter den tradisjonelle distriktskvinneideologien.

Resulatene fra arbeidet vil foreligge høsten 2000 og vil kunne bli viktig bakgrunnsinformasjon for neste distrikts- og regionalmelding som legges fram våren 2001.

Underveis og mot slutten av prosjektet skal informasjon fra undersøkelsen legges ut på nettet. Og Sissel Fredriksen oppfordrer til respons og dialog, gjerne med unge kvinner, som har tanker og meninger om framtida.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.