Melk kan redusere brystkreftrisiko

Fett og melk har lenge hatt dårlig rykte blant kreftforskere. Nå viser en fersk doktoravhandling at melkedrikkende kvinner tvert om har lavere risiko for å få brystkreft.

Doktoravhandlingen er en del av en landsdekkende studie om kreft og livsstil hvor over 100 000 kvinner i alderen 34-69 år har deltatt. Ernæringsfysiolog Anette Hjartåker undersøkte forskjellige sider ved kostholdet til kvinnene. Hun fant blant annet at risikoen for å få brystkreft var lavere hos kvinner som drikker mye melk.

- Resultatet var overraskende og overhode ikke noe jeg forventet å finne, sier Hjartåker til KILDEN. De gunstige resultatene var særlig tydelig blant kvinner som drakk mye melk båder som barn og som voksne. Da var risikoen for brystkreft nesten halvert, forteller hun. Hun understreker imidlertid at det må flere oppfølgingsstudier og undersøkelser til for å kunne si noe sikkert om den gunstige sammenhengen mellom melk og brystkreft.

Hjartåker var også overrasket over funnene som viste at svært mange normalvektige kvinner slanker seg, samtidig med at kvinnene generelt blir tyngre og tyngre. Hele 40% av kvinnene i undersøkelsen var overvektige.

- Dette er et paradoks, og egentlig ganske nedslående. Det ser ut til at slankhetsidealet til unge jenter sprer seg i befolkningen. Også menn og eldre kvinner slanker seg. Likevel blir befolkningen tyngre over tid.

Den ferske doktoren i ernæring peker også på forskjellen mellom kostholdet til eldre og yngre kvinner. Mens kvinner over 60 år spiser mye fisk og poteter, spiser 40-åringene mer kjøtt og drikker mer kaffe og alkohol. Andre undersøkelser viser imidlertid at kvinner generelt har et sunnere kosthold enn menn.

- Selv om det går den riktige veien med kostholdet for kvinner, er det mye og gå på og store muligheter for forbedringer.

Hjartåker og hennes kolleger jobber nå med en hypotese om at fisk reduserer kreftrisikoen. Land som spiser mye fisk, som f eks Japan, har lavere krefthyppighet enn andre land. Skulle hypotesen bli bekreftet, er det bekymringsfullt dersom yngre generasjoner spiser mindre og mindre fisk.

Hjartåker avla doktorgraden i ernæring basert på avhandlingen ’Dietary data in the Norwegian Women and Cancer Study. Validation and analyses of health related aspects’ ved Universitetet i Tromsø i sommer. Arbeidet har vært finansiert gjennom Den Norske Kreftforening. Hun fortsetter nå sitt forskningsarbeid ved Seksjon for medisinsk statistikk, Universitet i Oslo.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.