Evaluering av EU prosjekter – noe for deg?

KILDEN og Kjønnsforskningsprogrammet ’Kunnskap, grenser, endring’ oppfordrer kvinnelige forskere og kvinne- og kjønnsforskere i Norge til å registrere seg som evaluerere for EU prosjekter. EU forskning har opprettet en database over forskere som har kompetanse til vurdere søknader om forskningsfinansiering til EUs 6. rammeprogram. Rammeprogrammet, som har et samlet budsjett på mer enn 17.5 millioner euro, tilbyr finansieringsmuligheter for forskning innenfor syv prioriterte temaområder.

Det 6. rammeprogram har et større fokus på kjønnsdimensjonen enn hva som var tilfelle i det 5. rammeprogram. På forskningssiden innebærer det flere finansieringsmuligheter for kvinne- og kjønnsforskere. I tillegg er det en målsetting at forskergrupper som mottar støtte må tilstrebe en rimelig kjønnsfordeling. De første søknadene er nå klare, og arbeidet for å evaluere hvilke søknader som skal motta finansiering skal settes i gang.

EU kommisjonen har som målsetting at 40 prosent av medlemmene i komiteene som evaluerer søknadene skal være kvinner. I det 5. rammeprogrammet var det 18 prosent kvinner som registrerte seg i programmets ekspertdatabase. Det er med andre ord et stort behov for kvinner som kan tenke seg å være med på å evaluere hvilke prosjekter som skal motta forskningsfinansiering fra EU i årene fremover.

Kvinnelige forskere fra alle vitenskapsdisipliner oppfordres nå til å registrere seg som evaluerere. Det er også behov for kvinnelige forskere som er opptatt av kvinne- og kjønnsperspektiver. Og ikke minst – det er behov for forskere som har kompetanse innenfor kvinne- og kjønnsforskningsfeltet.

Hvem kan registrere seg for å evaluere søknader?

For å evaluere prosjekter er det først og fremst nødvendig med god kunnskap innenfor et eller flere fagområder. Erfaring fra annet evalueringsarbeid som innstillinger til universitetsstillinger, bedømmelseskomiteer for universitetsgrader og referee uttalelser til tidsskrifter blir vektlagt. Det er behov for eksperter fra ulike fagfelt, men det er også lagt til rette for at yngre forskere kan delta i evalueringskomiteer, da som såkalt ’likestilt vurderer’ (peer review). Denne type vurdering går ut på at en søknad blir vurdert av andre personer som befinner seg på det samme faglige nivå som søker eller søkere.

Hvordan registrere seg?

Det er opprettet en egen registreringsdatabase som gjør det enkelt å registrere seg som evaluator. For registrering kan du gå direkte inn på nettsiden det er vist til nedenfor.

På dette nettstedet vil du først bli bedt om å fylle inn et brukernavn og passord. Før selve registreringen kan det være greit å ha forberedt to ting; 1) gjør klar en oppdatert CV og 2) skaff en liten oversikt over hvilke forskningsprogrammer som er relevante for ditt kompetanseområde.

Det er ikke nødvendig å fylle ut alle punktene i registreringsskjemaet med gang. Tar du vare på brukernavn og passord kan du enkelt endre eller legge til informasjon på et senere tidspunkt. På grunn av stor pågang på nettstedet er det lettest å foreta registreringen om morgenen.

Erfaring fra evalueringsarbeid i EU er en gyllen sjanse til å få innblikk i vurderingsprosessen fra innsiden. Kanskje ikke så dumt dersom man går med planer om engang å søke selv?

Ta gjerne kontakt med KILDEN dersom du har spørsmål vedrørende registrering, enten via e-post: Mona Hauge

mona@kilden.forskningsradet.no Eller du kan ringe 22 24 09 35.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.