Mannsforskerne får eget tidsskrift

Maskulinitetsforskningen styrker seg i Norden. Nå har feltet fått sitt aller første tidsskrift. Redaktør Ulf Mellström forsikrer at det ikke innebærer noen utmelding fra kjønnsforskningen.

NORMA – nordisk tidsskrift for maskulinitetsforskning, kom i aller første nummer rett før jul. Nyheten er et resultat av samarbeid mellom en rekke nordiske miljøer som forsker på menn, maskulinitet og likestilling. Redaktør Ulf Mellström forteller at tanken om et tidsskrift dukket opp allerede i 1995, da Nordisk Sommeruniversitet tok for seg menn og maskuliniteter. Siden har ideen materialisert seg i takt med at forskningsfeltet har vokst.

Ulf Mellström er redaktør for NORMA - nordisk tidsskrift for maskulinitetsstudier

- At tidsskriftet nå endelig kommer, henger sammen med at maskulinitetsforskningen har modnet og etablert seg som eget felt. I Norge skjedde dette tidlig, men nå er de andre nordiske landene kommet etter, sier Mellström.

Mellström er opptatt av at eget tidsskift ikke må oppfattes som et signal om at maskulinitetsforskningen melder seg ut av kjønnsforskningsfeltet.

- Maskulinitetsforskningen skal ikke være uavhengig av den øvrige kjønnsforskningen, men en gren av den. Vi skal fremdeles delta i den feministiske teoriutviklingen.

- Feministisk, sier du, er det ukontroversielt blant maskulinitetsforskere?

- Blant de ledende forskerne er ikke feminisme kontroversielt. For eksempel er Nordens eneste professor i maskulinitetsforskning, Jeff Hearn, profilert feminist. Noe mer skepsis vil du kanskje finne nedover i praksisfeltet, der man kanskje har mer essensielle bilder av menn og kvinner.

Ingen rivalisering

- Men hvis maskulinitetsforskningen fortsatt skal være en del av kjønnsforskningen, hvorfor et eget tidsskrift?

- Vårt felt har, som andre forskningsfelt, noen spørsmål som er i fokus. Vi har jo et annet forskningsobjekt enn den tradisjonelle feministiske forskningen, som har vært opptatt av kvinner og kvinners erfaringer. Forskning på menn og maskuliniteter innebærer kanskje også litt andre teorier om frigjøring, sier Mellström.

- Har disse temaene og perspektivene blitt neglisjert i de eksisterende kjønnsforskningstidsskriftene?

- Nei, snarere tvert imot, flere av tidsskriftene har gitt mye plass til maskulinitetsforskere, sier Mellström og legger til:

- Det er ikke snakk om noen rivalisering her. Jeg vil heller si at det ene beinet forsterker det andre.

Nordisk smörgåsbord

NORMA gis ut av Nordisk institutt for kvinne- og kjønnsforskning (NIKK) sammen med Universitetsforlaget i Oslo. Tidsskriftet skal publisere på alle skandinaviske språk i tillegg til engelsk. I det aller første nummeret er alle nordiske land representert med minst en artikkel i det redaktøren beskriver som et ”smörgåsbord” av temaer. Nummerets første artikkel er en gjennomgang av maskulinitetsforskningens historie og sentrale begreper

- Artikkelen er et forsøk på å beskrive og plassere kunnskapsfeltet, forteller Mellström.

- En slags ”maskulinitetsforskning for dummies”?

- Det kan du godt si. Selv om målgruppa vår primært er forskere på feltet, er vi også opptatt av å nå praksisfeltet og de som utvikler kjønnspolitikk, som trenger kunnskapen til praktiske og konkrete formål, sier Mellström. Han trekker fram menns vold, gutter i skolen og variasjoner mellom maskuliniteter som spesielt sentrale spørsmål både for nordisk maskulinitetsforskning og det politiske feltet.

NORMA skal komme med tre nummer i året, hvorav hvert fjerde skal være et temanummer. Første temanummer vil ta for seg menn og militarisme, men det kommer ikke før i 2008.

- Feltet har et oppdemmet publiseringsbehov, så vi har mer enn nok å fylle tidsskriftet med framover, forklarer Mellström.

NORMA
  • NORMA – nordisk tidsskrift for maskulinitetsstudier kom med sitt første nummer i desember 2006
  • Tidskriftet gis ut av Nordisk institutt for kvinne- og kjønnsforskning (NIKK) i samarbeid med Universitsforlaget.
  • NORMA vil publisere på alle skandinaviske språk i tillegg til engelsk og vil komme med tre nummer i året, hvorav hvert fjerde skal være et temanummer.
  • Redaktør er Ulf Mellström, professor i genus og teknikk ved Luleås tekniska universitet.

 

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.