Nytt verktøy for likestilling i akademia

Knapt to av ti professorer i Norge er kvinner. Og til tross for at kvinnelige studenter er i flertall, og antallet kvinnelige forskere har økt, er det fortsatt langt færre kvinner enn menn i vitenskapelige toppstillinger. Nå lanseres et nytt verktøy i arbeidet for økt likestilling i akademia. Bak står Komiteen for integreringstiltak – Kvinner i forskning.

18. mai lanseres nettstedet Ressursbank for likestilling i akademia, som er unikt i internasjonal sammenheng. Her samles informasjon og dokumentasjon som skal hjelpe universiteter og høgskoler til å få fart på arbeidet med å få flere kvinnelige forskere.

Kari Melby leder Kvinner i forskning - komiteen for integreringstiltak. (Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen).

Vi opplever en økt oppmerksomhet rundt manglende likestilling i akademia, men kjønnsubalansen vil ikke gå over av seg selv, sier komiteens leder Kari Melby.

– Vi har etter hvert fått en del kunnskap om likestillingssituasjonen i akademia, men kunnskapen har vært lite tilgjengelig. Ressursbanken kan gi oss muligheten til å gjøre opp status så langt, og få et bedre inntrykk av hvilke virkemidler som virker.

– Slik tror jeg ressursbanken vil kunne være en gullgruve av en kunnskapsbase og et viktig verktøy for universitetene og høgskolene i deres arbeid for bedre likestilling, et arbeid som faktisk er lovpålagt, sier komiteens leder Kari Melby.

Agnete Vabø ved NIFU-STEP har gjort flere undersøkelser om likestilling i akademia. Hun forteller at det i liten grad skjer utveksling av erfaringer om likestillingstiltak på tvers av fagmiljøene. I tillegg mangler en helhetlig oversikt over ideer og gjennomførte tiltak.

Ressursbanken for likestilling i akademia vil bøte på dette. Her kan fagmiljøer og institusjoner lese om hverandres likestillingsarbeid, resultater og måloppnåelse. Og de kan få ideer til nye tiltak.

Ressursbank for likestilling i akademia inneholder virkemidler for likestilling, oversikt over handlingsplaner og regelverk, best practices, litteraturoversikter, lenker, mediespeil, et magasin samt informasjon om integreringskomiteen.  

Teksten er hentet fra pressemelding sendt ut fra Universitets- og høgskolerådet

Integreringstiltak
Komité for integreringstiltak ble opprettet av Utdannings- og forskningsdepartementet i 2004. Komiteens mandat er å arbeide for integrering av likestilling i universitets- og høyskolesektoren. Professor Kari Melby leder komiteen. Sekretariatet er lagt til Universitets- og høgskolerådet.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.