Tverrfaglig seminar om helse og sunnhet

Torsdag 3. juni arrangeres det et tverrfaglig seminar om forståelser av helse og sunnhet i det moderne samfunn på NTNU.

Det er Institutt for tverrfaglige kulturstudier (Senter for teknologi og samfunn og Senter for kvinneforskning), Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap og Institutt for samfunnsmedisinske fag, alle NTNU, som inviterer til heldagsseminar.

Seminaret skal være et ledd i oppbyggingen av et tverrfaglig nettverk basert på problemstillinger omkring medisin, kunnskap, helse, kropp, kjønn og kultur ved NTNU.

TORSDAG 3. JUNI 1999 kl. 10.00 –16.00

Dragvoll Universitetssenter, Møterom 8, bygg 2, nivå 5.

Seminaret skal være et ledd i oppbyggingen av et tverrfaglig nettverk basert på problemstillinger omkring medisin, kunnskap, helse, kropp, kjønn og kultur ved NTNU. Utgangspunktet for nettverket er to prosjekter som på hvert sitt vis handler om medisin, helse og kultur, - og som begge har fått (forsknings- og) nettverksmidler fra NTNUs tverrfaglige satsingområde TKK (Teknologi, kunst og kulturendring), se baksiden.

Seminarets hensikt er å samle forskere med ulik fagbakgrunn. Vi vil rette et flerfaglig blikk på de ulike former for standardisering og kultivering av kropp, sinn og helse skapt med utgangspunkt i, eller i samspill med, vitenskapelig kunnskap. Vi spør: Hvem har laget hvilke "fortellinger" om dette? Hvorfor har noen "fortellinger" fått gjennomslag? Hva kan et flerfaglig blikk bidra med til forståelser av medisin og kropp, kjønn, helse og sunnhet i dag?

Program

10.00-10.30      
Petter Aaslestad (Dekan HF-fakultetet, NTNU, litteraturviter): Åpning. Narratologi og/eller psykiatri?

10.30-11.15      
Gunn Engelsrud (fysioterapeut og dr.polit, Oslo): "Survival of the fitness?" - om kroppens vilkår og mening i moderne samfunn.

11.15-11.45      
Harald Kamps (Medisiner/NTNU): Metaforer i medisinen – samtaler mellom lege og pasient .

11.40-12.30      
Lunch

12.30-13.00      
Nora Ahlberg (Religionsviter/NTNU): 'Fortellinger om kropp' – innspill fra et religionsvitenskapelig hjørne.

13.00-13.30      
Jan Grande (Historiker/NTNU): Det medisinske blikk – mellom mikroskop og statistikk.

13.30-13.45      
Kaffe

13.45-14.30      
Ingela Josefson (språkviter/samfunnsviter): Läkarens yrkeskunnande. Om utanför- og innanförskap.

14.30-15.00      
Siri Forsmo (Medisiner/ NTNU): Jakten på "kvinneligheten" – medisinens kroppsligjøring av sosialt kjønn.

15.00                  
Oppsummering, diskusjon (nettverk/ aktivitetstyper)

Påmelding til Kari Heitmann, helst innen 1.juni via e-post: kari.heitmann@hf.ntnu.no eller pr. telefon (735) 91788

Hvis du ikke kan delta på seminaret, men ønsker å stå på nettverkets e-post liste, kan du "melde deg på" til Nora Levold e-post: nora.levold@hf.ntnu.no

TVERRFAGLIG FORSKNING ved NTNU under satsningområdet Teknologi, kunst og kulturendring:

"Mellom legekunst og teknologisk vitenskap: Kultivering og barbarisering i norsk medisin 1850-2000".

Prosjektet tar utgangspunkt i det opplysnings- og kontrollsystemet som er bygd opp med bakgrunn i vitenskapelig medisinsk kunnskap i løpet av de siste 150 år. Som en del av denne prosessen ble ansvaret for helse forflyttet fra "den vanlige mann og kvinne" over til profesjoner og offentlige institusjoner. Ved hjelp av rasjonelle kunnskap ville man legge grunnen for et velordnet og "sunt" samfunn - et kultivert samfunn. Dette har imidlertid bare delvis lyktes. Prosjektet fokuserer også på mot-tendenser som har gått, og går, på tvers av den såkalte "modernitetsutviklingen". I dag finner vi f.eks. en økende interesse for såvel "kjerringråd" og alternativ medisin, som "etnisk visdom" og ulike religiøse bevegelser ("new age"). Kanskje har ulike former for "motbevegelser" alltid konkurrert med "det moderne" – motstrategier som fra et "kultivert" perspektiv kan kalles en form for barbarisering. Prosjektets overordnede målsetning er dermed å studere kultivering og barbarisering som kulturbrytingsprosesser i moderne tid.

Prosjektleder: Per Østby
Prosjektmedarbeidere: Jan Grande, Nora Levold

 

"Medisin og litteratur. Naturvitenskap i brytning med narrativ teori".

Prosjektet ønsker å utforske hvilke narrative mekanismer som er med på å styre utformingen av sykejournaler i psykiatriske og somatiske sykdomstilfeller. Prosjektet er en videreføring av prosjektleder Petter Aaslestads tidligere arbeid Pasienten som tekst. Fortellerrollen i psykiatriske journaler. Gaustad 1890-1990. I samarbeid med psykiater Edvard Hauff utprøves nye former for praktisk journalskrivning. I tillegg har prosjektet en komponent om "metaforer i medisinen" (forsker Harald Kamps). Gjennom bidrag fra litteraturvitenskapelig metodikk og teori utforskes og fortolkes samtaler mellom lege og pasient blant annet for å blottlegge de implisitte kunnskapskollisjoner mellom ulike paradigmer, som i praktisk medisin blant annet kan føre til feiltolkningn av sykdomstegn. Prosjektet arbeider også for å utvikle en undervisningkomponent "medisin og litteratur" i medisinstudiet ved NTNU.

Prosjektleder: Petter Aaslestad
Prosjektmedarbeider: Harald Kamps

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.