Moi - æresdoktor ved Universitetet i Stavanger

Toril Moi er tildelt æresdoktorgrad ved Universitetet i Stavanger. Med det er hun en av de fire første æresdoktorer ved Universitetet. Moi er professor i komparativ litteratur og regnes som en av Norges fremste kjønnsforskere. Hun arbeider ved Duke University i North Carolina, USA.
Toril Moi. (foto: Beret Bråten)

Her har Moi arbeidet siden 1989. Fra 1999 er hun James B Duke Professor of Literature and Romance Studies.

Høgskolen i Stavanger ble til Universitetet i Stavanger fra 1.januar 2005. - Som universitet har vi rett til å tildele æresdoktorgrader for betydelig vitenskapelig eller kunstnerisk innsats, eller fremragende arbeid til gavn for vitenskapen eller kunsten. Slike æresdoktorgrader vil vi normalt tildele hvert femte år eller når styret finner det hensiktsmessig, sier rektor Ivar Langen.

Graden skal fortrinnsvis tildeles personer som har bidratt til utviklingen av Universitetet i Stavanger og universitets fagmiljøer, eller personer som på annen måte har virket til beste for universitetet og omgivelsene.

I tillegg til Moi er følgende tre også utnevnt til æresdoktorer: Jan Egeland, som i dag er FNs visegeneralsekretær for humanitære spørsmål og koordinator for nødhjelp. Finn Kydland, som ble tildelt Nobelprisen i økonomi i 2004 og Rajagopal Raghavan, som er doktor i petroleumsteknologi ved Stanford University.

Toril Moi har, i likhet med de tre øvrige, tilknytning til Stavangerregionen. Hun er født i 1953. Familien bodde mange ulike steder før de kom til Jæren i 1969 og ble værende der. Hun tok gymnaset på Bryne. Seinere studerte hun fransk, spansk og litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen, og avla magistergraden i 1980. Dr. Art ble Moi i 1985. På 1980-tallet arbeidet hun ved ulike colleges ved universitetet i Oxford, hun var i tre år leder ved Senter for humanistisk kvinneforskning ved Universitetet i Bergen, og har vært professor 2 ved Universitetet i Bergen 1988-96.

I tillegg til en rekke verv ved Duke University og andre institusjoner, er hun blant annet medlem i fagkomiteen som tildeler den norske Holbergprisen for humaniora og samfunnsvitenskap, og hun er æresdoktor ved NTNU og Universitetet i Umeå.

Toril Moi fattet tidlig interesse for feministisk teori. Nettopp interessen for forståelsen av kjønn, og måter kvinner og menn lever og erfarer seg selv på, har vært sentralt i hennes forskning. For å utforske dette har Toril Moi beveget seg mellom filosofi, litteraturvitenskap og psykoanalyse, og resultatet av dette er en rekke internasjonalt anerkjente bøker. I tillegg til bøker, vitenskapelige artikler og andre publikasjoner er hun svært aktiv som foreleser og foredragholder i mange land. Hun tilhører en liten gruppe av internasjonalt kjente norske forskere innenfor humaniora, og hennes arbeid med feministisk teori er både anerkjent og gjenstand for debatt. Toril Moi har flere ganger besøkt Stavanger i regi av det regionale Nettverk for feministisk teori og kjønnsforskning som har et tyngdepunkt ved Universitetet i Stavanger.

Les intervju
KILDENs nyhetsmagasin intervjuet Toril Moi i fjor sommer, om hennes studier av Henrik Ibsens dramatikk.
Bøker fra Moi

Toril Moi har blant annet gitt ut følgende bøker:

"Jeg er en kvinne. Det personlige og det filosofiske" Pax Forlag 2001
"Hva er en kvinne? Kjønn og kropp i feministisk teori" Gyldendal 1998
"Simone de Beauvoir. En intellektuell kvinner blir til" Gyldendal 1995
"Sexual/Textual Politics" Boka ble gitt ut første gang i 1985. Gitt ut i 2.opplag av Routledge, med nytt etterord av Moi, i 2002

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.