Skeiv teori ut av elfenbenstårnet

Gjennom en liten, myk bok i dialogform viser kjønnsforsker Nils Axel Nissen hvordan tung queerteori kan ha praktisk betydning i den norske offentligheten.

- Man kan godt kalle det teoretisk bevisst folkeopplysning, sier Nissen til KILDEN om sin blodferske bok ’Homo/hetero’. Han er blid og fornøyd etter lanseringen på Tronsmo bokhandel onsdag. Stemningen var høy og pressen interessert, forteller han, og legger ikke skjul på at han likte begge deler. For Nissen vil ha boken sin lest. Av så mange som mulig.

- Dette er ikke en fagbok, men et forsøk på å bruke innsikter fra skeiv teori og kjønnsforskning praktisk, sier Nissen om boken som spør hva det vil si å være homofil i dagens Norge, hva seksualitet er og forklarer mulige årsaker til hverdagshomofobi.

Nissen håper boken leses av både homofile og heterofile, og lover leserne en skikkelig vekker. Samt en hel del forvirring.

- Jeg tror boken ligger litt i forkant i forhold til vanlige folks oppfatning av seksuelle kategorier og syn på homofili. Det er bra. Jeg forsøker å riste litt i kategoriene. Skape litt kaos. Hvor fruktbart er for eksempel skillet homo/hetero? spør forfatteren.

Til daglig er Nissen førsteamanuensis ved Institutt for britiske og amerikanske studier ved Universitetet i Oslo. Formen han har gitt ’Homo/hetero’ er inspirert av blant andre Oscar Wilde. Hvert av de fire kapitlene er formet som en dialog mellom fagpersonen/forfatteren og henholdsvis hans mor, en student, en universitetskollega og til slutt en homofil kamerat av den gamle skolen.

- På den måten kunne jeg gi jeg plass til flere perspektiver, forteller Nissen. Det teoretiske grunnlaget, kommer fram i samtalen med studenten, og forhåpentligvis har forfatteren løst det han kaller kommunikasjonsproblemet til skeiv teori.

- Skeiv teori har lenge vært noe sære greier for de intellektuelle. Nå er det på tide vi kommer ut av elfenbenstårnet.

Nils Axel Nissen

Nils Axel Nissen er 33 år, litteraturviter og kjønnsforsker. Han underviser i amerikansk litteratur på Universitetet i Oslo.

Homo/hetero

Forfatter: Nils Axel Nissen
Forlag: Gyldendal
Utgivelse: 2001

Hva innebærer det å være homoseksuell i dagens Norge? Hva er egentlig seksualitet? Er homoseksualitet noe man er, eller noe man gjør? Hva er kjønnspolitiet, og hva er hverdagshomofobi? Beveger vi oss mot et multiseksuelt samfunn? Slike og liknende grunnleggende spørsmål stiller Nils Axel Nissen i Homo/hetero, og i en underholdende og tankevekkende tekst gir han også svar. På en lettfattelig, personlig og humoristisk måte trekker han opp hovedlinjene innen moderne skeiv teori og hvilken betydning dette har for vår oppfatning av seksualitet generelt og homoseksualitet spesielt.

Med Homo/hetero kaster Nils Axel Nissen en brannfakkel inn i homodebatten. Boka vil provosere noen, men den vil glede desto flere. Ikke minst vil boka være viktig for yngre homofile og lesbiske.

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.