Heller ettertraktet elskerinne - enn forsmådd ektefelle

En studie av kvinners bruk av seksualitet som inntektskilde i Botswana, konkluderer blant annet med at effektive tiltak mot AIDS må innebære reelle økonomiske alternativer for disse kvinnene.

Sosialantropolog Jo Helle-Valle viser i sin undersøkelse hvordan en stor minoritet av kvinnene velger gavmilde elskere som inntektskilde. Kvinnene i undersøkelsen hevder at menn som ektefeller er gjerrige, de bruker tiden på å drikke og holde elskerinner, mens menn som elskere er gavmilde. Derfor velger kvinnene å være ettertraktede elskerinner fremfor forsmådde og neglisjerte ektefeller.

- Kvinnene jeg har studert er sterke, initiativrike og bevisste kvinner som på ingen måte er en paria-kaste i samfunnet. De er i de fleste henseender integrerte i samfunnet de bor i, sier Jo Helle-Valle.

-Praksisen kalles "bobelete", i betydningen ikke-formaliserte seksuelle relasjoner av ukjent varighet mellom en mann og en kvinne som inkluderer overføringer av materielle goder fra mannen til kvinnen, sier Helle-Valle. Dette er en livsstil som fremmer spredningen av AIDS og fordi "bobelete" for mange av kvinnene er en vesentlig inntektskilde, må kampen mot AIDS også basere seg på tiltak som gir de samme kvinnene muligheten til økonomisk uavhengighet.

Forskningsprosjektet "Promiskuitetens politiske og moralske økonomi" er en del av Norges forskningsråds program "Kjønn i endring". Prosjektet bygger på over et års feltarbeid i en landsby i Botswana. Forsker Jo Helle-Valle er ansatt ved Institutt for sosialantropologi ved universitetet i Oslo.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.