Mannsforskningen inviterer til dialog

- Mannsforskningen må være tydeligere på de standpunkter som ligger til grunn for forskningen, sa den danske forskeren Nina Lykke på en nordisk konferanse i Danmark nylig.

Mannsforskningens forhold til feministisk forskning stod sentralt på konferansen, som hadde tittelen ”Tintin på nye eventyr – Mannsforskning uten grenser”. Her kom det frem at det fortsatt finnes en viss usikkerhet og skepsis til mannsforskningens agenda og dermed også til mannsforskningens berettigelse.

Nina Lykke hentydet at de nordiske mannsforskningsmiljøene har forbindelseslinjer til anti-feministiske mannsbevegelser. Bevegelser som aktivt kjemper for menns rett til å være tradisjonelle menn. Dette ble sterkt avvist på konferansen.

Utspring i kvinnebevegelsen

- Det finnes ingen mannsbevegelser i Norden, hevdet den norske mannsforskeren Jørgen Lorentzen.

Lorentzen argumenterte for at den nordiske mannsforskningens standpunkter og motiver tvert imot springer ut av kvinnebevegelsen.

Skepsisen og usikkerheten knyttet til mannsforskningen kan slik det kom frem av konferansens diskusjoner også sies å følge av en tradisjonell forskjellstenkning om kjønnene. En forskjellstenkning som den feministiske forskningen ifølge Lorentzen har ønsket å komme vekk ifra. Lorentzen hevdet at mannsforskningens agenda har sitt utspring i de sosiale og kulturelle omveltninger som skapte kvinnebevegelsen.

- At mannsforskere ikke møter tillit på dette punktet følger av en fastlåst forståelse av at mannsforskere eller rettere sakt mannlige mannsforskere ikke kan representere noe annet enn den ”hvite heterofile middelklassemannen”, sa Lorentzen.

Den ”hvite heterofile middelklassemannen” viser til den mannlighet som feministisk kvinneforskning har rettet sitt kritiske blikk mot, men som også ifølge Lorentzen, er et hovedanliggende for mannsforskningen.

- Mannsforskningens hovedmål er å rette et kritisk blikk på de samfunnsforhold som bygger opp under og viderefører tradisjonelle måter å være menn på. Forskning på hvite heteroseksuelle middelklassemenn vil kunne gi oss kunnskap om dette.

Samfunnskritisk potensial

Av konferansens diskusjoner kom det frem at det feministiske kjønnsforskere (inkludert mannsforskere) har til felles nettopp er det samfunnskritiske potensial som har som mål å rokke ved vanlige oppfatninger av hva kjønn er og å bryte ned tradisjonell kunnskap om både kvinner og menn.

Et annet fellestrekk som ble synliggjort av konferansens diskusjoner var at det ulikeverdige forholdet mellom kjønnene ligger til grunn for både kvinne- og mannsforskningen. At dette bilde likevel har vist seg å være komplekst var noe Lorentzen påpekte at mannsforskningen har bidratt med gjennom sine analyser av makt og maktrelasjoner mellom kjønnene.

Et tredje fellestrekk som kom til syne er at både mannsforskningen og den feministiske forskningen ønsker å oppløse det man i kjønnsforskningen kaller essensialistiske forståelser og forklaringer av kjønn. Med essensialistiske forklaringer menes biologiske forklaringer som ikke tar høyde for kulturelle og historiske faktorer når det gjelder kvinners og menns atferd.

Lorentzen påpekte i denne sammenheng at mannsforskningens forsøk på å bryte ned tradisjonell kunnskap om menn, både den hverdagslige kunnskap, men også den vitenskapelige kunnskap må forstås som et positivt og nødvendig tilskudd til den feministiske forskningen.

Viderefører feministisk forskning

Av diskusjonene på den nordiske mannsforskningskonferansen i Danmark kom det frem at den nordiske mannsforskningen både vokser ut av og forholder seg aktivt til den feministiske forskningen. Samtidig ønsker mannsforskningsmiljøene og ikke bare være en videreføring av feministisk forskning men også virke utfordrende ved nettopp å la denne feministiske inspirerte forskningen ha sitt utgangspunkt i menns liv og erfaringer.

En klargjøring av hvordan den nordiske mannsforskningen forholder seg til den feministiske forskningen ser ut til å være svært viktig for å kunne skape gode vilkår for samarbeid og dialog mellom de ulike kjønnsforskningsmiljøene. Med denne konferansen har de nordiske mannsforskningsmiljøene gitt signaler om at de ønsker å åpne for dialog og virke grensesprengene i forhold til de kunstige skiller som har nedfelt seg innenfor kvinne- og kjønnsforskningen.

- Vi ønsket å starte en dialog og integrasjonsprosess mellom mannsforskningen og feministisk forskning. Her finnes det mange felles interesser, påpeker arrangør og nordisk mannforskningskoordinator Eivind Olsvik ved Nordisk institutt for kvinne- og kjønnsforskning. Initiativet kan sees som et ønske om å åpne opp feltet og i felleskap med andre kjønnsforskningsmiljøer skape nye debatter om hva kjønn betyr.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.