Premiere på Tempo

Kortfilmen Tempo hadde i dag premiere. Eva Dahr står bak filmen, som baserer seg på Ulla-Britt Lilleaas' doktoravhandling.

Premieren ble holdt på Filmens hus i Oslo. En full sal rommet en blanding av forskere, likestillingsarbeidere og filmfolk.

Samarbeidsprosjektet mellom forsker Ulla-Britt Lilleaas og filmskaper Eva Dahr startet i 2003.

Ulla-Britt Lilleaas hadde skrevet doktoravhandlingen Fra en kropp i ustand til kroppen i det moderne. Avhandlingen handler om arbeids- og hvilevaner hos menn og kvinner – og hvordan dette påvirker deres helse. Hun fant at mens kvinner er tilbøyelige til å være i kroppslig beredskap for andre – er menn i beredskap for jobben.

Disse vanene er kjønnsspesifikke og gjennom intervjuer med unge par viser Lilleaas hvordan dette bidrar til å gjøre likestilling mellom menn og kvinner til et krevende prosjekt.

Eva Dahr til venstre, Ulla-Britt Lilleaas til høyre. I midten barnehagebarnet Dion.

Eva Dahr leste om avhandlingen, og mente dette virket som et godt utgangspunkt for en film. Hun kontaktet Lilleaas med forespørsel om samarbeid.

I dag kom resultatet: kortfilmen Tempo. 11 minutters dramatisert framstilling av en doktoravhandling på flere hundre sider.

Tempo presenteres som en et kunstnerisk innlegg i debatten om roller og selvforståelse i det moderne familielivet. Filmen tar for seg en dag i livet til Line og Geir. Med humor og innsikt skildres tidsklemme, jobbkrav, foreldrerollen - og mestringsstrategiene.

Flere av talerne i arrangementet før visningen av Tempo la vekt på det unike i denne nye forbindelsen mellom forskning og film. Det ble framhevet at prosjektet representerer en nytenkning når det gjelder forskningsformidling.

Eva Dahr mener at filmformatet er en interessant og annerledes måte å formidle forskning, og ønsker å inspirere til ettertanke og diskusjon.

"Tempo"

Tempo vil gå som forfilm til Bridget Jones: På randen.

Kjønnsforskningsprogrammet i Norges forskningsråd, Barne- og familiedepartementet, NHO og Norsk filmfond har støttet Tempo økonomisk.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.