Fikk pris for oppgave om krigsvoldtekter

Årets pris for fremragende bidrag til kjønnsforskningen ved Universitetet i Oslo gikk til kriminolog Anja Enger.
Heder, ære og en sjekk på kr 7000,- ble tildelt Anja Enger på STKs nyttårsselskap. (Foto: Kristin Engh Førde)

Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo avholdt 9. januar sitt årlige nyttårsselskap, og som vanlig sto utdeling av studentprisen for fremragende bidrag til kjønnsforskningen på programmet. Av ti nominerte masteroppgaver fra seks forskjellige disipliner og tre fakulteter, var det kriminolog og KILDEN-ansatt Anja Enger som stakk av med årets pris.

Imponerte juryen

– Veldig uventet å vinne, med så hard konkurranse, sier den glade prisvinner.

Engers oppgave tar for seg voldtekt i krig, og materialet er litteratur om krigsvoldtekter fra to forskjellige kriger, 2. verdenskrig og krigen i det tidligere Jugoslavia. Hvordan skal krigsvoldtekter forstås, spør Enger i oppgaven, og leter etter svaret både på politisk, gruppe- og individnivå. (Les mer om Anja Engers oppgave her).

Resultatet har gjort inntrykk på juryen, som foruten juryleder og førsteamanuensis ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk Anne Birgitte Rønning har bestått av Hilde Bondevik og Øystein Gullvåg Holter, begge STK. De skriver følgende i sin begrunnelse for kåringen:

«Juryen ble imponert både over prosjektets metodiske grep og overordnede teoretiske perspektiver, og ikke minst av den åpne, utspørrende holdningen: hvordan kan vi forstå dette som vi jo ikke vil vite av? Og hvilken betydning har kjønn i denne konteksten? Vi er derfor helt sikre på at vi med Anja Enger har funnet en verdig kandidat til Prisen for fremragende kjønnsforskning i 2007.» 

Etisk behandling

– Jeg setter stor pris på at juryen anerkjenner måten jeg brukte litteraturen metodisk. Mens skrivearbeidet pågikk var jeg litt bekymret for dette, og om det var «tilstrekkelig» å bruke eksisterende litteratur, kommenterer Enger.

I begrunnelsen for nominasjonen, som Engers veileder Kjersti Ericsson sto bak, trekkes måten Enger behandler et såpass vanskelig emne fram:

«En utfordring er å behandle temaet med den nødvendige respekt og følsomhet, samtidig som det kreves en viss faglig distanse for å drøfte fenomenet krigsvoldtekter i lys av ulike teoretiske perspektiver. Denne balansen har Anja Enger klart med glans. Resultatet er blitt en vond, bevegende og samtidig innsiktsgivende masteroppgave.»

– Å få ros for akkurat dette er spesielt gledelig. Å behandle temaet på en etisk forsvarlig måte var veldig viktig for meg, sier Enger og legger til

– Jeg er også glad for at et så ubehagelig og følsomt tema som krigsvoldtekter får oppmerksomhet.

– Høyt nivå

I sin tale, der alle de ti nominerte ble grundig presentert, ga juryleder Rønning Anja Enger rett i at konkurransen var knivskarp.

– Vi ble imponert over forskningskvaliteten i alle arbeidene – de kombinerer alle kreativitet, originalitet, selvstendighet og kravene til vitenskapelighet, sa hun.

– Samlet sett representerer de et faglig mangfold og en bredde i perspektiver som er imponerende og som UiO kan være stolt av.

Nyttårsforedrag om jenter og realfag

Tradisjonen tro bød STK også på nyttårsforedrag. Årets foredragsholder var Camilla Schreiner fra Naturfagssenteret ved UiO, som underholdt og engasjerte forsamlingen med resultater fra sin forskning på kjønnsubalansen i rekruttering til naturvitenskapelige og teknologiske fag.  

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.