Norge ligger etter med pappapermisjonen

På Island har man vedtatt å innføre tre måneders fødselspermisjon øremerket fedre. Nordisk koordinator for mannsforskning Eivind Olsvik mener Norge og de andre nordiske landene bør følge etter.

Dette kom fram under overrekkelsen av en rapport om menn og likestilling i arbeidslivet til den norske regjeringen og LO onsdag. Statssekretær i Barne- og familiedepartementet Solveig Solbakken gjorde det klart at det er ønskelig at en større andel av fødselspermisjonen blir øremerket fedre. Hun presiserte også at det er viktig at menn kommer på banen i det videre arbeidet for likestilling mellom kjønnene og ønsket derfor rapporten "Kan menn?" velkommen.

Rapporten er utarbeidet av en arbeidsgruppe nedsatt av Nordens Faglige Samorganisasjon og Nordisk Ministerråd og tar opp likestilling i arbeidslivet sett fra menns synspunkt. I rapporten kommer det fram at også menn blir diskriminert på grunn av kjønn i arbeidslivet. Menn som ønsker å delta i omsorgsarbeid på hjemmebane kan for eksempel oppleve å ikke få tilbake arbeidsoppgavene sine etter en permisjon eller ikke å bli med videre i lønnsutviklingen. Nestleder ved Likestillingsombudet Lars Christensen, som var til stede ved overrekningen, meldte om flere saker hvor ombudet har gitt mannlige klagere medhold fordi arbeidsgiver har brutt likestillingsloven. Arbeidsgruppen mener kjønn har større betydning i arbeidslivet enn man tror, også for menn. Målet er derfor at rapporten skal bidra til ny debatt og forskning om menn og arbeidsliv.

Rapporten kommer også med konkrete forslag til likestillingspolitiske tiltak for menn. I tillegg til økte fedrekvoter i foreldrepermisjonen foreslår arbeidsgruppen blant annet at det offentlige skal markere foreldres likeansvar i barne- og foreldrelovgivningen, at arbeidsgiver skal legge konkurransemomentet inn til fordel for mer likestilte og omsorgsytende unge menn og at det opprettes et eget forskningsprogram om menn, familie og arbeidsliv.

Arbeidsgruppen har bestått av forsker Øystein Gullvåg Holter, Ragnar Forsén og Ingòlfur Gislason fra likestilllingsrådene i henholdsvis Sverige og Island, og Øyvind Rongevær fra LO, Norge.  

Siste saker

Kalender

Nyhetsmagasinet

Vårt nyhetsmagasin er en uavhengig nettavis og medlem i Fagpressen.