Sak om kronisk utmattelse (ME) nådde til topps

KILDENs sak om ME får hederlig omtale i Forskning.no sin årlige kåring av god forskningsjournalistikk og forskningsformidling.
KILDEN-journalist Beate Sletvold Øistad har fått hederlig omtale av Forskning.no for sin sak om kronisk utmattelsessyndrom, ME.

KILDENs forskningsjournalist Beate Sletvold Øistad har skrevet saken om ME-forskningen som i år fikk hederlig omtale av Forskning.nos jury:

«Vi gir hederlig omtale til en sak om ME – kronisk utmattelse – med tittelen ME. Mannssjukdommen som vart kvinnesjukdom. Den gir nytt perspektiv på et kjent fenomen, den gir oss forskningsbasert kunnskap om en syndrom mange synser om. Artikkelen går grundig til verks, den gir oss et tverrfaglig blikk på ME, både helse og historie, og den er lett og forståelig med mange gode poenger underveis. Hederlig omtale går til Beate Sletvold Øistad, frilanser for Kilden, Informasjonssenter for kjønnsforskning.»

Les saken: ME: Mannssjukdommen som vart kvinnesjukdom

KILDEN er medlem i forskning.no, og de fleste av KILDENs saker publiserers derfor også her.

Skapte reaksjoner

Øistad syns det er ekstra stas å få pris for en sak som var utfordrende å skrive.  

‒ Det er et utrolig komplekst felt å jobbe med, uansett hva man gjør så får man inntrykk av at man tråkker feil. Det er så mye personlig engasjement i dette, og mange som er personlig berørt, det gjør det utfordrende å skrive godt om temaet, sier Øistad.

‒ Men det var fint med forskning som ga et annet perspektiv enn det reint medisinske på ME-debatten.

Olaug S. Lian, en av forskerne bak den vitenskapelige artikkelen Øistad har skrevet om, ba om å få beskjed når saken var publisert, så hun kunne være klar for å møte reaksjonene.

‒ Jeg tenkte at Lians perspektiv ikke var spesielt kontroversielt, og at dette var en sak som det neppe kom til å bli oppstuss om. Men forskeren hadde vært i krigen før og fikk rett. Det er den eneste saken jeg har fått flere, lange brev i retur på.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.